News Ticker

Zeldzame eerste druk dagboek Anne Frank geveild voor ruim 7.000 euro

annefrankhouse

Tijdens een veiling bij veilingwebsite Catawiki is afgelopen maandag een bijzondere eerste druk van ‘Het Achterhuis’ (1947), het dagboek van Anne Frank voor 7.100 euro geveild. Volgens Steven de Joode, boekenexpert bij Catawiki, gaat het om zeldzaam exemplaar. ”Van deze eerste versie werden in 1947 slechts 3.036 exemplaren gedrukt. Otto Frank, de vader van Anne, gaf een deel van de oplage aan vrienden, de toenmalige minister president van Nederland en aan de Koninklijke familie”. Er worden wel vaker eerste drukken van het dagboek geveild, maar wat het boek in de veiling echt speciaal maakte is dat het nog was voorzien van de originele stofomslag. Deze stofomslag is zeer fragiel, waardoor bij de meeste boeken deze stofomslagen verloren zijn gegaan. ”Ondanks dat de stofomslag in slechte staat was bracht het boek uiteindelijk 5 keer zoveel op als vooraf verwacht”, aldus Catawiki.

annefrank

Het Achterhuis

‘Het Achterhuis’ is met 25 miljoen verkochte exemplaren 1 van de meest gelezen boeken ter wereld. Toch koste het Otto Frank, de vader van Anne, in eerste instantie veel moeite om een uitgeverij te vinden die het boek wilde uitgeven. Pas nadat het dagboek in een column op de voorpagina van het Parool aandacht kreeg was het uitgeverij Contact in Amsterdam die Otto Frank benaderde om het boek in 1947 uit te geven. Deze eerste versie was snel uitverkocht en al snel volgden een tweede en derde druk. Volgens de experts van Catawiki zijn ook deze drukken erg gewild bij verzamelaars en kunnen ook al honderden euro’s opleveren.

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: Amsterdam Today

Photo credit: ANP Pers Support

 

About Editorial Office

Samen met onze content creators van FreelanceJournalism.eu maken we content die werkt. Of het nu gaat om een video, rich-media of een blog, onze specialisten zorgen voor hoogwaardige content. Onze missie is om mediaprofessionals te verenigen om samen krachtiger op te trekken. --- Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u ook auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 300 tot 600 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1