News Ticker

Prins Claus Prijzen 2018 uitgereikt in Amsterdam

prinsclausprijs

Tijdens de jaarlijkse huldigingsceremonie in het Koninklijk Paleis in Amsterdam heeft ZKH Prins Constantijn op 6 december zeven Prins Claus Prijzen uitgereikt voor uitzonderlijke prestaties op het gebied van cultuur en ontwikkeling. Aanwezig waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, Prinses Beatrix en Prinses Mabel.

“Het onderdrukken van cultuur als kracht die identiteit, voortgang en sociaal bewustzijn stimuleert, houdt een bedreiging van de menselijke beschaving in. We zouden de dag moeten vrezen waarop bijzondere personen en organisaties, zoals onze laureaten vandaag, besluiten zich niet meer in te zetten. Maar ik heb hoop. Cultuur is beschaving en beschaving is diep menselijk. Daarom zal cultuur altijd blijven bestaan ondanks degenen die het proberen te beperken, onderdrukken en vernietigen. Elke generatie vindt nieuwe vormen om zich uit te drukken. Elke generatie heeft een nieuw doel om voor te vechten en staat met nieuwe energie in de maatschappij,” aldus ZKH Prins Constantijn tijdens de prijsuitreiking.

De Grote Prins Claus Prijs werd uitgereikt aan opleidingsinstituut en cultureel platform Market Photo Workshop (Zuid-Afrika). De andere Prins Claus Prijzen werden uitgereikt aan toneelschrijfster, film- en theatermaakster Adong Judith (Oeganda), architecte Marwa al-Sabouni (Syrië), kunstenaar en filmmaker Kidlat Tahimik (Filipijnen), schrijver Eka Kurniawan (Indonesië) en onafhankelijk journalistiek en cultureel platform O Menelick 2⁰ Ato (Brazilië). De Next Generation Prins Claus Prijs die voor het eerst werd uitgereikt, ging naar danseres en choreografe Dada Masilo (Zuid-Afrika). De huldigingsceremonie werd opgeluisterd met een speciaal voor deze gelegenheid gecreëerd optreden van Dada Masilo. Meer highlights en informatie over de laureaten van 2018: https://princeclausfund.org.

Over de Prins Claus Prijzen

Over de hele wereld zijn bijzondere mensen actief in het culturele veld. Velen van hen werken in een gebied waar culturele expressie moeilijk is. Het Prins Claus Fonds reikt elk jaar prijzen uit aan een aantal mensen die een bijzondere impact hebben en hun leven wijden aan positieve verandering in de wereld. In overeenstemming met de doelstelling van het Fonds om activiteiten met en voor jonge mensen (van 15 tot 35 jaar) te ontwikkelen en te steunen, introduceert het Prins Claus Fonds de Next Generation Prins Claus Prijs, als eerbetoon aan een excellent creatief initiatief dat een positieve bijdrage levert aan het leven en toekomstperspectief van jonge mensen.Over het Prins Claus Fonds: Het Prins Claus Fonds steunt, verbindt en eert kunstenaars en cultural practitioners in gebieden waar culturele expressie onder druk staat. Alle Prins Claus laureaten worden in de komende maanden ook in eigen land gehuldigd.

Over het Prins Claus Fonds

Het Prins Claus Fonds steunt, verbindt en eert kunstenaars en cultural practitioners in gebieden waar culturele expressie onder druk staat.

Bron: ANP Pers Support / Prins Claus Fonds

Photo Credit: ANP Pers Support / Prins Calus Fonds / Frank van Beek

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1