News Ticker

Een loverboy is een ordinaire mensenhandelaar!

mensenhandel

Wanneer gaan we eens in Nederland, of waar dan ook, het begrip “loverboy” aanpassen naar hetgeen wat ze werkelijk zijn: “mensenhandelaar”. Bij het woord loverboy associeer je gauw iets met “love”, met “liefde”. Dat is een compleet foute associatie, want deze mensenhandelaren zijn niets ontziende criminelen, die geen volstrekt geen liefde geven. Ze willen alleen maar geld verdienen over de rug van jonge vrouwen en het liefst zo jong mogelijke vrouwen. Deze jonge vrouwen worden op valse voorwendselen ingepalmd door de “mensenhandelaar”, volstrekt afhankelijk gemaakt en daardoor hun bezit geworden. Ze kunnen doen en laten wat ze willen met de jonge vrouwen. Deze jonge vrouwen worden door de mensenhandelaar mishandeld, uitgebuit en geïntimideerd en als prostituee geëxploiteerd.

Justitie en de politiek zijn bezig met dit heftige probleem in onze samenleving door het geven van preventieve informatie op scholen en dergelijke en het zwaarder straffen van deze criminelen. Heel belangrijk is dat de gebruikers van deze jonge vrouwen, de zogenaamde klanten, moeten inzien dat ze fout bezig zijn en ook gestraft kunnen worden.

Wat we in ieder geval moeten doen in onze samenleving is de benaming “loverboy” nooit meer gebruiken. Iemand, die iets steelt, noemen we een dief. We gaan een dief ook niet een “Robin Hood” noemen. Dat klinkt te aardig en dat is fout. Een dief is een dief en een mensenhandelaar is een mensenhandelaar. Laten we vooral alles bij de juiste naam noemen en geen foute benamingen gebruiken. Dat zou al schelen.

Dit bovenstaande brengt mij naar een schrijnend probleem in de samenleving, omdat niet alleen “mensenhandelaren” aan intimidatie, uitbuiting, mishandeling en dergelijk doen. Ook in de thuis situatie komt dit allemaal voor in alle lagen van de bevolking.

Huiselijk geweld

In Nederland is een groot schrijnend maatschappelijk probleem. 200.000 tot 230.000 personen in Nederland hebben jaarlijks te maken met huiselijk geweld. Het gaat om kinderen, vrouwen, mannen en bejaarden. Het huiselijk geweld kan mishandeling zijn, verkrachting, manipulatie, uitbuiting, intimidatie, geestelijke chantage enzovoort.
Deze slachtoffers zijn vaak zichzelf niet meer, want door deze verschrikkelijke situatie worden ze geleefd door een ander, de dader. De dader bepaalt hun leven en de dader bepaalt wat men moet denken. Een eigen mening wordt hard afgestraft. Vaak is zo’n dader een “narcist”. Wij hebben hierover eerder een artikel geplaatst.

Narcisme

De term “narcist” is ook weer zo’n term, die de lading niet dekt. Bij een narcis denk je aan een mooie gele bloem. Bij iemand, die aan huiselijk geweld doet of in ieder geval slecht met zijn of haar medemens omgaat, denkt niemand aan een mooie gele bloem. Een narcist is gevoelloos en stelt zichzelf altijd voorop. De ander heeft het altijd gedaan en de narcist nooit. In ons artikel kunt u meer lezen over wat een narcist allemaal doet en dat is echt om van te schrikken.

Huiselijk geweld en de maas in de wet

Als het slachtoffer minderjarig is, dan heeft de politie via de wet mogelijkheden om op te treden. Gelukkig is dat wettelijk goed geregeld. Hoe zit het echter als het slachtoffer (net) meerderjarig is? Dan verandert de hele zaak en staat de politie in feite vaak machteloos. De dader weet dat en maakt daar misbruik van.

Stel, er is een vermoeden van huiselijk geweld. De politie gaat op een melding af van de buren, omdat ze continu ruzie en gehuil horen. Ze zien hun buurvrouw ook af en toe met een blauw oog of andere kenmerken van mishandeling. De politie gaat langs en zal gaan vragen aan het slachtoffer of ze mee wil gaan om haar verhaal te gaan doen op het politiebureau. Als het slachtoffer krachtig genoeg is, dan gaat ze mee met de politie en kan dan haar verhaal en eventueel aangifte doen. Daar ligt het probleem niet. Het schrijnende probleem is echter dat een slachtoffer van huiselijk geweld in angst leeft en vaak niet de kracht heeft om zelfstandig mee te gaan met de politie. De dader laat aan het slachtoffer regelmatig weten dat ze nooit vrijwillig met de politie mee mag gaan, want anders volgt er straf. Het gevolg is dat de politie moet afdruipen, omdat de wet aangeeft dat iemand, die meerderjarig is en niet zelfstandig mee wil gaan niet meegenomen mag worden door de politie. De dader kent dit gat in de wet en zal zijn slachtoffer blijven intimideren, zodat de dader zijn huiselijk geweld zonder probleem kan voortzetten.
De wet kent wel de wet tijdelijk huisverbod. Deze wet geeft aan het slachtoffer de mogelijkheid dat de dader 10 dagen niet meer zijn woning in mag. De hulpofficier van justitie regelt dat en het geeft het slachtoffer de tijd om dingen te regelen zonder dat de dader zich ermee kan bemoeien.

Wat is echter het probleem ook in dit geval? Als het slachtoffer niet zelfstandig meewerkt door angst staat de politie ook met deze wet machteloos. De wet geeft wel iets meer armslag aan de politie, want bij ernstig vermoeden van huiselijk geweld mag de politie toch optreden. Het probleem is echter dat als het slachtoffer elke dag enkele keren flink op haar achterhoofd wordt geslagen, onder het haar, de politie niks kan constateren. Een blauw oog of blauwe plekken zijn wel zichtbaar. Als het slachtoffer in die situatie uit angst niks durft te zeggen, dan kan de politie alsnog afdruipen en kan de dader door blijven gaan met huiselijk geweld. Daarbij geldt dat de dader, elke keer dat de politie moet afdruipen, steeds meer zelfvertrouwen krijgt, want hij wordt toch niet gestraft.

De eventuele oplossing

De oplossing is dat de politie de mogelijkheid moet krijgen om op basis van signalen van derden, zoals buren, familie, vrienden of kennissen, een vermeend slachtoffer alsnog mee te kunnen nemen voor verhoor in een veilige omgeving, zoals het politiebureau. Het slachtoffer kan dan haar verhaal doen en eventueel aangifte. Als het om een misverstand blijkt te gaan, merkt de politie dat al snel. In het andere geval kan het slachtoffer gered worden en de dader gestraft.

De politiek dient de wetgeving hierop aan te passen!

Amsterdam Today heeft al eerder aandacht besteed aan dit schrijnende probleem. Via deze link, deze link en deze link kunt u onze eerder geplaatste artikelen hierover lezen.

Wat is uw mening hierover?

Photo credit: dno1967b / Foter / CC BY

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1