News Ticker

We moeten naar vrijheid blijven streven!

mp

Elk mens op de wereld dient vrij te zijn. Een vrij mens is een gelukkiger mens. Vrijheid geeft mensen veel meer kansen om zich te ontplooien als persoon. Vrijheid maakt de wereld een betere plek om op te leven.

Vrijheid is echter niet vanzelfsprekend. Vrijheid wordt door miljarden mensen niet ervaren, omdat zij in een oorlog leven, onder een dictatuur leven of door godsdiensten belemmerd worden in hun vrijheid.

In Nederland geldt vrijheid als een heel belangrijk goed. Nederlanders zijn vrije mensen. Nederland is 1 van de landen op de wereld waar vrijheid gekoesterd wordt. Nederland heeft echter een hele donkere periode gekend, waarbij vrijheid gedurende 5 jaar geheel niet mogelijk was in Nederland.

Bezetting 1940-1945

Zoals iedereen weet, vielen de Nazi’s op 10 mei 1940 Nederland binnen en werd iedereen in Nederland de vrijheid ontnomen. Deze zwarte periode heeft 5 jaar geduurd. Dankzij talloze helden is Nederland bevrijd van de Duitse bezetter op 5 mei 1945. De Nederlanders kregen gelukkig hun lang gewenste vrijheid weer terug en zijn met veel energie met de wederopbouw van Nederland begonnen.

4 mei

Op 4 mei herdenken de Nederlanders om 20.00 uur alle doden gedurende 2 minuten stilte. Vlaggen worden halfstok gehangen. Niet alleen de doden uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, maar ook de doden, die zijn gevallen na de Tweede Wereldoorlog en die zijn gevallen tijdens militaire missies in het buitenland. Deze missies zijn altijd gericht op het bewaren of herstellen van de vrede in landen waar dat nodig was of is. Ook nu helpen Nederlandse militairen om mensen te beschermen in landen waar geen vrede is.

Tijdens het herdenken, denken de Nederlanders niet alleen aan de doden, maar ook dat hun vrijheid te danken is aan de vele helden, die Nederland bevrijd hebben. Daarnaast spreekt iedereen uit dat elke oorlog moet stoppen en geen nieuwe oorlogen mogen ontstaan. Oorlog haalt het slechtste van de mens naar boven en heeft als resultaat dat vele mensen dood of gewond zijn en dat er geen winnaars zijn. Alleen verliezers.

5 mei

Op 5 mei vieren de Nederlanders dat ze bevrijd zijn van de Nazi’s. Nederland is sinds 1945 al 73 jaar vrij en dat wordt elk jaar met veel plezier gevierd in Nederland. De vlaggen gaan uit, bevrijdingsfeesten worden gehouden en iedereen is blij. Blij met de herwonnen vrijheid. Blij dat het zo plezierig wonen is in het vrije Nederland. Blij dat ze elkaar respecteren in dit mooie land aan de Noordzee.

Wens

De Nederlanders spreken vandaag, zoals elk jaar, de wens uit dat iedereen op de wereld in vrijheid mag leven. Het behalen van 100% vrijheid op de wereld zal nooit haalbaar zijn, maar is wel het mooiste waar we allemaal op de wereld naar moeten streven.

Photo credit: Minister-president / Source / CC BY

Advertentie

Reclame maken? Kijk hier voor Amsterdam Today’s aantrekkelijke package deal

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1