News Ticker

Kunstenaar Jimmy Nelson brengt ode aan Nederland

Amsterdam, 17 september 2022 – Vandaag kwamen ruim 500 Nederlanders in traditionele streek- en klederdracht op het Museumplein bijeen voor een historische fotoshoot. Kunstfotograaf Jimmy Nelson maakte er een groepsfoto van mensen uit twintig Nederlandse gemeenschappen die hij voor zijn nieuwste boek Between the Sea and the Sky portretteerde. Nelson laat hierin de schoonheid van de laatst overgebleven traditionele culturen van Nederland zien en is een ‘ode aan Nederland’, zijn geadopteerde vaderland. Met het Rijksmuseum als decor vormde de fotoshoot de officiële boeklancering van Between the Sea and the Sky

Tijdens de recente pandemie met wereldwijde reisbeperkingen besefte kunstenaar Jimmy Nelson dat hij niet naar de uiteinden van de wereld hoeft te trekken om uitzonderlijke menselijke schoonheid te ontdekken. Dat inzicht leidde tot een nieuw project vlakbij huis en resulteert in het vandaag officieel gelanceerde werk Between the Sea and the Sky. Zijn artistieke reis voert van Zeeland tot Friesland langs de laatst overgebleven traditionele culturen van Nederland. Om de lancering van het boek te vieren kwamen vandaag honderden mensen in traditionele streek- en klederdracht samen op het Museumplein in Amsterdam. Daar maakte de kunstenaar een groepsportret en overhandigde hij de eerste exemplaren aan vertegenwoordigers van de gemeenschappen

Between the Sea and the Sky: schoonheid in liefdevolle portretten en iconische landschappen

Het 528 pagina’s tellende boek over Nederlands erfgoed en dracht bestaat uit intieme portretten en iconische landschappen die zijn vastgelegd met een op maat gemaakte analoge platencamera. De gedetailleerdheid van de foto’s,  met veel contrastwerking en diepte, zorgt voor een romantische, schilderkunstige sfeer en hint subtiel naar het werk van de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. De beelden ademen een respect voor mens en omgeving door Nelsons keuze voor een relatief laag perspectief en het gebruik van natuurlijk licht. De liefdevolle portretten en iconische landschappen worden gecompleteerd door reportage-beelden. Al wandelend, pratend en dansend tonen de mensen voor de camera hun manier van samen zijn, tegen de achtergrond van de hen zo vertrouwde  zeehavens en gouden duinen aan de horizon of molens in weidse vergezichten.

Verhalen tonen kracht, solidariteit en uithoudingsvermogen                 
Naast de verbluffende fotografie bevatten de hoofdstukken van Between the Sea and the Skygeschiedenissen, mythen en spreuken uit de diverse streken. De teksten worden vergezeld van handgetekende landkaarten en illustraties van de meest iconische symbolen, mythische personages en natuurlijke elementen. Samen vertellen zij het verhaal van de Nederlanders, die eeuwenlang tegen het water streden om hun land, waarvan bijna een kwart onder zeeniveau ligt, veilig te houden. Dit vergde extreme kracht, solidariteit en uithoudingsvermogen die in hoge mate vormend zijn geweest voor de Nederlandse cultuur en identiteit.Een zorgvuldig samengestelde selectie van afbeeldingen kan worden gescand met de bekroonde gratis Jimmy Nelson-app, die unieke videobeelden achter de afbeelding onthult en de afbeeldingen tot leven brengt.

Werk Jimmy Nelson komt vanaf 14 oktober tot leven in Fabrique des Lumières

Vanaf 14 oktober zijn diverse beelden en verhalen uit Between the Sea and the Sky op een bijzondere manier te ervaren bij Fabrique des Lumières in Amsterdam. Het digitale kunstcentrum op het Westergasterrein opent dan de zintuigprikkelende expositie Jimmy Nelson: The Last Sentinels, Heroes from near and far. Deze immersive ervaring is een virtuele vertaling van het complete oeuvre van de kunstenaar. Bezoekers worden in beeld en geluid meegenomen langs meeslepend fotografisch werk, waarin Nelson de trots van inheemse leefgemeenschappen wereldwijd laat zien. Ga voor informatie en kaartverkoop naar Fabrique-lumieres.com.

De kunstenaar         
Jimmy Nelson heeft zijn hele leven lang oorspronkelijke culturen gefotografeerd, wat in 2013 zijn eerste boek Before They Pass Away opleverde. Vijf jaar later volgde Homage to Humanity (2018). Nelson plaatst de mensen voor zijn camera op een voetstuk, waarmee hij buitengewone en vaak bijna vergeten gemeenschappen een waardig en zichtbaar platform geeft.  Met zijn gepassio-neerde portretten viert Nelson de menselijke diversiteit en schoonheid. Het is Nelsons droom de mensheid te verbinden door een gevoel van liefde voor zichzelf, elkaar en de aarde. Alleen dan kunnen we onze kostbare planeet in stand houden.

Kunstgalerie op Westergasterrein
Ter ere van Jimmy Nelson’s nieuwe kunstboek opent Jimmy Nelson Studio van 18 september tot 31 december een kunstgalerie  op het Westergasterrein, vlakbij Fabrique des Lumières. In de galerie wordt het nieuwe werk uit Between the Sea and the Sky en nooit eerder gezien werk uit de periode hiervoor tentoongesteld en verkocht. Zie meer info op Jimmynelson.com.

 

About Menno Lindeblad

Founder at Designstudio Lindeblad®, AmsterdamToday® ParadigmataMedia® FreelanceJournalism® and ExecutiveBusiness®. As a strategist, publisher and online content specialist, I believe media is serious business for the creative minds that wish to succeed the most in this digital age. My professional life is dominated by two activities: trying to understand things and to put things in motion. The first has lead to various columns and articles. The second has put on the path of entrepreneurship. My mission is to empower young entrepreneurs with the tools, programming, mentorship, network, funds and freedom they need to activate their talent. Do you ever laugh, cry, get angry or inspired? You’ll fit right in. Got a pitch, tip or leak? Contact me via email: M.Lindeblad@AmsterdamToday.eu Contact: Website | Facebook | More Posts

UA-62801321-1