News Ticker

Ichwan Noor exposeert met zijn Beetle Sphere bij Reflex Gallery

Ichwan Noorfoto

Reflex Gallery in Amsterdam presenteert van 26 mei tot en met 30 juni 2018 de eerste expositie van de Indonesische kunstenaar Ichwan Noor (Jakarta, 1964) in de Benelux. De in Yogyakarta gevestigde kunstenaar geniet internationale bekendheid om zijn grootschalige sculpturen met hybride menselijke, dierlijke en technologische vormen. Hij werkt voornamelijk met brons, staal, aluminium en hars. De galerie toont vijf grote werken op papier en een zwarte Beetle Sphere. Sinds april 2018 is een Beetle Sphere ook permanent te zien in de Kalverpassage in Amsterdam.

Ichwan Noor heeft in eerdere werken het thema transport verkend met bewegende objecten en figuren. Zijn sculpturen weerspiegelen zijn interesse in handgemaakte en organisch gevormde objecten. Daarbij worden menselijke of dierlijke vormen gecombineerd met technologische elementen. In toenemende mate richt Noor zich op voertuigonderdelen in nieuwe, vereenvoudigde vormen waarin hun oorspronkelijke functie wordt aangevochten.

In de Beetle Sphere, een van zijn meest iconische werken, drijft Noor de markante rondingen van de Volkswagen Kever tot het uiterste. Het werk, een antwoord op de politiek geladen voorgeschiedenis en het kenmerkende ontwerp, toont de designklassieker uit de twintigste eeuw als een opgerolde bal van authentieke en gefabriceerde onderdelen. Om schade bij het  omvormen te voorkomen, vervaardigt Noor van de carrosserie een bolvormige replica van polyurethaan en giet deze in aluminium. Separaat wordt een passend interieur gemaakt. De sculptuur is voorzien van originele auto-onderdelen om de illusie compleet te maken.

Ichwan Noor volgde een opleiding Visual Arts aan het Indonesia Institute of the Arts (ISI) in Yogyakarta. De kunstenaar is Professor of Fine Arts aan de University of Yogyakarta. Naast Indonesië is zijn werk tentoongesteld in Singapore, Maleisië, Hongkong, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook is zijn werk opgenomen in de collecties van instellingen in Indonesië (Museum MACAN), Australië (National Gallery of Victoria), Duitsland (Tony Cragg Sculpture Park), China, Turkije, Verenigde Staten, Zweden en India.

Reflex Gallery – Weteringschans 79 A in Amsterdam

www.reflexamsterdam.com

Bron: Monsieur PR

Photo credit: Monsieur PR

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1