News Ticker

Cultuurles op ARTZUID 2017 voor scholieren

artzuid5

Van 19 mei tot en met 17 september staat Amsterdam Zuid in het teken van kunst. De gratis toegankelijke tweejaarlijkse beeldenroute ARTZUID brengt 60 monumentale kunstwerken tot leven in de fraaie omgeving van Plan-Zuid van architect H.P. Berlage. Het accent van de route ligt op de Apollolaan, de Minervalaan en de Zuidas. Voor scholieren is een educatief programma ontwikkeld. Alle basis- en middelbare scholen en het speciaal onderwijs in Amsterdam en de regio kunnen gratis gebruikmaken van speciaal voor ARTZUID 2017 ontwikkeld lesmateriaal voor een attractieve cultuurles in de buitenlucht. Scholen kunnen zich aanmelden via www.artzuid.nl/educatie en ontvangen dan vooraf de lesbrief en opdrachten.

Monumentale abstracte kunstwerken

ARTZUID wordt sinds 2009 om de twee jaar georganiseerd. Deze jubileumeditie wordt samengesteld door kunsthistoricus en voormalig directeur Stedelijk Museum Amsterdam, Rudi Fuchs. De tentoonstelling sluit aan bij het themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design en laat de invloed van De Stijl-beweging op de naoorlogse beeldhouwkunst zien met monumentale, abstracte sculpturen van Nederlandse kunstenaars. Er worden kunstwerken gepresenteerd die op verschillende locaties in ons land stonden – of nog staan – van onder andere Ad Dekkers, Gust Romijn, Auke de Vries, André Volten en Joost Baljeu. Er wordt ook nieuw werk geëxposeerd dat speciaal voor ARTZUID 2017 wordt gemaakt door o.a. Jeroen Henneman, Ruud Kuijer, Krijn de Koning en Saskia Noor van Imhoff. Curator Rudi Fuchs wil met zijn keuze voor abstracte ensembles het publiek verdieping bieden en anders laten kijken naar de omgeving. Op de Zuidas staan kleurrijke beelden van internationale kunstenaars.

Spelenderwijs leren over kunst op locatie

Het educatieprogramma van ARTZUID, ontwikkeld door onafhankelijke (kunst)docenten, kan gratis worden aangeboden dankzij financiële ondersteuning van Rabobank. De bank hecht eraan dat jongeren leren over kunst in de openbare ruimte en sponsorde ook het succesvolle educatieve programma van eerdere ARTZUID-edities. Scholen maken gretig gebruik van het lesmateriaal. Meer dan 100 scholen bezochten de voorafgaande edities van de beeldententoonstelling in Amsterdam Zuid voor een cultuurles op locatie. ARTZUID organiseert daarnaast een speciale foto- en filmwedstrijd en kunstworkshops voor kinderen en jongeren. In 2011 ontving ARTZUID een belangrijke Europese erfgoedonderscheiding, de Europa Nostra Award, in de categorie bewustwording en educatie.

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

Over Stichting Art Zuid

Stichting Art Zuid is een culturele organisatie opgericht in 2008 met als doel een tweejaarlijkse beeldententoonstelling van wereldklasse te organiseren in het stedenbouwkundig Plan-Zuid van architect H.P. Berlage. De beeldenroute strekt zich uit over een gebied van circa 5 kilometer en omvat meer dan 60 sculpturen. De eerste editie van ARTZUID (www.artzuid.nl) vond plaats in 2009. De daarop volgende edities trokken gemiddeld 375.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. ARTZUID presenteert een gevarieerd aanbod van internationale moderne en hedendaagse beelden. Daarnaast heeft Stichting Art Zuid haar activiteiten uitgebreid met een doorlopend programma, gericht op kunsteducatie voor kinderen en volwassenen en met de programmering van tentoonstellingen in Art Chapel Amsterdam, vanaf januari 2017.

Bron: artzuid.nl

Photo credit: FaceMePLS via Foter.com / CC BY

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1