News Ticker

Project 1012

toko Dun Yong

Postcodegebied 1012 kenmerkte zich door een grote concentratie van raambordelen en coffeeshops. Met Project 1012 wil de gemeente Amsterdam in het postcodegebied 1012 de criminele infrastructuur doorbreken en het realiseren van een kwalitatief hoogwaardig en divers entreegebied. In het 1012-gebied zijn verschillende sleutelprojecten benoemd, die een positieve impuls moeten geven aan de ontwikkelingen in het gebied. Dit zijn projecten die voor een belangrijk deel door particuliere eigenaren en investeerders zijn opgezet. Maar ook voor een deel vanuit de gemeente zijn gestart. Hun strategische ligging geeft een extra impuls aan de verandering van het hele gebied, ze fungeren als ‘motor’ voor de gewenste ontwikkelingen. (zie Plattegrond sleutelprojecten)

Top 3 sleutelprojecten van AmsterdamToday.eu

1.Chinatown geeft kleur aan Amsterdam en moet voor de stad behouden blijven. Om Chinatown gezond te houden en de functie en het karakter hiervan te versterken, heeft stadsdeel Centrum nauw overleg met de Chinese ondernemers. Initiatieven die bijdragen aan het behoud van Chinatown op de lange termijn worden gestimuleerd. Chinatown ontstond in 1911 en is daarmee de oudste Chinese wijk van het Europese Vasteland. De eerste halve eeuw was de Chinese gemeenschap nog vooral geconcentreerd rondom een tiental restaurants in de Binnen Bantammerstraat. Yong Sau Dun was in 1959 de eerste Chinese ondernemer die zich, met zijn nog altijd bestaande toko Dun Yong, op de Zeedijk vestigde. De meeste leden van Chinese Ondernemers Vereniging Amsterdam hebben hun zaak in deze Chinese buurt. Op de Rechtboomssloot 5 is het verenigingshuis van Fa Yin Chinese Vereniging in Nederland te vinden. Vanaf 2000 werden plannen gemaakt voor de bouw van een nieuw Chinatown aan de Oosterdokskade. In de Chinese buurt bevindt zich aan de Zeedijk sinds 2000 de Fo Guang Shan He Hua Tempel, het grootste religieuze gebouw in Europa dat gebouwd is in Chinese stijl. Daarvoor werden gebedsdiensten in een woning aan de Rechtboomssloot gehouden. Nieuwjaarsdag en Chinees nieuwjaar wordt in deze buurt jaarlijks gevierd met drakendans, leeuwendans en knalvuurwerk. Ook wordt op het Nieuwmarkt plein jaarlijks vesak (geboortedag van Sakyamuni Boeddha) gevierd in mei door de lokale Fo Guang Shan He Hua Tempel.

2. Een creatieve ‘hotspot’ zijn de Tabakspanden aan de Spuistraat 215-231. De tabakspanden worden door De Key-De Principaal herontwikkeld tot werkeenheden voor creatieve ondernemers, een Art Mall en publieksfuncties als winkels en horeca. Het nieuwe plan voorziet in 69 koopappartementen, 42 nieuwbouw en 27 gerenoveerd. De woninggrootte varieert van 40 tot 110 m2 en bedraagt gemiddeld 73 m2. Om het negatieve resultaat op de benodigde investering te beperken, worden alle woningen verkocht. De verkoopprijzen zijn nu geraamd tussen de € 150.000 en € 400.000,- en zullen vlak voor de verkoop definitief worden vastgesteld. Tevens wordt circa 2.200 m2 bedrijfsruimte gerealiseerd. Circa 40% daarvan is bestemd voor creatieve en culturele functies, zoals een Art Mall en ateliers. De bedrijfsruimtes blijven bezit van De Key en worden verhuurd. Op deze manier kan De Key de ondernemers (blijven) selecteren, die een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid en economische kracht van de buurt.

3. Het museum Ons’ Lieve Heer op Solder is van belangrijke cultuurhistorische betekenis in het gebied het is een voormalige schuilkerk, gelegen in de binnenstad van Amsterdam, op de hoek van de Oudezijds Voorburgwal en de Heintje Hoekssteeg. Het pand staat in de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. Het museum gaat zowel de tentoonstellingsruimte als de ontvangst- en educatieruimte uitbreiden naar het aan de overzijde van de Heintjehoeksteeg gelegen pand. De Amsterdamse koopman Jan Hartman kocht het perceel met drie huizen in 1661. Op de zolders van de aaneengesloten panden bouwde hij een katholieke kerk. De kerk is van buitenaf niet als zodanig herkenbaar. In augustus 2013 is het museum begonnen met de verbouwing van het buurpand waarbij een ondergrondse passage de huizen met elkaar zal verbinden. De verbouwing is naar verwachting in september 2015 gereed.

Project 1012

Bron: www.amsterdam.nl

Photo credit: amsfrank / Foter / CC BY-SA

 

 

 

 

 

 

About Menno Lindeblad

Founder at Designstudio Lindeblad®, AmsterdamToday® ParadigmataMedia® FreelanceJournalism® and ExecutiveBusiness®. As a strategist, publisher and online content specialist, I believe media is serious business for the creative minds that wish to succeed the most in this digital age. My professional life is dominated by two activities: trying to understand things and to put things in motion. The first has lead to various columns and articles. The second has put on the path of entrepreneurship. My mission is to empower young entrepreneurs with the tools, programming, mentorship, network, funds and freedom they need to activate their talent. Do you ever laugh, cry, get angry or inspired? You’ll fit right in. Got a pitch, tip or leak? Contact me via email: M.Lindeblad@AmsterdamToday.eu Contact: Website | Facebook | More Posts

UA-62801321-1