News Ticker

Vindt u het sinterklaasfeest nog steeds even leuk?

liedje

Vele generaties lang hebben we allemaal genoten van het sinterklaasfeest. Het grootste kinderfeest in Nederland houdt drie weken lang de jonge kinderen in de ban van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Hoe mooi is het niet om als kind te geloven in dit sprookje, waarmee we allemaal als kind mee zijn opgegroeid. Op school worden tekeningen gemaakt en hoedjes en worden de sinterklaasliedjes ingestudeerd. Half november wordt Sinterklaas verwacht en de week ervoor is het al onrustig bij de jonge kinderen. Zal hij komen met zijn pakjesboot en heeft hij een goede reis gehad. Zijn alle Zwarte Pieten meegekomen en hoe gaat het met Amerigo, het witte paard van Sinterklaas.

Schoen zetten

Zodra de Sint in Nederland is aangekomen, mogen de kinderen hun schoen zetten. Om Sinterklaas goed te stemmen, worden tekeningen, een wortel, wat hooi en een bakje water voor het paard neergezet naast de nog lege schoen. Enkele sinterklaasliedje worden luidkeels gezongen, want hij moet het toch kunnen horen.

De volgende ochtend

De volgende ochtend is de spanning niet te harden, want zal Sinterklaas iets in de schoen gedaan hebben. Hoe groot is de vreugde als blijkt dat Sinterklaas iets in de schoen heeft gedaan, de wortel en het hooi op is en het bakje water leeg is. Sinterklaas bestaat en dat is prachtig als je klein bent.

Het blijft een kinderfeest

Het is een waar sprookje voor een kind en zo heb ik het zelf ook beleefd. Nooit gedacht aan uitbuiting of discriminatie. Nooit gedacht aan waarom Sinterklaas een geestelijke persoon is op een paard. Alleen gedacht aan het kindersprookje, net als alle andere kinderen. Het kinderfeest wordt echter verstoord en niet door de kinderen zelf.

De minderheid bepaalt niet in Nederland of toch wel?

De afgelopen tijd is de discussie rond de Zwarte Pieten losgebarsten. De jarenlange traditie dient volgens een aantal personen te worden aangepast. Volgens onderzoek wil 20% van de bevolking een aanpassing en 80% wil dit niet. De minderheid schijnt in een democratie het voor het zeggen te hebben. Heel vreemd allemaal!

Bewaking voor Sint en Zwarte Piet

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten moeten hier en daar met bewaking over straat. Hoe leuk is dit prachtige kinderfeest volgens u na alle commotie of trekt u zich hier niks van aan?

Wat vindt u?

Laat ons weten wat uw mening is en plaats uw commentaar, want onze vraag aan u is: “Vindt u het sinterklaasfeest nog steeds even leuk?”

Redacteur: Frank Scheers

Photo credit: Nationaal Archief / Foter / No known copyright restrictions

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1