News Ticker

Augmented Reality App wekt schilderij van Rembrandt tot leven

rslider

Als ode aan het Rembrandtjaar wekt het Mauritshuis in Den Haag, 350 jaar na de dood van Rembrandt, het schilderij: De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp opnieuw tot leven. Het Haagse museum wil op die manier een jongere generatie kennis laten maken met dit bijzondere schilderij.  Hiervoor werd een app ontwikkeld waarbij je met je smartphone of tablet letterlijk het Anatomisch Theater van 1632 instapt en zo meekijkt over de schouder van één van de belangrijkste schilders van Nederland, Rembrandt.

Zonder bril
Sinds de komst van ARKit en Arcore heeft vrijwel iedereen met een Apple of Android device* Augmented Reality tot hun beschikking. Deze techniek maakt het mogelijk om door middel van de camera de wereld te verrijken met virtuele holografische projecties. Zo werd er voor Rembrandt Realityeen virtuele ‘portal’ ontworpen. Door deze portal in de fysieke wereld te plaatsen kun je met je device echt een andere wereld binnenlopen. Via de camera van de smartphone kijkt de gebruiker naar een virtuele wereld, in dit geval de Anatomische Les. Anders dan bij Virtual Reality hoeft er dus geen bril gedragen te worden.

Making-off
Om het schilderij De Anatomische Les van dr. Nicolaes Tulp zo reëel mogelijk na te maken, zijn look-a-likes van de hoofdpersonen op het schilderij gekleed in ’17de-eeuwse’ kostuums en daarna gescand met een 3D scanner bestaande uit 600 spiegelreflexcamera’s. Daarnaast werd ook het oorspronkelijke theater ‘In de Waag’, waar dokter Tulp in 1632 zijn anatomische les gaf, met een 3D scanner vastgelegd. Deze scans zijn vervolgens samengevoegd, waarna 3D artists de juiste kleuren, texturen en licht hebben geven aan de personen en de ruimte. Aan het project werkten kunsthistorici van het Mauritshuis nauw samen met de makers van de app. Op deze manier kon hun kennis van Rembrandt worden vertaald naar een app die net als Rembrandt z’n tijd ver vooruit is.

Innovatieve chirurgijns in de Gouden Eeuw 
De anatomische lesvan Dr. Nicolaes Tulp was één van de eerste, belangrijke opdrachten voor de jonge Rembrandt. Het chirurgijnsgilde van Amsterdam vroeg hem de arts Nicolaes Tulp en enkele van zijn gildebroeders te portretteren. Tulp was sinds 1628 hoofddocent van dat gilde en in die functie verzorgde hij anatomische lessen in de Amsterdamse Waag.

Het publiek kon een toegangskaartje kopen om te zien hoe een ter dood veroordeelde crimineel werd ontleed. Anatomische lessen waren zeer populair in een tijd waarin er hernieuwde belangstelling voor het menselijk lichaam was en duurden meerdere dagen. Rembrandt schilderde zijn medische gezelschap op een originele manier: alsof wij zelf in het anatomische theater aanwezig zijn en de les vanaf een afstandje volgen.

Quotes
Dit is een nieuwe moderne manier van naar kunst kijken, de schilderij beleving van de toekomst‘, aldus Emily Gordenker, Directeur Mauritshuis. ‘Rembrandt was een vooruitstrevend schilder. Hij gebruikte nieuwe technieken om tot een nieuwe beeldtaal te komen. 350 jaar later laten we ons door hem inspireren. Met gebruik van Augmented Reality plaats je het anatomisch theater in je huiskamer of op straat, om er vervolgens via een poort naar binnen te lopen. Je bent zo getuige van de anatomische les van toen en kijkt als het ware mee over de schouder van Rembrandt. Zo begrijp je waarom hij bepaalde keuzes maakte en krijg je de context van de 17e eeuw mee.”

We zijn trots op deze innovatieve manier om één van Rembrandt’s fascinerende schilderijen aan een breed en jong publiek te laten zien. Je stapt letterlijk het schilderij van Rembrandt binnen. De samenwerking met het Mauritshuis hebben we recent voor drie jaar weer verlengd en juist dit soort eigentijdse digitale concepten hebben we voor ogen. Het past goed bij ons doel om te helpen kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen, en zo een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving’, licht Dailah Nihot, lid van de Management Board van NN Group, toe.

r1

Uitleg in De Waag over hoe de App tot stand is gekomen

r2

Op de bovenste verdieping van De Waag kon men kennis maken met de App

r3

Met deze speciale bril kon je het schilderij “binnen lopen” hetgeen heel bijzonder was

r4

Op een groot scherm werd getoond hoe de 3D opnames werden gemaakt

r5

Het prachtige plafond van de bovenste verdieping van De Waag waar de presentatie plaats vond

r6

Aangezien het schilderij over anatomie ging, was speciaal deze geplastificeerde arm meegenomen

r7

De charmante dames van Nationale Nederlanden waren heel gastvrij en behulpzaam

r8

Op een bijzondere manier kon je “binnen treden” in het schilderij van Rembrandt met uitleg

r9

Wat een prachtig stuk Amsterdamse historie: De Waag in Amsterdam

De app Rembrandt Reality is vanaf vandaag (12 maart) voor iedereen gratis beschikbaar in de Apple App Store of de Google Play store.

*Apple: iPhone SE, 6S en nieuwere modellen, iPad Pro, iPad 2017 en nieuwere modellen. Android: Android 7.0 of hoger.

Bron: Het PR Bureau

Photo and Video credits: Amsterdam Today

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1