News Ticker

Aan het werk zonder sollicitatiegesprek in Amsterdam

greyston

De Greyston Bakery is ’s werelds meest bekende sociale onderneming, gevestigd in Yonkers, New York. Sinds 1982, toen de zenboeddhistische monnik Bernie Glassman een eenvoudige bakkerij begon in de staat New York, is ze een rolmodel voor bedrijven die meer willen betekenen in de samenleving. Greyston Bakery levert  wereldwijd producten aan partners als Ben & Jerry’s, Delta Airlines en Whole Foods, en geeft via Open Hiring™ kansen aan mensen die niet langer welkom zijn op de arbeidsmarkt. Open Hiring™ is een ‘opendeurinhuurbeleid’ en de meest radicale vorm van anoniem solliciteren ter wereld. Twee weken geleden kondigde Greyston aan dat ze een vestiging gaat openen in Amsterdam en Nederland kennis wil laten maken met Open Hiring™. Maatschappelijk investeerder Start Foundation staat Greyston hierin bij en heeft 500.000 dollar toegezegd om de eerste voorbereidingen te starten. Vrijdag a.s. zal Greyston de Dutch Design Week in Eindhoven bezoeken en toelichten hoe haar aanpak de levens van mensen ingrijpend heeft veranderd.  

Het Greyston-model werkt zo: Iedereen die een baan wil, kan zijn naam invullen op een lijst. Zodra er plek is, krijgt de volgende persoon op de wachtlijst een plek aangeboden. Er worden geen vragen gesteld over verleden of gaten in het cv, en er worden geen referenties gevraagd of screenings gedaan. Daardoor krijgt iedereen die wil, de kans om te werken, ongeacht de opleiding, werkgeschiedenis of sociale barrières uit het verleden, zoals een crimineel verleden, dakloosheid of drugsgebruik. Met de winst van de bakkerij wordt de non-profit-Greyston Foundation mogelijk gemaakt, die onder meer zorgt voor kinderopvang, huisvesting, gezondheidszorg, opleidingen en een computertrainingscentrum die ter beschikking staan voor mensen met lage inkomens uit de gemeenschap van Yonkers. Het is de doelstelling van Greyston om het Open Hiring™-concept uit te rollen onder de sociaal bewuste bedrijven in de VS én in de rest van de wereld. Hiertoe wordt binnenkort een Centrum voor Open Hiring™ opgezet, dat partieel wordt gefinancierd door de bakkerij zelf. CEO Mike Brady: “We don’t hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people.”

Advertentie

Waarom levert online adverteren meer op dan adverteren in een krant?

Amsterdam krijgt de primeur
Aan de komst van de Amerikanen is ruim 1,5 jaar voorbereiding voorafgegaan. Greyston en Start Foundation werden terzijde gestaan door amsterdam inbusiness, dat beide partners wist te overtuigen om de bakkerij in Amsterdam te vestigen. “Amsterdam is zeer verheugd over de komst van Greyston naar de stad. De competitie was heftig. Zo waren ook Londen en Manchester in de race, maar was het onze stad die Greyston het meest overtuigde. Het Open Hiring™-model biedt Amsterdammers kansen om volwaardig mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt, ongeacht hun verleden”, aldus Dieter Oude Kotte, Senior Advisor Foreign Investments bij amsterdam inbusiness.

Greyston en Start Foundation starten samen een aantal pilots, zodat het Open Hiring™-model aangepast kan worden aan de Europese en Nederlandse omstandigheden. Het ‘Europese Open Hiring™-model’ moet klaar zijn op het moment dat de bakkerij haar Amsterdamse vestiging opent in 2020. De partners verwachten in 2020 zo’n zestig banen gecreëerd te hebben en ruim tweehonderd trainingen. In 2030 moeten dit duizenden baankansen zijn geworden bij talloze bedrijven.

Advertentie

Corporate Nederland heeft Lifestyle en Age management o.b.v. DNA ontdekt

In de VPRO-documentaire Tegenlicht (2016) over de ‘nieuwe deeleconomie’ werd Greyston-medewerker Dion Drew geportretteerd. Dion komt naar de Dutch Design Week op vrijdagavond 27 oktober 2017. Samen met Greyston-collega Sunitha Malieckal (accountmanager) presenteert hij Greyston op het Brabant DC Networking diner in het Klokgebouw in Eindhoven. Dion gelooft volledig in het opendeurbeleid: “Ik kreeg hierdoor een baan en daarmee een tweede kans. Juist daarom ben ik zo’n voorstander van Open Hiring™. Ik gun dat iedereen en dus hebben we meer bedrijven nodig die die kansen ook willen bieden.”  

Ook Start Foundation is hierbij aanwezig om de samenwerking tussen de twee partners en hun streven naar sociale rechtvaardigheid te accentueren. Start Foundation-directeur Jos Verhoeven ziet een droom uitkomen: “Greyston is de meetlat, ze heeft laten zien dat serieuze business samen kan gaan met armoedebestrijding en mensen kansen bieden. We gaan er een beweging van maken en zijn pas tevreden als veel meer bedrijven dit voorbeeld volgen.”  

Voor Greyston-CEO Mike Brady is de samenwerking tussen Greyston en Start Foundation vanzelfsprekend: “Hun 20-jarige ervaring in het kansen bieden aan mensen maakt hen de ideale partner om onze droom te realiseren. Die droom is dat bedrijven over heel de wereld dit systeem gebruiken en mensen aannemen op hun mogelijkheden en niet op hun verleden, naam, ras, geloof of andere niet ter zake doende criteria.”

Bron: Start Foundation

Photo credit: Foter.com

Advertentie

Plaats gratis uw vacatures voor mediaprofessionals op Freelance Journalism

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1