News Ticker

André Scheers: “Dit was voor ons een heel speciaal moment in mei 1945!”

vliegtuigoorlog

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog was er nog steeds veel onrust in Amsterdam en hoe mooi was het toen op 6 mei 1945 een vliegtuigje uit onbezet gebied kwam landen op de Stadionkade in Amsterdam. De mensen, die daarbij aanwezig waren konden hun ogen niet geloven, want dit moet hen een ongelooflijk goed gevoel hebben gegeven na 5 jaar afschuwelijke oorlog. Eindelijk contact met een symbool van de vrijheid

Luchtpost

Diverse Amsterdammers waren getuige van dit prachtige historische moment en 1 van deze getuigen is de heer André Scheers, die toen 15 jaar oud was. Hij heeft zelfs op dat moment als enige het vliegtuigje kunnen gebruiken voor luchtpost, want de heer Scheers had, door het vliegtuigdeurtje te openen, een zojuist zelfgeschreven brief in het vliegtuigje gegooid met de hoop dat het bij zijn familie in het zuiden zou aankomen.

StadionkadeAndre

André Scheers: “Ik woonde met mijn ouders, broers en zuster op de Prinsengracht in Amsterdam. Regelmatig gingen we naar de Stadionkade met mooi weer, want de Stadionkade werd in het laatste oorlogsjaar gebruikt als alternatief voor Zandvoort, aangezien de kust verboden gebied was. Het water in de kade werd gebruikt als zwemwater, want het was redelijk schoon. Aan één zijde was de wallenkant al gemetseld en de andere oever was nog zand, dat glooiend afliep naar het water. Dat werd gebruikt als strandje. Daarnaast lag een met zand opgespoten terrein.”

De 87-jarige Amsterdammer vervolgt: “Toen ik op 6 mei 1945 daar aankwam lopen, zag ik een klein vliegtuigje staan, vlak naast het strandje met niet veel mensen er om heen. Ik vroeg waar het toestel heen zou gaan en het antwoord was: Eindhoven. Nu woonde in Eindhoven familie van ons, waar we al sinds maanden geen contact mee hadden gehad en die niet wisten hoe het onze familie in Amsterdam vergaan was in de hongerwinter. Ik holde naar een tante, die op de Stadionkade woonde en schreef daar een brief met de wederwaardigheden van onze familie. Teruggekomen bij het vliegtuigje kon ik het deurtje open doen en gooide mijn brief erin, niet wetende of het ooit aan zou komen. Korte tijd daarna werden er rieten manden met broden en eten bij ons in Amsterdam afgeleverd, afkomstig uit Eindhoven. De brief was goed aangekomen! Dit was waarschijnlijk de eerste postvlucht na de oorlog. Tamelijk uniek toch!”

Het originele vliegtuigje

Op 5 mei werden op diverse plaatsen in Amsterdam vrijheidsmaaltijden aangeboden. Ook op het Museumplein waar 2000 vrijheidsmaaltijden werden verstrekt met als extra fraaie publiekstrekker het originele vliegtuigje dat op 6 mei 1945 was geland op de Stadionkade.

Hieronder treft u twee video’s over het feestelijke gebeuren op het Museumplein.

Photo credits: Amsterdam Today

Video credits: Amsterdam Today

Advertentie

Reclame maken? Kijk hier voor Amsterdam Today’s aantrekkelijke package deal

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1