News Ticker

Trams maken plaats voor cultuur in De Hallen

De Hallen Amsterdam

Column burgemeester Van der Laan

Eberhard Edzard van der Laan: 29 januari 2015

Kun je een oude tramremise in een bruisend cultuurcentrum veranderen? In De Hallen Amsterdam hebben ze dat voor elkaar gekregen. Gelegen tussen de Kinkerstraat, het Bellamyplein, de Tollensstraat en de Ten Katemarkt is dit een cultuurtempel van formaat. Op 5 februari is de officiële opening.

De tramremise werd tussen 1902 en 1928 gebouwd in Amsterdam-West. Hier vond het onderhoud plaats van de eerste elektrische trams die rondreden in Amsterdam. Hier en daar zie je in De Hallen nog steeds een tramspoor liggen. Geschiedenis is in Amsterdam geen vergane glorie. Onze historie wordt juist gebruikt om oude identiteit te bewaren en nieuwe te creëren. Vermaard restauratiearchitect André van Stigt gaf het Rijksmonument een nieuwe toekomst.

Zo vind je in De Hallen nu een hotel, een bioscoop en een bibliotheek. Een kapper, een groot restaurant met meer dan twintig verschillende keukens en een fietsenwerkplaats. Goed voor de werkgelegenheid uiteraard. Bovendien is het gebouw een feest voor het oog.

De keerzijde van zo’n populaire plek is de drukte die voor bewoners hinder oplevert. Die geluiden zijn niet van de lucht in de Bellamybuurt. De balans tussen cultureel en economisch succes en de leefbaarheid in Amsterdam mag nooit vergeten worden. Het zou een understatement zijn om te zeggen dat dit de komende jaren een thema wordt dat om aandacht vraagt. Dat is het namelijk al jaren, want het gaat goed met Amsterdam. Maar het blijft alleen goed gaan als de bewoners dat zo ervaren. Want een stad is er in de eerste plaats voor zijn bewoners.

Vroeger heb ik, in de buurt van De Hallen, in de Borgerstraat gewoond. De leefbaarheid gaat ook mij aan het hart. Als oud-bewoner doet het mij wel goed dat de wijk een nieuw gezicht krijgt met behoud van oude monumenten. Mooi is ook dat, twee dagen nadat het officiële lint is doorgeknipt, een aparte opening plaatsvindt voor de buurt, op 7 februari. Meer dan een monument van de stad wordt De Hallen dan een monument van de wijk.

Bron: www.amsterdam.nl

Photo credit: amsfrank / Foter / CC BY-SA

About Menno Lindeblad

Founder at Designstudio Lindeblad®, AmsterdamToday® ParadigmataMedia® FreelanceJournalism® and ExecutiveBusiness®. As a strategist, publisher and online content specialist, I believe media is serious business for the creative minds that wish to succeed the most in this digital age. My professional life is dominated by two activities: trying to understand things and to put things in motion. The first has lead to various columns and articles. The second has put on the path of entrepreneurship. My mission is to empower young entrepreneurs with the tools, programming, mentorship, network, funds and freedom they need to activate their talent. Do you ever laugh, cry, get angry or inspired? You’ll fit right in. Got a pitch, tip or leak? Contact me via email: M.Lindeblad@AmsterdamToday.eu Contact: Website | Facebook | More Posts

UA-62801321-1