Het nieuwe seizoen van Toneelgroep Amsterdam
Nanouk Leopold en Robert Icke nieuwe regisseurs, een nieuwe maatschappelijke serie en de grande finale van Romeinse tragedies in Carré.
Wat bepaalt je identiteit? Waar is je thuis? Waar voel je je thuis? Samen met het ensemble buigen regisseurs uit Nederland, Groot-Brittannië, Australië en België zich in het nieuwe seizoen over deze urgente vragen.
Onder de regisseurs verwelkomen we twee opmerkelijke nieuwkomers. Filmregisseur en Gouden Kalf-winnaar Nanouk Leopold maakt haar theaterdebuut met Ingmar Bergmans Uit het leven van marionetten. De Britse jonge regiesensatie Robert Icke – die o.a. furore maakte met zijn Olivier Award winnende Oresteia – bewerkt Sophocles’ bekendste familietragedie; Oedipus met Hans Kesting in de titelrol. Ivo van Hove rondt met Kleine zielen het laatste deel van zijn door de Ruhrtriënnale gecoproduceerde Couperus-trilogie af. Al met al werd er vijf jaar aan het project gewerkt. Door de reprises van De stille kracht en De dingen die voorbijgaan zal de hele Couperustrilogie exclusief in Amsterdam te zien zijn. Guy Cassiers brengt met Vergeef ons voor het eerst de Amerikaanse schrijfster A.M. Homes op het toneel met een gemengde cast van TA- en Toneelhuisacteurs. De hoofdrol wordt vertolkt door Eelco Smits. Acteur Steven Van Watermeulen voegt zich bij het vaste ensemble.
TA, De Balie en Stadsschouwburg Amsterdam ontwikkelen samen de nieuwe programmaserie Sign of the Times waarin op unieke wijze theater, politiek en debat rond één maatschappelijk onderwerp in vier avonden wordt samengebracht. De serie wordt geopend met ongetwijfeld hét belangrijkste thema in onze huidige samenleving: Identiteit. Steeds vaker worden mensen aangesproken op kleur, geslacht, nationaliteit en seksuele oriëntatie. Ze worden vastgepind op iets dat onveranderlijk is. Een serie waarin de politics of identity wordt uitgebeend.
17/18 wordt opnieuw een zeer internationaal seizoen. De meiden en Ibsen huis zijn uitgenodigd voor het Festival d’Avignon. De stille kracht staat in Moskou. Met Othello spelen we voor het eerst in Tokio. Met Kings of war reizen we – voor de vierde keer alweer – naar het Dialog Festival in Polen, Adelaide Festival en Montréal. Na de repetitie / Persona is te zien in Barbican Londen als afsluiting van de TA-residency, in Santiago (Chili) en Washington. Het jaar van de kreeft reist naar Milaan en we brengen Ayn Rands The Fountainhead eindelijk naar New York.
De succesreprises Medea, Het jaar van de kreeft en De andere stem gaan uitgebreid op tournee door Nederland en zijn ook in Amsterdam te zien. Kings of war, Ibsen huis, Song from Far Away, De meiden, The Fountainhead en de volledige Couperustrilogie – Kleine zielen, De stille kracht en De dingen die voorbijgaan – staan exclusief in Amsterdam.
Het seizoen wordt spectaculair afgesloten met de grande finale van TA’s signature dish Romeinse tragedies. Het megaspektakel naar Shakespeare dat sinds de Holland Festival-première in 2007 een triomftocht langs de belangrijkste steden over de hele wereld maakte, eindigt in juni 2018 in het Koninklijk Theater Carré.
Kleine zielen, het sluitstuk van van Hoves Couperus-trilogieVan Hove: ‘Met Kleine zielen sluiten we het drieluik af rond het werk van Louis Couperus. Het was onze ambitie Couperus als een tijdgenoot te presenteren. In 2015 startten we met De stille kracht waarin de onophoudelijke clash of cultures centraal stond. In 2016 volgde De dingen die voorbijgaan, een ondergangssymfonie van een over de hele wereld versplinterde familie. We situeerden het in een immense wachtkamer waaruit geen ontsnappen mogelijk is, behalve door de dood. Mooi was hoe Lot aan het eind een nieuwe tijd aankondigt. Deze nieuwe tijd zien we in Kleine zielen, het sluitstuk van de trilogie. We zien hoe een gemeenschap van zieke, vermoeide, uitgebluste mensen in een somber huis geleidelijk aan genezing vinden. Mensen die met kleine stapjes gelukkig proberen te zijn, proberen te leven.’
Kleine zielen – met Robert de Hoog, Hans Kesting, Maria Kraakman, Hélène Devos, Chris Nietvelt, Janni Goslinga, Frieda Pittoors en de bij TA-debuterende Steven Van Watermeulen – gaat tijdens de Ruhrtriënnale in wereldpremière en is vanaf oktober exclusief in Amsterdam te zien. Ook De stille kracht en De dingen die voorbijgaan worden volgend seizoen in Amsterdam hernomen.
Nanouk Leopold maakt haar debuut als theaterregisseurNanouk Leopold combineert in haar films een precieze acteursregie met een afgewogen, strakke beeldtaal. Haar spaarzame gebruik van dialogen, van weinig verhaal en de terugkerende thematiek van de mens die, vervreemd van zijn omgeving, naar zichzelf kijkt, maakt haar misschien wel tot een van de markantste vertegenwoordigers van de Nederlandse auteursfilm. Voor haar eerste toneelregie kiest ze voor een bewerking van de speelfilm Aus dem Leben der Marionetten van Ingmar Bergman. In de voorstelling brengt Leopold film en theater samen. De productie gaat in november 2017 in Amsterdam in première.
Leopold: ‘Ik houd van de karakters in het werk van Ingmar Bergman. Ze zijn een bijna abstracte vertaling van wat de mens beweegt te doen wat hij doet. Het idee dat ik met deze karakters een eigen beeld mag creëren, is heel inspirerend. Film- en theatermaker Ingmar Bergman zal fungeren als een soort brug, tussen mij – een filmmaker – en het toneel.’
Uit het leven van marionetten beschrijft het ongelukkige huwelijk van Peter (Eelco Smits) en Katarina Egermann (Halina Reijn). Ogenschijnlijk heeft de geslaagde zakenman Peter alles onder controle, maar in een bordeel gaat hij opeens door het lint: hij vermoordt en verkracht een prostituée. Wat heeft deze kortsluiting veroorzaakt?
TA introduceert hét Britse regietalent Robert Icke in NederlandOlivier Award-winnaar Robert Icke maakte naam met spraakmakende bewerkingen en regies van uiteenlopende repertoire. Hij transformeerde George Orwells roman 1984 – dat vanaf juni op Broadway speelt – tot een eigentijds verhaal over een maatschappij gedreven door angst. De Oresteia herschreef hij tot een rechtbankverhaal waarbij het publiek mocht beslissen of Orestes vrijuit zou gaan of schuldig werd verklaard. Voor deze voorstelling ontving hij in 2016 de Olivier Award voor beste regie. In zijn Maria Stuart laat hij de twee actrices bij het begin van elke voorstelling erom tossen wie welke koningin zal spelen. Recent regisseerde hij Hamlet dat over enkele maanden op West End speelt.
De (pas) dertig jaar oude Icke wordt hij beschouwd als hét grote talent van het jonge Britse toneel. Bij TA gaat hij voor het eerst buiten de U.K. aan de slag en bewerkt de tragedie Oedipus. Icke: ‘Iedereen maakt wel eens een fout. Iedereen wijkt af van het plan. Maar wat doen we als onze fouten al eerder zijn begaan? Wat als die fouten het plan zijn? Wat als die fouten niet meer ongedaan kunnen worden gemaakt? Wat is ons lot? Zijn wij slechts de acteurs in een script dat al geschreven werd? Door onze ouders? Door de goden? Door onze eigen lichamen? Hoe kunnen we onszelf genoeg doorzien om te stoppen voor het te laat is? Hoe kunnen we onszelf ooit goed genoeg kennen?’
Oedipus – met Hans Kesting (Oedipus), Hélène Devos (Antigone), Aus Greidanus jr. (Creon), Marieke Heebink (Jokaste), Hugo Koolschijn (Tiresias), Frieda Pittoors (Merope), Bart Slegers, Jip van den Dool en Harm Duco Schut – gaat in april 2018 in wereldpremière en is exclusief in Amsterdam te zien.
Advertentie
Guy Cassiers brengt roman van A.M. Homes op toneelCassiers: ‘Ik heb de voorbije jaren met Hamlet vs Hamlet en De welwillenden voorstellingen over politieke macht en machthebbers gemaakt. Met Vergeef ons van A.M. Homes blijf ik dichter bij huis en concentreer ik me op het gezin en de familie. De toon is veel lichter. De roman laat zich lezen als een rollercoaster van personages die hun greep op de realiteit en op hun leven verliezen. Erg Amerikaans, maar misschien een preview van hoe menselijke relaties ook hier in Europa aan het evolueren zijn, downhill of uphill, dat zal gaandeweg wel blijken. Vergeef ons geeft een beeld van de relationele vervreemding en emotionele verwarring van ons tijdsgewricht, zonder cynisch te worden en zelfs met een verrassend optimistisch einde.’
De bewerking van deze great American novel wordt Cassiers’ derde regie in een coproductie van Toneelgroep Amsterdam en het Antwerpse Toneelhuis met acteurs uit beide ensembles. Naast Eelco Smits in de hoofdrol zijn o.a. Chris Nietvelt, Katelijne Damen, Steven van Watermeulen en Lucas Vandervost te zien. De voorstelling gaat in februari 2018 in Antwerpen in wereldpremière.
Bron: ANP Pers Support
Photo credits: ANP Pers Support