News Ticker

Amsterdammers hebben de groenste balkons en terrassen van Nederland

balkontuin
Amsterdammers hebben, in vergelijking met grote steden Utrecht, Rotterdam en Den Haag, de meeste planten op hun (dak)terras en balkon staan. Dit blijkt uit het Terras- en balkononderzoek 2018* van Mooiwatplantendoen.nl. Van de Amsterdamse (dak)terras- en balkoneigenaren heeft 78% hier planten staan. Hiervan heeft bijna een derde zelfs meer dan 15 planten op zijn of haar (dak)terras en/of balkon. Om dit zomer klaar te maken geven ze gemiddeld 66 euro uit, meer dan eigenaren in de andere steden. En gemiddeld krijgt het Amsterdamse (dak)terras en balkon het cijfer 7. Ruim voldoende dus.
Hoe jonger we zijn, hoe vaker we aangeven geen planten op ons balkon of (dak)terras te hebben wegens tijdgebrek. Maar ook dat we die vaker als opslagplaats zien. En dat is zonde, want om even aan de dagelijkse hectiek te ontsnappen is een beetje tuinieren het perfecte anti-stress middel. En dat kan prima op je (dak)terras of balkon. Wat zegt het jaarlijkse terras en balkononderzoek 2018* van Mooiwatplantendoen.nl nog meer?
Naast tijd, heeft ook niet iedereen ruimte voor veel planten, vooral in de stad niet. Ruim een vijfde geeft aan geen planten te hebben omdat ze daar een te klein (dak)terras of balkon voor hebben. Een oplossing hiervoor is vertical gardening. Oftewel: de hoogte in. Zo kun je zelfs van de kleinste balkonnetjes een groene oase maken.
De onderzoeksresultaten van het Terras- en balkononderzoek 2018 zijn te vinden in bovenstaande infographic (klikbaar).
I love my plant

75% van de mensen bouwt aan een band met zijn plant. Ze laten de verzorging van hun planten liever niet aan anderen over. De reden? Bijna de helft van de mensen (46%) vergeet weleens andermans planten water te geven als zij op vakantie zijn. Wil je gerust op reis? Voor een zorgeloze zomertijd kies je voor bijvoorbeeld de Skimmia, ook wel het vier-seizoenen-wonder genoemd. Of de vuurdoorn, deze geeft het hele jaar door kleur aan je tuin en de Azalea, een gezellige winterharde tuinbloeier. Maar ook de Agave en Aeonium (vetplanten ofwel succulenten), Allium (de sierui) en Eucalyptus (heilig boompje).

Wat bloeit er?

We hebben het liefst een combinatie van bloeiende planten, denk aan viooltjes en lavendel en groenblijvende planten, zoals klimop en buxus (49%). Maar een klein deel (8%) is fan van eetbare planten, zoals kruiden, groente en fruit. Een gemiste kans, want wat is er nou lekkerder dan je eigen maaltijd creëren, van balkon op je bord?

Zoek je inspiratie voor een make-over van je balkon of (dak)terras? Hierbij de plantentrends van 2018:

  • Re-Assemble: deze trend is gebaseerd op de diversiteit in de huidige maatschappij. Maak gebruik van verschillende vormen, kleuren en materialen. Kartonnen vazen, felgeel en verschillende dessins, het kan allemaal.
  • Punk Rebooted: stoer en rauw. Maak een statement met je balkon. Ruige vormen, constaterende vormen en industriële materialen.
  • Romance 3.0: denk groot, groter, grootst. Denk fluweel, decoratief en bloemenprints. Grote bloemen en planten in de meest intense kleuren en vormen.
*Onderzoek uitgevoerd onder 1611 Nederlanders in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, in opdracht van Bloemenbureau Holland.

Bron: The Gardeners

Photo Credits: mooiwatplantendoen.nl

 

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1