Scheers van 1894, Schilders & Decorateurs, bestaat dit jaar 123 jaar
De heer G.W. Scheers was in 1894 de eerste van de vier generaties Scheers, die gestart was als decoratie-, plafond en huisschilder in Amsterdam. Zijn werkplaats was gevestigd aan de Stadhouderskade 55 in de poort van de Sint Joseph Gezellen Vereniging. Hier stonden enkele kleine huisjes, waarin men als lid van de gezellenvereniging zijn eigen bedrijf kon uitoefenen.
Op de foto hieronder staat een advertentie uit 1916. Het onthouden van een telefoonnummer was toen niet zo lastig. Sommige telefoonnummers hadden slechts 3 cijfers.
De buren van de heer Scheers waren een kleermaker, een schoenmaker, een timmerman en een drukker. Allemaal ambachtslieden met grote plannen en geloof in de toekomst. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat werd er gewerkt. Als er verlichting nodig was, ging de olielamp aan, want gas was te duur en elektra bestond toen nog niet.
De schoonvader van de heer Scheers was de heer Smits. Hij bouwde veel huizen in Amsterdam-Zuid. Dit waren vooral huurwoningen en de heer Scheers mocht deze “nieuwbouwwoningen” schilderen.
Door uitstekend werk uit te voeren, kwamen nieuwe opdrachtgevers naar de heer Scheers toe. De duurdere koophuizen in Amsterdam-Zuid behoefden specialistisch schilderwerk, zoals hout- en marmerimitaties, goudversieringen op het plafond, bloemschilderingen op panelen et cetera. Omdat de heer Scheers zijn specialistische werkzaamheden prima uitvoerde, ontving hij in 1898 een gouden medaille zijn marmerimitaties. De heer Scheers woonde in die tijd met zijn echtgenote op de P.C. Hooftstraat 18, niet ver van de Stadhouderskade. In 1900 kregen zijn vrouw en hij een zoon met de voorletters G.J.A.M.. De tweede generatie was geboren. In 1910 kocht de heer Scheers het grachtenpand aan de Prinsengracht 671. Onder dit monumentale pand zat een enorm souterrain. Hier werd de werkplaats gevestigd, want de werkplaats aan de Stadhouderskade was te klein geworden.
Op de foto staat de heer G.J.A.M. Scheers helemaal rechts.
Op 20-jarige leeftijd kwam zijn zoon in de zaak. Het bedrijf heette toen G.W. Scheers & Zoon, Schilders & Decorateurs. Zijn zoon maakte zich allerlei schilderstechnieken eigen. In die tijd werd ook zelf de verf op kleur gemaakt en daar was hij een expert in. Als kleurendeskundige werd hij daarom vaak benaderd door diverse directeuren van Amsterdamse musea.
Het personeel werd zelf opgeleid en werden allemaal vakmensen. Het verloop was minimaal, want ondanks dat de heer Scheers zeer veeleisend was, wist het personeel dat ze een goede werkgever hadden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden de meeste in dienst blijven, ondanks de moeilijke tijden. Het 50-jarig jubileum van het schildersbedrijf viel in de dramatische hongerwinter van 1944.
In de vijftiger jaren steeg de vraag naar vakkundige ambachtslieden en vandaar dat het schildersbedrijf flink kon uitbreiden.
Van 1905 tot 1965 voerde het schildersbedrijf alle werkzaamheden uit voor het Rijksmuseum en van 1934 tot 2000 werd ook gewerkt voor alle gemeente musea, zoals het Amsterdams Historisch Museum, het Stedelijk Museum en het Willet Holthuysen Museum. Hierdoor was het schildersbedrijf in Amsterdam bekent als de “Museumschilders”!
De derde generatie werd geboren in 1929 en de heer A.W.A.M. Scheers trad in 1949 toe tot het schildersbedrijf. Tijdens zijn studie in Utrecht had hij de titel Meesterschilder behaald. Met veel plezier is hij gaan samenwerken met zijn vader tijdens de wederopbouw van na de Tweede Wereldoorlog en had het schildersbedrijf ruim 30 schilders in dienst. Zo hadden ze ook een eigen atelier in het Stedelijk Museum en een eigen werkplaats in het Rijksmuseum en werd er met vele bekende kunstenaars samengewerkt.
De heer Scheers vertelt: ”Een van hen was de bekende kunstenaar Karel Appel, die toen nog niet zo bekend was. Hij kocht zijn verf bij ons. Toen hij een keer in geldnood zat, stelde hij voor om een muurschildering te maken in de hal van ons grachtenpand als tegenprestatie. Mijn vader wees dit af, want wat moest hij in zijn grachtenpand met allemaal antiek en een moderne muurschildering. Achteraf waarschijnlijk een minder goede beslissing.”
Karel Appel Photo credit: moedermens / Foter / CC BY Stedelijk Museum Photo credit: amsfrank / Foter / CC BY-SA
In 1970 nam A.W.A.M. Scheers, de derde generatie, het schildersbedrijf over en werd het bedrijf verder uitgebouwd. Grote vaste klanten waren de diverse musea, ziekenhuizen, hotels en woningbouwverenigingen. Bovendien kwamen er veel opdrachten binnen van eigenaren van de grote monumentale grachtenpanden, die gerestaureerd moesten worden op een hoogwaardige manier en daar was het schildersbedrijf specialist in. Denk daarbij aan het werken met bladgoud, het aanbrengen van hout- en marmerimitaties of het behangen van de wanden met heel exclusief behang en dergelijke.
Een interessante opdracht was het restaureren van de Vestaalse Maagd, de vergulde engel, die gesitueerd is op een grachtenpand op de hoek van de Singel en de Haarlemmerstraat. In de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers de glanzende vleugels grijs geschilderd en na de oorlog moest dit weer in haar oude glorie hersteld worden. Echt iets voor de heer Scheers.
Amsterdam werd steeds drukker en het laden en lossen op de Prinsengracht werd een steeds groter probleem. Volgens eigen zeggen heeft de heer Scheers in de vele jaren dat hij in Amsterdam heeft gewerkt meer dan een miljoen kilometers in de stad afgelegd. Normaal doorrijden op de grachtengordel was heel lastig, want een gracht is nooit helemaal leeg en vaak stond je vast doordat iemand stond te laden of te lossen.
Vestaalse maagd Photo credit: loop_oh / Foter / CC BY-ND
Na bijna 90 jaar vanuit de Prinsengracht 671 gewerkt te hebben, werd het kantoor en de werkplaats gevestigd op een industrieterrein in Amstelveen. De naam werd aangepast aan de nieuwe tijd en werd Scheers Schilders genoemd.
In 1983 kwam de vierde generatie in de zaak. Robbert P. Scheers, de jongste zoon van de heer A.W.A.M. Scheers heeft eerst zijn opleiding in Utrecht netjes afgerond en kwam daarna in het schildersbedrijf werken. De jaren tachtig brachten veel veranderingen met zich mee. Automatisering, eigentijdse offertes, meerjaren planning en budgettering werden onderdeel van de bedrijfsvoering. Daarnaast kwam er ook een recessie in 1987 en dankzij de door de jaren heen opgebouwde uitstekende reputatie als schilders van een perfecte kwaliteit kon Scheers Schilders de concurrentie de baas.
In 1994 werd het 100-jarige bestaan gevierd in het Amsterdams Historisch Museum en in 1995 nam de vierde generatie het roer over met de handhaving van de perfecte kwaliteit en de gedegen vakkennis, de oude schilderstechnieken, maar vooral ook met aandacht voor de nieuwste schilderstechnieken.
Scheers van 1894, Schilders & Decorateurs, de naam is intussen wederom aangepast en dat mag ook als je bedrijf stamt uit de 19e eeuw, voert nog steeds met veel plezier opdrachten uit voor diverse musea, hotels, binnenhuisarchitecten, beheerders van onroerend goed, woningbouwverenigingen, utiliteitsbouw, villa’s en monumentale grachtenpanden. De schilders en decorateurs, die ook renoveren (hout- en betonrotherstel, glasvervanging).
Het is een bijzonder familiebedrijf met een heel eigen persoonlijk accent.
Ze combineren generaties liefde voor het vak met passie voor innovatie en nieuwe technieken en koesteren tegelijk hun geheime, traditionele methodes, die zich al 120 jaar bewijzen.
Scheers van 1894 verwent uw vastgoed. Met zorg, aandacht en puur vakmanschap!
De contactgegevens zijn hieronder vermeld:
Scheers van 1894
Schilders & Decorateurs
Telefoon: 06 – 52 00 48 88
E-mail: info@scheersvan1894.nl
Internet: www.scheersvan1894.nl
Photo credit: Ben Kraan Architecten BNA / Foter / CC BY-ND
Photo credit : Scheers van 1894