News Ticker

Banksy’s vrijstaande muurschildering ‘Heart Boy’ geheel kosteloos te zien

banksy

Moco (Modern/Contemporary) Museum blijft verrassen met toonaangevende kunstwerken en plaatste eerder vandaag permanent een levensgroot werk van Britse Street Art-legende Banksy in de tuin van het museum. Moco stelt Banksy’s vrijstaande muurschildering ‘Heart Boy’ vanaf vandaag geheel kosteloos tentoon aan alle voorbijgangers van het Museumplein in Amsterdam, waar het museum gelegen is. Nog nooit eerder werd er een street piece van de activistische kunstenaar geplaatst in Amsterdam.

De ruim 2 meter hoge en 2000kg wegende ‘Heart Boy’, werd oorspronkelijk in 2009 geplaatst in de buurt van Kings Cross Station op de zijkant van een gebouw gelegen op 27-30 Goswell Road in Islington in Londen. Het imposante werk toont een levensgrote jongen met verfkwast in de hand naast een roze graffiti hart op een witte bakstenen muur.

In 2009 werd er begonnen aan de sloop van het gebouw waarop het werk zich oorspronkelijk bevond. Bij de sloop van het gebouw werd de muurschildering in zijn geheel verwijderd waardoor het kunstwerk intact bleef. Het stuk was tot nu toe in het bezit van de eigenaar van het pand gebleven.

Om deze muurschildering te kunnen creëren, zochten Banksy en het in Brooklyn gevestigde collectief Faile, zeven jaar geleden de straten van Islington af op zoek naar het perfect gebouw om het werk tot stand te brengen. Toen eenmaal de perfecte locatie gevonden was, gebruikte Banksy zwart aerosol, stencils en roze acryl om het werk te realiseren.
Een variatie op ‘Heart Boy’ werd door Banksy dermate belangrijk geacht, dat hij het een prominente plek gaf in zijn eigen boek Wall and Piece (Groot-Brittannië, Century, 2006).

Het ‘Heart Boy’ stencil kan inmiddels op verschillende plekken in Londen worden teruggevonden, waaronder Tottenham Court Road, de rotonde op Old Street en op Rivington Street in Shoreditch. Vanaf vandaag ook in ons eigen Amsterdam.

Een terugkerend thema binnen Bansky’s werken is een hart, wat geïnterpreteerd kan worden als symbool voor de liefde of zelfs vrede. ‘Heart Boy’ geeft een jongetje weer met een gekwelde blik op zijn gezicht. In beide handen heeft hij een grote verfkwast vast met naast hem een groot roze graffiti hart alsof hij die pas heeft geschilderd.

De betekenis van ‘Heart Boy’ is vooralsnog onduidelijk. Er wordt gespeculeerd dat Banksy een statement wil maken over geslachtsstereotypering; binnen de Westerse cultuur is roze de kleur voor meisjes en blauw voor jongens.

Op 9 april jl. opende Moco haar deuren met de omvangrijke Banksy expositie ‘Laugh Now’ (9 april – 4 september). Wegens succes, is de expositie – welke aan de lopende band vernieuwd wordt met werken – verlengd t/m 30 oktober.

Banksy (Brits, 1974) Heart Boy, 2009
Afmetingen: 220cm x 110cm x 45 cm
Materialen: Zwart aerosol stencil, roze acrylic op white-washed baksteen
Gewicht: 2000 kg

Video:

Moco Museum is een particulier initiatief van Lionel en Kim Logchies, eigenaren van LionelGallery aan de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Al meer dan achttien jaar werkt het kunstkoppel met werken van internationale kunstgrootheden. Van Picasso tot Koons, van Hirst tot Warhol.

Door de oprichting van het Moco Museum zijn zij in staat topwerken te tonen die normaliter buiten het bereik van het grote publiek blijven. Voor het museum zijn vele bruiklenen beschikbaar gesteld vanuit het internationale netwerk van de collectioneurs.

Bron: ANP Pers Support
Photo credit: ANP Pers Support
About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1