News Ticker

RTL directeur Sven Sauvé: “Geen samenwerking of fusie met Talpa Network!”

testbeeld

Het blijft rommelen in de wereld van de televisie. Bij de NPO zijn flinke bezuinigen, die zorgen voor een hoop gedoe en bij de commerciële omroepen is een stevige concurrentie gaande. Net als bij het voetbal waar spelers worden verkocht of worden aangekocht, worden tv-presentators en tv-presentatrices overgenomen om meer kijkers te trekken naar het betreffende tv-station. RTL en John de Mol’s Talpa Network zijn flink aan het “schaken” met tv-pionnen en of dat direct helpt, is niet altijd te zeggen. Een voorbeeld hiervan is Twan Huys met RTL Late Night. Als commerciële omroep kan het sowieso beter zijn om tevens te investeren in nieuw talent, omdat je dan niet afhankelijk hoeft te zijn van de “huidige sterren”. De televisiekijker wil graag vernieuwing. Ook op het gebied van presentatietalent.

Waar gaat het om?

RTL Nederland ziet een intensieve samenwerking of op termijn zelfs een fusie met het Talpa Network van John de Mol helemaal niet zitten. Dat zegt algemeen directeur Sven Sauvé tegen het AD. Sauvé wil in elk geval voorlopig gewoon op eigen houtje verder. “Naar de toekomst toe sluit ik niets uit. Maar op dit moment is daar geen enkele sprake van, nog los van het feit dat het volgens de wettelijk regels niet eens zou mogen. Wij spreken dus op het moment ook niet over dat soort samenwerkingen.“

De televisiebaas vervolgt: “Wij zijn een krachtige lokale speler met een grote groep achter ons (de RTL Group, red.). Als ‘stand alone’ groeien we en die lijn houden we voorlopig even vast.”

Talpa-shows weghalen

De Mol dreigde in juni dat hij Talpa-shows gaat weghalen bij RTL als die zender samenwerking blijft weigeren: “Ik denk dat samenwerking onvermijdelijk is. Daar zijn we over in gesprek en de uitkomst daarvan gaat bepalen waar welke programma’s uiteindelijk gaan eindigen.”

Het boek Inside over het RTL-programma Voetbal Inside onthulde in juni dat moederbedrijf RTL Group het plan van De Mol voor intensieve samenwerking met RTL Nederland heeft geweigerd en dat hij zich daardoor ‘niet meer moreel verplicht voelde om het anti-aanvalsverdrag nog langer re respecteren’. “Het is weer ouderwetse oorlog.”

Tv-kenner Angela de Jong noemde het als reden dat De Mol de mannen van VI, Johnny de Mol en Gordon heeft weggekaapt bij RTL. “Wat ik begrijp is dat RTL nogal terughoudend heeft gereageerd en niet genoeg stappen wilde maken. Toen dacht hij: dan ga ik het wel zelf doen.”

Transfers

Volgens insiders zijn deze transfers een strategie van De Mol. “De Mol kan RTL op deze manier ‘uitroken’ tot het niet meer levensvatbaar is, om het vervolgens voor een lage prijs te kopen“, meldde het AD.

De Mol heeft twee flinke troeven in handen: hij is de producent van RTL’s grootste hit The Voice én zijn zus Linda de Mol dreigt over te stappen. Toch is Sauvé voor dat eerste niet zo bang. “Wij zijn een strak geleid bedrijf met goede contractuele afspraken“, meldde hij eerder.

Wie gaat winnen in dit tv-schaakspel? RTL of John de Mol of wordt het gelijkspel. We zijn benieuwd!

Photo by THCganja on Foter.com / CC BY

 

 

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1