News Ticker

De Franse iconische zanger Charles Aznavour is overleden

AZNAVOUR

Hij werd 94 jaar. De Franse zanger met de weergaloze stem en met miljoenen fans van over de gehele wereld. Hij was een fenomeen en ongeëvenaard. Aznavour, de Franse Frank Sinatra, gaf op 3 maart dit jaar nog, op 93-jarige leeftijd, een concert in een uitverkocht AFAS Live in Amsterdam.

Aznavour overleed in zijn woning in het Franse departement Bouches-du-Rhône, in het zuiden van het land. Hij had er net een tournee door Japan opzitten. Deze zomer had Aznavour nog een aantal optredens moeten afzeggen, nadat hij door een val een arm had gebroken.

Aznavour zong meestal in het Frans en maakte een enkel uitstapje naar het Engels, bijvoorbeeld met “She” waar zijn Franse accent charmant overkwam. Groot-Brittannië gaf hem er een platina plaat voor, maar de Fransen hoorden hun kleine (163 cm) grote zoon liever in hun taal. Sur ma vie, La bohème, La mamma, Hier encore, Les plaisirs démodés (Dance in the old-fashioned way), het waren in Frankrijk en elders grote hits, die ook door anderen op de plaat werden gezet.

https://youtu.be/nK9H2owUQQ8

Aznavour had een andere achternaam, want hij werd als Sahnour Aznavourian op 22 mei 1924 uit Armeense ouders in Parijs geboren. Hij verdiende aanvankelijk vooral de kost door voor anderen te schrijven, zoals voor Edith Piaf, in wier geruchtmakende entourage hij zich een tijdje ophield. Eenmaal aan de top, medio jaren vijftig, zou hij daar tot op heden blijven.

Aznavour trouwde drie keer. Zijn huidige echtgenote is de meer dan 20 jaar jongere Zweedse Ulla Thorsell, met wie hij in 1967 trouwde. Zij wonen zes maanden per jaar in Zuid-Frankrijk en de rest van het jaar in Zwitserland, tegenwoordig in Saint-Sulpice, waar ze in 2012 een nieuw huis lieten bouwen.

Een hele grote fan is Matthijs van Nieuwkerk. Hij zal ongetwijfeld aandacht besteden in DWDD aan zijn grote idool.

Photo by OK – Apartment on Foter.com / CC BY

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1