News Ticker

Heerlijke plek in Amsterdam: Hannekes Boom

hb2

Amsterdam heeft een heerlijke plek aan het water aan de oostkant van het Centraal Station. Het lijkt op een strandtent en dat is juist zo leuk. De sfeer is heel ontspannen en het publiek bestaat uit allerlei jonge mensen. Het zijn Amsterdammers, maar ook veel toeristen zie je aan de tafeltjes zitten. Continu komen mensen met hun sloepje aanvaren en aanleggen of gaan juist weg, nadat ze iets lekkers hebben gegeten of een drankje hebben gedronken.

De muziek is van de jaren 80 en 90 en klinkt prima. Niet alleen kun je beneden plaats nemen, maar ook op het dakterras kun je prima toeven. Een bar is aanwezig op de eerste verdieping waar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving.

hb

Hannekes Boom is een unieke plek in Amsterdam. Het is een echte aanrader.

Geschiedenis van Hannekes Boom

Hannekes Boom is gelegen op een locatie waar bijna iedereen langskomt – met de trein, de boot, met fiets en in de nabijheid ook met de auto – die plek lag er desondanks een beetje verloren bij voor de komst van Hannekes Boom. Stichting Hannekes Boom …sinds 1662 heeft de prijsvraag van de Gemeente Amsterdam gewonnen in 2010 om een ‘tijdelijke horeca-plus-iets locatie’ te ontwikkelen op de Kop van de Dijksgracht; dat was in die tijd een onguur donker plekje, waar prostitutie, wildtoiletteren, rommel op straat, diefstal, drugs en daklozen de orde van de dag waren.

hb1

De locatie heeft het karakter van een rafelrand, een kwaliteit die Hannekes Boom benut, en tegelijkertijd ligt de plek midden in de stad. Deze tegenstelling maakt de plek interessant en wordt behouden. Om dit karakter te behouden is er ruimte voor improvisatie waarbij het terras en het water een grote rol spelen. Daarom biedt Hannekes Boom ruimte aan uiteenlopende programma’s die met elkaar gemeen hebben dat ze passen op deze locatie en de atmosfeer van deze rafelrand in de stad. De programmering laat ruimte open voor nieuwe initiatieven.

hb3

Hanneke ziet haarzelf als een platform waarop zij helpt om met creatieven hun ideeën te realiseren; het liefste zonder grenzen, want dat wordt het mooiste. Hannekes Boom draagt bij aan de levendigheid en sociale veiligheid van het gebied en biedt een meerwaarde voor de stad Amsterdam en ver daarbuiten. Al na korte tijd is zij een voorbeeld voor vele steden hoe op deze manier stedelijke ontwikkeling van een dergelijke ruimte echt een plekje kan maken waar je graag naar toe wilt.

hb4

Sinds 1662 staat Hannekes Boom op de kaart…en Hannekes Boom is weer open sinds 2011!

hb5

Met een groot terras aan het water is Hanneke het liefste iedere week anders, voert zij een breed creatief cultureel programma met allerhande programmering, zoals: een goed gesprek, drankjes, feest (groot en klein), creativiteit, podiumkunsten, lekker eten, ontmoeten, tuinieren, leren, spelen, kunst maken, creatie, werken, een baan uitoefenen, experimenteren, technologie, een boek lezen, wateractiviteiten, workshops, muziek spelen, zingen, bier proeven/drinken, duurzaamheid, sportiviteit, dansen, wijn proeven/drinken, plastic vissen, architectuur, voetbal (kijken, spelen), wijn proeven, schaatsen, seizoenen vieren, trouwen, Gualleria, curling, informeren over historie, elektrisch opladen, exposities, genieten van het uitzicht, placemaking, partijen, open podium, thema festival, ontwerpwedstrijden, varen, zwemmen, verrassen, jamsessie, schone (e-)mobility, elektrisch varen, innovativiteit, slow food, aanleggen met de boot, broedplaats creatie & vormgeving, café, restaurant, lounge, eten & drinken voor op de boot, informatie over varen in- en rond Amsterdam, boot huren, buiten bioscoop, betaalbaar, Cradle-to-Cradle en meer…

hb6

Hanneke is vrij groen, heeft enkele van de grootste bomen van het gebied rondom de Kop van de Dijksgracht op haar terrein en ze biedt haar gasten een uitgebreid cultureel programma, dat iedere week anders kan zijn. Hanneke heeft een oplaadpunt gebouwd voor elektrisch vervoer (Segway, e-fietsen, e-boten); ze laadt daaraan diverse passagiersschepen op, waaronder de Zonneboot, het Cradle-to-Cradle gebouwde passagiersschip Hannekes Boot en diverse particuliere boten. Daarnaast leidt Hanneke op en is ze een werkplek voor vele tientallen Amsterdammers. Hanneke wil meer vergroening op de –nogal betonachtige– hele Kop Dijksgracht; het liefste ook groen op ODE en groene onderdoorgang van het spoor richting het Muziekgebouw aan het IJ, vandaar dat zij ter inspiratie de inmiddels breed gedragen voorbeeldinrichting van Prinzessinengarten aanhaalt.

Website van Hannekes Boom

hb7

Foto’s: Amsterdam Today

 

About Redacteur

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1