News Ticker

Slechte kijkcijfers dwingt Twan Huys tot onbetrouwbaar gedrag

twan

RTL Late Night had de afgelopen week hele slechte kijkcijfers en dan kan de redactie gaan denken, wat gaan we daar aan doen? De redactie heeft het volgende bedacht en dat leverde in ieder geval hogere kijkcijfers op. Kijkcijfers blijken heilig en dan worden grenzen vanzelf wat opgerekt, maar of dat handig is?

Waar gaat het om?

Twan Huys heeft Jenny Douwes, het boegbeeld van de blokkeerfriezen, vrijdagavond genaaid in de hoop op hoge kijkcijfers. Tegen de afspraken in zette hij haar aan tafel met een anti-zwartepiet-activist. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Douwes werd verleid om haar verhaal te doen bij RTL Late Night, maar werd live in de uitzending verrast door de onbetrouwbaarheid van de talkshowhost. Geplaagd door horrorkijkcijfers, haalde hij een bizarre stunt uit door een afspraak te schenden.

Douwes zat aan tafel met haar advocaat Wim Anker. Op de eerste rij zat Göran Sluiter, de advocaat van de tegenpartij: Jerry Afriyie. “Welkom allemaal.”

Na een gesprek met Douwes kwam Huys met zijn verrassing. “Moet je luisteren: we hadden heel graag vanavond – daar hebben we het kort voor de uitzending ook over gehad – jullie in debat willen laten gaan, of in elk geval met elkaar van gedachten laten wisselen. Dat wil jij liever niet, Jenny, jij hebt tegen ons gezegd: ‘Ik wil niet met demonstranten aan tafel. Ze mogen wel op de eerste rij zitten, maar ik ga niet met ze in debat.’ Dat accepteren we ook.”

“Ik zeg het maar even tegen de kijker zoals het gaat in deze uitzending, want we zijn er een beetje door overvallen ook, want we hadden van jouw advocaat, meneer Anker, aanvankelijk begrepen dat het wél kon. We hebben goed contact gehad, maar nu hebben jullie (tegen Afriyie, red.) tegen ons gezegd: ‘Wij willen ook aan tafel vanavond, we willen meedoen aan het debat.’”

‘Wij willen met iedereen praten’

Afriyie: “Het is niet: ‘Wij willen ook aan tafel.’ Wij zijn uitgenodigd om aan tafel te zitten en daarvoor zijn we hier, dus we zitten graag aan tafel. Ik hoor het wel wanneer we aan tafel gaan.”

Huys: “Die uitnodiging staat, want wij willen met iedereen praten.”

Afriyie: “Nu hebben jullie met Jenny gesproken en wanneer gaan jullie met ons spreken?”

Huys: “Wij willen met jullie praten en willen jullie ook aan tafel hebben en willen eigenlijk dat jullie allemaal aan tafel zitten, omdat we vinden dat iedereen gelijk is aan deze tafel en dat er niet iemand bevoordeeld kan worden of niet. Ik begrijp dat jij het heel moeilijk vindt om met hen te praten.”

Douwes: “Ik vind het niet moeilijk om met hen te praten. Ik vind dat je op een gegeven moment een streep moet trekken. Ik ben er recht door zee in.”

Huys: “Ik snap wat je zegt en toch wil ik allebei de kans geven om hun standpunt uit te leggen. Deze tafel is een tafel die hoort bij Late Night en wij vinden dat iedereen daar aan moet kunnen zitten, vinden wij. We willen toch alle partijen uitnodigen. Nu is het lastig, want jij zegt: ‘Ik stap op als zij komen. Dat wil ik niet.’”

‘Als ik dit wist, was ik niet gekomen’

Douwes: “Nee, dat heb ik niet gezegd. Ik heb gezegd: ‘Ik had een keuze vanavond en die heb ik gemaakt op basis van niet de juiste informatie.’ Als ik had geweten wat het plan was, was ik hier niet naartoe gekomen. Dan had ik een andere beslissing genomen.”

Huys: “Begrijp je dat wij hier aan tafel willen praten met iedereen over alle standpunten en dat we dus ook hen aan tafel willen hebben om erover te praten?”

Douwes: “Dan mag ik misschien ook even uitleggen waarom wij nu in deze situatie zitten. Dat is omdat elke keer dit wordt gedaan. Er wordt elke keer gedaan alsof we heel redelijk aan tafel moeten gaan zitten praten met mensen die in het rapport van de terreurbestrijding worden genoemd. Er wordt elke keer gedaan alsof we zaken moeten doen met zulke groeperingen. Het gaat om de veiligheid van kinderen. Voor dit programma geldt precies hetzelfde. Natuurlijk moet je iedereen aan tafel uitnodigen en moet iedereen praten, maar het punt is…”

Huys: “Dat gaan we dus ook doen, want zoals in een rechtbank iedereen aan bod mag komen en mag spreken over zijn point of view, vinden we dat het hier ook moet kunnen.”

‘Jij houdt je niet aan de afspraak!’

Douwes: “Jij hebt mij net een woord gegeven en daar ga je je dus niet aan houden.”

Huys: “Ik kan niet andere mensen die hier zijn uitgenodigd niet toestaan om hier te komen.”

Douwes: “Dan had u dat tegen mij moeten zeggen.”

Huys: “Ik vind dat iedereen hier aan tafel moet kunnen komen.”

Douwes: “Dan had u mij dat duidelijk moeten maken.”

Huys: “Ik ga jullie nu uitnodigen aan tafel om met ons te praten. Ik vind dat we allemaal een gesprek moeten kunnen voeren over dit onderwerp. Als het niet kan, vind ik het jammer, maar ik ga toch vragen aan Jerry om hier aan tafel te komen zitten.”

Vervolgens ontstond er een vervelende discussie aan tafel. “De Late Night Tafel van Twan Huys van iedereen is dus mag ook anti-Zwarte Piet demonstrant Jerry Afriyie met Jenny Douwes aan tafel“, laat de redactie van RTL Late Night achteraf weten.

Reacties

Kijkers reageren verbaasd. Cornald Maas: “Als je vrolijk het weekend in had gewild had je zojuist niet de ‘discussie’ in #RTLLateNightmetTwanHuys moeten zien. Over Zwarte Piet en demonstraties en meer. Polarisatie troef. Nog ways to go. In ons landje.”

DWDD-bekendheid Sywert van Lienden: “Dit is zó onverstandig: als gast weet je nu dus dat afspraken van nul en generlei waarde hebben bij deze presentator. Kortom: bij gevoelige onderwerpen gaan verstandige gasten ⁦‪@RTLLateNight‬⁩ mijden. In ruil voor één keer een relletje..”

Columnist Jan Dijkgraaf: “Dus naaien we een gast. Lekker, Twan Huys.”

Story-baas Guido den Aantrekker: “Twan Huys, ik zie net online je herhaling. Je bent een slecht mens met dito geverfd haar. Wat hoop ik dat je er alsnog wordt uitgegooid en Beau je plek inneemt.”

Overigens lukte het Huys wel om hogere kijkcijfers te scoren. Met 592.000 kijkers (15 procent) noteerde hij zijn meest bekeken uitzending sinds de Voice-special een maand geleden.

Wat vind jij van deze situatie?

Photo by Ministerie van Buitenlandse Zaken on Foter.com / CC BY-SA

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

 

 

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1