News Ticker

Hoe dient jouw Curriculum Vitae eruit te zien?

cv2

Een recruiter wil jouw curriculum vitae ontvangen om de inhoud: wat zijn jouw kwaliteiten, waar heb je ervaring mee en welke vaardigheden heb je ingezet bij andere banen? Maar vlak ook de opmaak van je cv niet uit. Stel je voor dat jij recruiter bent en je krijgt de volgende twee cv’s voor je neus, welke zou jij kiezen?

 • cv 1: 7 kantjes, lange alinea’s, verschillende lettertypes en de bullet points zijn schaars. Alle tekst moet gelezen worden om een beeld te vormen van de kandidaat.
 • cv 2: 2,5 A4tje, veel gebruik van witruimte en kopjes zodat je snel ziet welke info je waar kunt vinden. Met kleur zijn accenten gegeven aan de meest relevante vaardigheden en werkervaring. Je kunt het cv scannen op relevantie.

Eerst indruk van jouw cv

Op de meeste vacatures krijgen recruiters tientallen, soms zelfs bijna honderd, reacties. Natuurlijk bekijken ze bij iedere sollicitatie of je volgens hen wel of niet geschikt bent, maar ze zullen beginnen met scannen. Nog voordat je cv écht gelezen wordt, ziet de recruiter dus de opmaak van je cv. Als dit niet uitnodigt tot lezen, als jouw kwaliteiten er niet meteen uitspringen, kan het zomaar zijn dat de recruiter er overheen kijkt en je op de nee-stapel belandt.
Om dat te voorkomen, moet je niet alleen aandacht besteden aan de inhoud van je cv, maar ook aan de opmaak. Een goede eerste indruk is immers erg belangrijk.

De opmaak van jouw cv 

Een geschikt lettertype

Bedenk dat niet alle creatieve lettertypes zichtbaar zijn op iedere computer. Als je er een speciaal gedownload hebt, ga er dan vanuit dat een ander het niet kan lezen als je een WORD document stuurt. Kies voor een lettertype waarvan je zeker weet dat deze leesbaar is voor de ontvanger. Met Times New Roman, Arial en Verdana zit je in ieder geval veilig. Voor kopjes kan je kiezen voor een bolding, kleurtje of een wat opvallender lettertype.
Toch creatief aan de slag? Maak er dan een PDF-document van als je klaar bent. Dan wordt het document een soort plaatje en kan de ontvanger al je bijzondere lettertypes wél zien.

Witruimtes

Door één of meerdere enters te plaatsen tussen verschillende onderdelen op je cv creëer je overzicht. De lezer ziet zo snel waar de informatie te vinden is en wat bij elkaar hoort. Zeker als je veel tekst op je cv hebt staan, creëren witruimtes rust in jouw cv.

Bullet points

Bullet points zijn magic: ze maken je cv scanbaar en maken het vaak mogelijk om veel informatie toch overzichtelijk weer te geven. Ga in plaats van een lang verhaal altijd voor bullets, bijvoorbeeld bij de vakken van je opleiding of cursussen die je gedaan hebt. Kies overal in je cv voor dezelfde stijl bullet points.

Wel of geen leeftijd vermelden op je cv

Ja, je leeftijd hoort op je cv. Of beter gezegd, je geboortedatum hoort bij je personalia te staan. Waarom zou je het niet doen?
Misschien heb je het gevoel dat je eerder bent afgewezen op je leeftijd en heb je daarom twijfels om je leeftijd te benoemen op je cv. Ten eerste: weet je zeker dat het om je leeftijd ging? Bedrijven filteren niet op leeftijd, wel op ervaring en senioriteit – omdat ze voor een functie soms een senior nodig hebben en soms een junior. Dit in verband met verantwoordelijkheden en werkzaamheden, maar soms ook om een bepaalde balans in een team te hebben. Als je wordt afgewezen voor een functie, vraag dan altijd naar feedback: waarom vond de recruiter dat je niet geschikt was voor de functie?

Wel of geen foto toevoegen aan je cv

Een foto maakt je cv persoonlijker. Je wordt voor de recruiter meer dan alleen een cv en dat kan er voor zorgen dat de recruiter je beter kan herinneren. Maar ga wel voor een passende, professionele foto. Dus geen party picture, vakantie foto of charmante selfie. Denk je dat een foto om wat voor reden dan ook in je nadeel werkt? Een recruiter kijkt toch wel naar je digitale footprint. Het internet kent geen geheimen meer.

Wel of geen hobby’s toevoegen aan je cv

Hobby’s op je cv kunnen de recruiter helpen om zich een beter beeld van jou te vormen, maar als jij graag gaat mountainbiken kan een recruiter daar natuurlijk weinig mee. Mannen houden vaak van voetbal, vrouwen van winkelen. Ook dit zijn geen gegevens die iets toevoegen.
Maar ben jij in je vrije tijd bezig met het bouwen van websites of maak je voor de lol games in Java? Dát is wel nuttig. Als een hobby informatie geeft over jouw kwaliteiten die óók nuttig zouden kunnen zijn op de werkvloer, voeg ze dan toe aan je cv.

De lengte van jouw cv

Je kunt veel informatie kwijt op een cv en je wilt graag een bedrijf zo goed mogelijk informeren. Houd er rekening mee dat het voor een recruiter alleen interessant is om te zien wat je recent gedaan hebt én wat relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Je wilt dus dat jouw cv genoeg informatie bevat om een uitnodiging te krijgen voor een sollicitatiegesprek. Er is geen regel over het aantal pagina’s, wel over de inhoud.

De lengte van jouw cv is afhankelijk van je werkverleden: een starter zal een korter cv hebben dan een professional met een mooie carrière. Houd de volgende tips in je achterhoofd als je je cv maakt:

 • Je maakt je cv om jezelf te verkopen, niet als begin van een autobiografisch boek. Focus je op de goede punten en laat negatieve ervaringen achterwegen.
 • Een recruiters eerste blik is vluchtig. Zorg dat je pluspunten opvallen.
 • Door alleen relevante werkervaring en succes te benoemen, aangepast op de vacature, voorkom je overbodige informatie en onnodig lange cv’s.
 • Houd de inhoud kort en bondig. Toch meer te vertellen? Gebruik bullet points en probeer nooit meer dan drie zinnen achter elkaar te gebruiken in je cv.
 • Wees beknopt in je uitleg, de uitgebreide versie komt wel tijdens het sollicitatiegesprek.
 • Hobby’s kunnen een goede toevoeging zijn op een cv, maar alleen als ze relevant zijn voor de functie en vaardigheden weerspiegelen die gevraagd worden door het bedrijf.
 • Gebruik tussenkopjes om aan te geven welke informatie waar te vinden is op je cv.
 • Wanneer je veel werkt met verschillende programma’s of systemen (vaak het geval als je in de IT werkt), is je cv vaak wat langer. Dat is geen probleem, dat verwacht je werkgever ook.
 • Je kunt benoemen dat je referenties hebt, maar uitgewerkte referenties horen niet thuis op een cv.
 • Heb je niet meer te vertellen dan één pagina? Ga niet geforceerd alinea’s toevoegen om tot twee pagina’s te komen. Er is niks mis met één pagina.

Twijfel je of je cv een goede indruk zal achterlaten? Laat hem eens lezen door iemand anders of leg hem even weg en kijk er de volgende dag met een frisse blik naar voor een spellings- en sanitycheck.

Link naar Amsterdamse Vacatures.

Tips

Gebruik deze link voor een goede open sollicitatiebrief.

Gebruik deze link voor meer informatie over een effectievere sollicitatiebrief.

Stel deze belangrijke 6 vragen bij je sollicitatie.

Gebruik deze 10 tips over non-verbale communicatie bij een sollicitatie.

9 tips om jouw cv te verbeteren.

Bron: Monsterboard

Photo credit: bicccio via Foter.com / CC BY

 

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1