News Ticker

Waarom vergelijkt Paul Verhoeven Trump met Hitler in DWDD?

hitler

Donald Trump, die onlangs bij RTL Z Donald Duck werd genoemd door een verspreking, zorgt voor veel aandacht. Iedereen heeft een mening over hem. Zo ook werd een opmerkelijke mening geventileerd in DWDD door Paul Verhoeven.

Hitler

Donald Trump blijft besmeurd worden in De Wereld Draait Door. Nadat Lodewijk Asscher de nieuwe Amerikaanse president vorige week vergeleek met de fascistische antisemiet Charles Lindbergh, kwam topregisseur Paul Verhoeven maandagavond op de proppen met een vergelijking met Adolf Hitler. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Verhoeven gaf aan dat hij mogelijk uit de Verenigde Staten verhuist vanwege Trump. Hij vreest voor Hitler-achtige taferelen.

De regisseur van Elle voelt zich niet meer thuis in de VS. “Ik vind het een heel zware opgave om me te identificeren met de regering die daar op het ogenblik daar zit.”

Vrees

Hij vreest het ergste. “In ’33 en ’34 zijn alle mensen die enig inzicht hadden in Duitsland het land uitgelucht, hè? Ik wil niet zeggen dat het zo erg is, maar het is niet zo dat het in een heel andere richting gaat. Het lijkt een beetje op hetzelfde.”

De knoop is nog niet doorgehakt. “We hebben besloten de eerste vier maanden af te wachten. Hitler heeft alles binnen vijf maanden gearrangeerd. In januari is hij aan de macht gekomen en in augustus bestond er geen andere partij meer dan de nazipartij. Hij had iedereen weggewerkt die hij oorspronkelijk naast zich had.”

Van Nieuwkerk: “Je vergelijkt Trump met Hitler?”

Verhoeven: “In dit geval wel, ja.”

Van Nieuwkerk: “Oké, oké.”

Verhoeven: “Jij niet?”

Van Nieuwkerk: “Zo ver ben ik nog niet, nee.”

Verhoeven: “Daarom moet je ook de eerste vier, vijf maanden afwachten. Je moet het op zijn minst the benefit of the doubt geven, niet waar?”

IJzig stil

Het was ijzig stil in de studio na de opmerking van Verhoeven. “Lips leest de laatste tijd dat Van Nieuwkerk zijn werkvreugde is verloren en dat de fut uit DWDD is. Dit was op zijn minst weer spannende televisie – al zat de scherpte hem vooral in de mening van Verhoeven“, schrijft tv-recensent Han Lips vandaag in Het Parool.

Photo credit: Photocapy via Foter.com / CC BY-SA

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1