News Ticker

Uitreiking European Press Prize 2017 Award Ceremonie in Amsterdam

journalist

De uitreiking van de European Press Prize in De Balie in Amsterdam heeft – net als De Tegel eerder deze week – een zeer verrassende uitkomst: The Serbian Centre for Investigative Journalism verslaat Pulitzer Prize-winnaar Panama Papers en neemt de prestigieuze Investigative Award mee naar huis.

Er is ook Nederlands succes: De 25-jarige Christiaan Triebert laat andere baanbrekende projecten achter zich en wint de Innovation Award voor zijn werk over de Turkse Coup met Bellingcat.

Duitsland blijkt Europees hofleverancier van goed schrijvende journalisten. Zo goed schrijvende journalisten dat de jury niet één winnaar kon kiezen: Felix Hutt van Stern én Dialika Neufeld én Claas Relotius van Der Spiegel delen de Distinguished Writing Award.

europeanpressprize

Investigative Reporting Award

De Servische journalisten van CINS kregen erkenning voor hun dappere en meer dan gedegen journalistieke werk – waarin ze vergeten corruptiezaken aan het licht brengen. CINS werd door de jury, met Sir Harold Evans (Sunday Times & Reuters) als voorzitter, verkozen tot winnaar van de Investigative Reporting Award. “These revelations fulfill the most basic promise of investigative journalists to their readers: they lift the curtains of corruption and let the light shine in.”

Distinguished Writing Award

Een keuze bleek onmogelijk en de prijs werd gedeeld door Felix Hutt, Dialika Neufeld en Claas Relotius. Zij beschreven op geheel eigen en vernieuwende wijze de tocht van vluchtelingen naar de vermeende veiligheid in Europa. Deze tocht begint in Turkije, waar Relotius met The Story of Ahmed and Alin laat zien wat er gebeurt met de kinderen die Europa niet bereiken, maar in Turkse sweatshops de kleren maken die in onze winkels liggen. Hutt schreef in 71 Lives over de tragische dood van een grote groep immigranten die Europa wel bereikte, maar stikten in een afgesloten vrachtwagen op een parkeerplek in Oostenrijk. Neufeld ten slotte toont in Step-Uncle Sam het lot van de duizenden kinderen die zonder ouders door Europa dwalen. De jury schreef: “who looks after them, who cares? The best journalism does not forget.”

Commentator Award

Fintan O’Toole krijgt eindelijk de welverdiende beloning voor zijn kritische commentaren. Voor de tweede keer genomineerd, vorig jaar werd hij verslagen door Gideon Rachman – Rachman gaf tijdens de uitreiking een keynote-speech over de betekenis van persvrijheid onder druk en antwoord op de vraag: zullen journalisten er samen uit komen of zijn hun handen gebonden?

In zijn serie artikelen over de Brexit in the Irish Times en The Guardian werpt O’Toole een nieuw licht op de problemen die Dublin staan te wachten nu de Britten ervoor kozen uit de EU te stappen. De jury prijst zijn inzicht, heldere observaties en scherpe pen.

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

Innovation Award

Onze eigen Christiaan Triebert uit Leeuwarden loopt nog verder voor op het huidige journalistieke tijdperk dan andere genomineerden in een sterk veld en wint de Innovation Award voor het ontcijferen van Whatsapp-gesprekken tussen de plegers van de Turkse militaire coup en andere relevante data. Tussen het schrijven van zijn masterscriptie aan Kings College door, wist hij vanuit Kuala Lumpur verschillende officieren te ontmaskeren. Zijn werk voor Bellingcat geeft lezers op minutieuze wijze inzicht in de coup en alle factoren die deze deden mislukken.

Special Award

Deze prijs, een kans voor de jury om uitmuntende journalistiek die categorieën overstijgt te belonen, ging in het verleden onder andere naar de OCCRP, de Turkse journalist Yavuz Baydar (inmiddels Turkije ontvlucht en ook aanwezig in De Balie voor de ceremonie) en de teams achter The Snowden Files. Dit jaar zag de jury hét bewijs van een nieuwe generatie kwaliteitsjournalisten: in het aantal aanmeldingen van jonge journalisten en vooral de geweldige kwaliteit en potentie ervan.

Symbool voor haar generatie is de 26-jarige Irina Tacu, wegredacteur bij Decat o Revista in Roemenië. Ze is daar onderdeel van het team dat het verhaal over de noodlottige brand in de ‘Colectiv’ discotheek in Boekarest vastlegde. De toekomst van de journalistiek wordt bepaald door dit soort jonge schrijvers; die bij uitstek in staat zijn bepaalde verhalen – zoals het tragische verhaal van hun leeftijdgenoten in Colectiv – recht te doen.

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: alisdare1 via Foter.com / CC BY-SA

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1