News Ticker

Indrukwekkende boekpresentatie van schrijver Ivo Weyel bij Sir Albert Hotel

ivoslider2

Schrijver en freelance journalist Ivo Weyel heeft een prachtig boek geschreven met de veelzeggende titel “Oorlogszoon”. De basis van dit boeiende boek is een uitgebreid dagboek met duizenden pagina’s dat Ivo in 2015 in een kast heeft gevonden dat door zijn vader op 19-jarige leeftijd is geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

ivo

Ivo Weyel: “Het was een enorme ontdekking. Zo lang na de Tweede Wereldoorlog een dagboek van je eigen vader te vinden. Je vader, die op 19-jarige leeftijd zo’n uitgebreid dagboek heeft geschreven. Heel bijzonder. Helemaal, omdat ik door dit dagboek mijn vader heel anders heb leren kennen. Na de oorlog hebben mijn ouders een mooie tijd gehad met ons gezin en als je dit indrukwekkende dagboek van hem leest, dan ontstaan er twee beelden bij mij over mijn vader. Dat is enorm aangrijpend, maar ook weer heel uniek. Voor mijn boek heb ik niet alles gebruikt. Diverse passages zijn te persoonlijk en zullen nooit gepubliceerd worden.”

Om te voelen hoe het is om ondergedoken te zitten, heb ik een week in een huisje gezeten in de Ardennen met wat water en een aardappel“, zegt Ivo. “Natuurlijk heb ik de situatie geheel niet kunnen nabootsen, maar ik heb het geprobeerd. Ik wilde het proberen, want als je door het lezen van het dagboek zo verweven wordt met de situatie waarin mijn vader zat tijdens het schrijven van zijn dagboek, dan wil je jezelf zoveel mogelijk inleven in zo’n situatie. Wel was een bezoekje aan mijn psychiater het gevolg hiervan, maar goed, die spreek ik wel vaker!

Oorlogszoon

Ik zit te lezen en hoor beneden een groepje mensen op straat praten. Een vrouw vraagt of iemand nog wat van de familie op nummer 30 heeft gehoord. ‘Weggevoerd’, zegt een mannenstem. ‘Mooi zo’, is het antwoord. Iemand anders: ‘Opgeruimd staat netjes.’ Het is dinsdag 13 juli 1943. De ‘ik’ in dit fragment is de vader van Ivo Weyel, de familie van nummer 30 de zijne. De regels komen uit het dagboek dat vader Weyel bijhoudt tijdens zijn onderduik. Zoon Ivo vindt het dagboek zeventig jaar later, na de dood van zijn vader. Over het dagboek was nooit gesproken. Weyel leest en interpreteert en leert hem als een heel andere man kennen. Door zijn reflecties, observaties en emoties is Oorlogszoon uitgegroeid tot een nu eens hilarisch, dan weer aangrijpend dubbeldagboek.

Books & Bubbles

ivo1     ivo2

ivo3     ivo4

ivo5     ivo6

Volgens Priscilla Nasi van het Sir Albert Hotel is het Sir Albert Hotel gestart met een serie van Books & Bubbles in hun  hotellobby. Een schrijver wordt in de gelegenheid gesteld om een boekpresentatie te houden. Onder het genot van bubbles & bites krijgen de genodigden op een aangename manier tekst en uitleg over het bewuste boek. In dit geval werd Ivo Weyel geinterviewd en dat is een prettige manier om meer te weten te komen over het boek. Tijdens het interview las Ivo enkele passages voor en na het interview kon men vragen stellen en dat gebeurde dan ook, omdat je als luisteraar betrokken raakt met de schrijver en zijn boek en natuurlijk aanvullende informatie wilde hebben. Zo werd gevraagd hoe Ivo die week in de Ardennen echt had doorgebracht, maar ook of er een tweede boek over het dagboek van zijn vader gaat verschijnen, aangezien nog zoveel materiaal aanwezig is. Volgens Ivo komt er geen tweede boek en zijn verblijf in de Ardennen bleek niet echt succesvol te zijn geweest.

De boekpresentatie was echter wel succesvol en heel interessant. De Bubbles & Bites waren heerlijk en in overvloed aanwezig, maar op het gebied van hospitality zit je altijd goed bij Hotel Manager Noortje de Vries en haar enthousiaste team.

ivo7     ivo8

ivo9     ivo10

ivo11     ivo12

Video & Photo Credits: Amsterdam Today

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1