News Ticker

Gaat Beau van Erven Dorens de late avond van RTL4 invullen?

marslider

Twan Huys zit thuis. RTL4 heeft geen late talkshow. Wat nu? RTL4 heeft behoefte aan een late talkshow, want dat hebben de meeste omroepen. Natuurlijk zit RTL4 niet stil en ze hebben een oplossing gevonden.

Het was eigenlijk al bekend, maar nu heeft RTL 4 het ook bevestigd: Beau van Erven Dorens wordt een van de presentatoren van de nieuwe late talkshow. De algemeen directeur van RTL, Sven Sauvé, kon het tijdens zijn interview met Sven Kockelmann in het programma 1 op 1 op NPO Radio 1 nog niet bevestigen, maar na afloop kreeg de interviewer een bevestigend sms’je van RTL’s nieuwe tv-baas Peter van der Vorst. Beau van Erven Dorens en RTL zijn eruit met elkaar.

Sauvé liet in 1 op 1 wel een aantal andere dingen los over de opvolger van RTL Late Night. Zo houdt het programma niet dezelfde titel. “Met de titel RTL Late Night zijn we nu definitief gestopt.”

In de zomer is eerst nog RTL Summer Night met Art Rooijakkers te zien. “We gaan eerst over een paar weken beginnen met De Zwakste Schakel. In de zomer komen we terug met een programma à la Summer Night. Voor het najaar zijn we op zoek naar een nieuw format met een passende presentator. Dat proberen we vanaf september op zender te hebben.”

Dat programma dat vanaf september op de buis komt gaat Van Erven Dorens niet alleen presenteren. “Er zijn meerdere presentatoren waarmee we in gesprek zijn. Het format is bepalend. We willen een ander geluid laten horen dan dat nu bij de publieke omroep klinkt. Als we dat hebben gevonden zoeken we daar een passende presentator bij. Beau van Erven Dorens is al genoemd. Dat soort mensen hebben we allemaal in huis en daar zijn we ook mee in gesprek.”

Tijdens het gesprek wilde Sauvé de naam van Van Erven Dorens nog niet bevestigen. “Beau zou absoluut een heel juiste keuze zijn, maar het moet wel passen. Dat is ook wat Beau wil. Beau vond het hele avontuur prachtig en vond die zomer heel leuk om te doen. Het werkte denk ik ook heel goed. Het moet wel een programma en format zijn wat bij hem past en waar hij zich lekker bij voelt.”

RTL wil nooit meer één naam op de late avond. “We gaan nooit meer één iemand 180 afleveringen per jaar laten presenteren. Dat deden we voorheen wel, maar dat is topsport wat je van iemand verlangt. Dat gaan we nu meer rouleren. Hopelijk met een format waarbij presentatoren het stokje van elkaar overnemen, maar het kan ook zo zijn dat we meerdere dingen gaan testen.”

Worden het Beau en Art samen? “Die conclusie heb ik in elk geval nog niet getrokken. Dat Art de zomer gaat doen is zeker. Maar als we dat voor elkaar kunnen krijgen ben ik een tevreden mens.”

Het floppen van RTL Late Night met Twan Huys heeft RTL Nederland miljoenen euro’s gekost, alleen al aan gederfde advertentie-inkomsten. Dat heeft algemeen directeur Sven Sauvé vandaag gezegd in de Sven Kockelmann-show 1 op 1 op NPO Radio 1. Het is een roerige tijd geweest, aldus Sauvé. “We hebben driekwart jaar een programma gemaakt en de score verbeterde niet. Dan moet je een moeilijke beslissing nemen. Die is voor hem pijnlijk en voor mij ook“, zo stelt hij.

Is het contract van Twan Huys (voor naar verluidt 900.000 euro per jaar) afgekocht? “We hebben er afspraken over. Ik doe over de inhoud van de contracten geen uitspraken, maar we hebben overal een nette regeling voor en op die manier kan het snel geregeld zijn.”

Studio De Hallen klaagde na het van de buis halen van Huys dat ze wel gewoon betaald wilde krijgen. “Dat was in de pers in één keer een heel groot ding, maar voor ons niet. Dat hebben we ook netjes afgekocht. Dat liep tot aan de zomer. We zullen dat contract uitdienen en de studio is nu weer vrij voor iemand anders.”

Wat heeft het floppen nou precies gekost? “Dat zou een goede berekening waard zijn. Dat weet ik echt niet, nee. We hadden gehoopt dat het hogere kijkcijfers zou scoren. Dat kun je gaan doorrekenen, maar wat het nu allemaal bij elkaar heeft gekost vind ik niet zo relevant. We hebben iets nieuws geprobeerd, het was een avontuur voor ons en voor Twan. Ik vind het vooral betreurenswaardig dat het gebeurd is.”

Gaat het om tonnen of miljoenen? “Dat loopt wel richting de miljoenen, ja.”

Hij heeft het dan niet over het contract van Huys, maar puur over misgelopen advertentie-inkomsten. “Daar heb ik het dan specifiek over. Het kost ons geld, absoluut.”

Waarom is RTL Late Night met Twan Huys geflopt? “We hebben er zelf veel analyses op los gelaten. Ik denk dat het een mix is van vele factoren. Als ik de oorzaak had geweten, had ik het opgelost. Laten we eerlijk zijn: de concurrentie is ook moordend op dat timeslot. Het is geweldig wat de publieke omroep daar neer zet. We hebben geprobeerd onze variant daar neer te zetten, maar de kijker vond het geen reden om van de publieke omroep naar ons te switchen.”

De redactie heeft er alles aan gedaan, aldus Sauvé. “Ik heb zelf veel contact met Twan gehad. RTL Late Night heeft een sterk redactieteam en daar zijn heel veel intensieve gesprekken geweest. Ondanks al die inzet werd het niet het succes waar we op hebben gehoopt.”

Was de Huys-show niet gewoon te licht geworden? “We hebben wel gekeken welke onderwerpen het best scoorden. Daar hebben we analyses voor. Daaruit bleek dat de lichtere onderwerpen bij het kijkerspubliek beter scoorde. Daar zijn we op door gegaan. Maar er is ook altijd ruimte geweest voor een journalistieke inslag. Een licht onderwerp kan ook journalistiek worden ingevlogen.”

RTL Late Night was toch niet Huys’ omgeving? “Ik denk dat we met z’n allen op sommige plekken hebben gevoeld dat het soms wrong, maar het is altijd in goed overleg gegaan.”

Sauvé voerde het ontslaggesprek met Huys. “Het gesprek heeft inderdaad op een zondag in een hotel in Amsterdam plaatsgevonden. Hij wist ook wel dat we niet blij waren met de kijkcijfers. Vervolgens bespraken we daar hoe lang hij nog door wilde gaan. We hadden de keuze gemaakt om te stoppen binnen een dag. Dat hebben we in gezamenlijkheid besloten.”

Veel mensen vonden de Huys-exit abrupt. “Als ik er nu op terug kijk, denk ik dat we daar een slim besluit in hebben genomen.”

Heeft hij nog contact met Huys? “Ja, ik heb hem vorige week nog gesproken. Binnenkort gaan we ook samen eten. De verstandhouding tussen ons is prima. Het is pijnlijk wat we hebben meegemaakt, vooral voor hem. We hebben het denk ik wel op een heel goede manier met elkaar besproken en zien elkaar regelmatig.”

Wat vind jij van de kwestie?

Photo Credit: Amsterdam Today

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1