News Ticker

Uitreiking Dutch Golden Stone Awards van het SCENECS Film Festival

TimDouwsma

Afgelopen vrijdag op 2 juni 2017 zijn de Dutch Golden Stone Awards uitgereikt tijdens het Grand Gala van het SCENECS Internationaal Debut Filmfestival. Het Gala sloot het SCENECS Film Festival af, dat ook dit jaar verder is gegroeid. De SCENECS Awards werd in een vol Studio 21 te Hilversum uitgereikt in de categorieën fictie en documentaire. Daarnaast werden ook de SCENECS Oeuvreprijs, de VUE Audience Award, de Ziggo Best Acting Talent Award en tenslotte de Stadsfonds Hilversum Talent Award  uitgereikt.

SCENECS Film Festival blijft groeien

Dit jaar waren er ruim 700 aanmeldingen voor het SCENECS Festival uit 74 landen. 63 films zijn vertoond en 19 studenten films. Ook de internationale filmmakers waren nog beter vertegenwoordigd dan vorig jaar en kwamen onder andere uit India, Polen, Kroatië, Verenigde Staten, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Rusland. Festivaldirecteur Arya Tariverdi is heel tevreden over deze editie van het festival: “Het was een geweldige editie weer, de tweede keer in Hilversum en we merkte dat men ons beter kent nu, want we hadden mooie volle zalen! Weer veel prachtige films en documentaires dit jaar waarvan veel  makers ook aanwezig was.  Ook de prijsuitreiking was dit jaar wederom een groot spektakel met mooie winnende films. Ik feliciteer dan ook alle winnaars van deze elfde editie van SCENECS”.

Het Grand Gala werd officieel geopend door de wethouder van Cultuur en Media in Hilversum, Wimar Jaeger. De acteur Christophe Haddad presenteerde de avond.

filmprijs

Winnaars categorie fictie

In de categorie fictie zijn twee prijzen weggegeven, een voor korte fictie en een voor lange fictie. Dit jaar won de film ‘Wedding Patrol’ van regisseur Rogier Hardeman de prijs voor beste korte fictie film. Een humorvolle sketch over Mikail, een Russische ex-militair die met zijn man gelukkig is in Berlijn. Hij krijgt echter bezoek van de vreemdelingendienst. Voor de lange fictiefilm heeft Poolse regisseuse Emilia Zielonka met haar film ‘Tenderness’ een award in ontvangst mogen nemen. Het jury rapport zegt: Een intrigerend verhaal die je meeneemt naar de relatie van de hoofdpersonen. Je verwacht dat het een normale film over liefde is, maar al snel kom je erachter dat er meer achter schuilt. Heel bijzonder is dat de film zich afspeelt in 1 ruimte. En toch blijft het spannend.”

Winnaar categorie documentaire

De winnaar van de categorie documentaire is geworden ‘Closer to Maarten’ van regisseur  Raymond Grimbergen. Deze Nederlandse film verhaalt de zoektocht naar een verdwenen jongen in India door zijn broer Hein. Het juryrapport: “In een ontroerende scene waarin Hein dezelfde tocht wandelt als zijn broer zegt hij: ‘Eigenlijk denk ik dat ik met die wandeltochten, dicht bij hem, vrede zoek’, ‘Maar dan denk ik: ‘heb ik vrede met zijn vermissing?’, dat vind ik lastig’. Als kijker leef je mee met die vraag tot na de film.”

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

VUE Audience Award

Deze publieksprijs is gegaan naar Carilijne Pieters met haar film A lifetime of Love. Een indringend portret van haar grootouders. Achtenzestig jaar samen, zonder ooit een dag gescheiden. De intense verbondenheid van Joop en Janny wordt zichtbaar tijdens hun dagelijkse bezigheden, maar ook als zij praten over het geloof, hun liefde, dementie en de naderende dood.

Oeuvreprijs Jeroen Beker

Elk jaar wordt er een oeuvreprijs gegeven aan een gevestigde filmmaker die veel heeft betekend voor nieuwe filmmakers. Dit jaar gaat deze prijs naar de Nederlandse producent Jeroen Beker. Deze geboren Hilversummer is al ruim twintig jaar filmproducent. In die tijd maakte hij ruim zestig films en series, waaronder Alles is Liefde, Zwartboek, De Poolse Bruid en Alleen Maar Nette Mensen. Beker heeft driemaal een Gouden Kalf gewonnen en is regelmatig genomineerd geweest voor de Nederlandse filmprijs.

Ziggo Best Acting Talent Award

Acteur Tim Douwsma heeft deze prijs gewonnen. Hij debuteerde in een hoofdrol in de film “Spaak”. Volgens de jury is het Tim heel goed gelukt om een ontwikkeling die het personage gedurende de hele film doormaakt op een natuurlijke wijze uit te beelden en het publiek mee te nemen in zijn worsteling en ontdekkingsreis. Gezien de complexiteit van deze rol is dit een prachtige prestatie van Tim Douwsma als speelfilmdebuut. De Award werd uitgereikt door Marieke Dekker, directielid van VodafoneZiggo. “Ziggo en het SCENECS Filmfestival delen een passie voor media en entertainment. Het kernproduct van Ziggo is video. Binnen dat kader is het ook voor Ziggo van belang dat er kwalitatief hoogwaardige films gemaakt worden. Met onze steun aan SCENECS en de uitreiking van de Ziggo Best Acting Award geven wij jong talent een zetje in de rug.”

Stadsfonds Hilversum Talent Award

Deze prijs is bestemd voor de beste studentenfilm (vmbo/mbo/hbo) en gewonnen door het Media College Amsterdam. De jury zegt: “De gekozen locaties, camerawerk, montage en spelregie zijn uitstekend en, last but not least, heeft de film ook nog een zeer positieve boodschap. Een prachtige ‘proeve van bekwaamheid’ van de jonge makers.”

Website: www.scenecs.com

Bron: ANP Pers Support

Photo credits: ANP Pers Support / Robin Eggenkamp / Hans Lensink

 

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1