Bij de Publieke Omroep waren meer linkse partijen te zien dan rechtse
De verkiezingen zorgen weer voor veel aandacht voor de politieke partijen. In Nederland hebben we nogal veel politieke partijen en alle lijsttrekkers willen graag aandacht hebben voor hun standpunten. De NPO zorgt voor veel aandacht voor deze politieke partijen, maar hoe onafhankelijk is de NPO in dit geval?
Meer links dan rechts
De NPO brengt meer linkse partijen dan rechtse partijen in beeld. Van de keren dat er dit jaar, berekend tot aan deze week, een lijsttrekker in beeld was, ging het in 56 procent van de gevallen om een gezicht van een progressief linkse partij. Dat blijkt uit een onderzoek dat het KRO-NCRV-programma Brandpunt heeft laten uitvoeren. Op de late avond kleurt de NPO nog linkser. Van alle politici die dit jaar in Jinek en daarna in Pauw & Jinek zaten, was 63 procent afkomstig van een linkse partij.
Advertentie
Andere conclusies
Een andere conclusie uit het onderzoek is dat PVV-leider Geert Wilders het meeste airtime kreeg zonder dat hij te gast was of commentaar gaf. In de helft van de gevallen ging het over hem zonder dat hij in de studio aanwezig was.
Thierry Baudet van FvD kreeg het meeste airtime van de nieuwe partijen. Zijn gezicht werd ruim twee keer zoveel gemeten als dat van Sylvana Simons van Artikel 1.
Tunahan Kuzu van Denk was twintig procent vaker in beeld dan Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. CU is met vijf zetels vertegenwoordigd in de Tweede Kamer en Denk met twee.
Tot de progressief linkse partijen worden gerekend PvdA, SP, D66, GroenLinks, PvdD, 50+ en Denk. Binnen conservatief rechts vallen VVD, CDA, PVV, CU, SGP en VNL. Dit loopt synchroon met de politieke indeling die politicoloog André Krouwel voor het Kieskompas hanteert.
Voor de meting zijn de gezichten van de lijsttrekkers aan gezichtsherkenningsoftware getraind. Met de software werden alle Nederlandse televisieprogramma’s, reclames en spotjes sinds begin dit jaar gevolgd.
Airtime
Het is voor het eerst dat er zo nauwkeurig een meting is gedaan naar airtime van politici. Met de software werd geteld hoeveel frames het gezicht van een lijsttrekker te zien was. Zowel als gast, in fragmenten als op de achtergrond, bijvoorbeeld op een campagneposter.
Hebt u al gestemd?
Photo credit: Minister-president via Foter.com / CC BY