News Ticker

Kom flexitarisch koken en eten bij Esther’s Cookery in Amsterdam

esther1

Amsterdam heeft op het gebied van gastronomie veel te bieden. Elke dag worden er nieuwe restaurants geopend en dat is een goede zaak. Wat helemaal een goede zaak is, is het nieuwe kook en geniet gebeuren van de culinair getalenteerde Esther Weissman-Erwteman. Esther is een doorzettende onderneemster, die door zelf een eigen crowdfunding op te zetten, binnen een maand een flink bedrag heeft opgehaald om haar lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: haar eigen kookstudio in Amsterdam.

Esther’s Cookery

esther2

Esther heeft niet heel lang gezocht naar een goed pand, want ze kende het pand aan de Gerard Doustraat 46 waarin ze haar bedrijf nu heeft gevestigd. Daar zat vroeger een restaurant in en de indeling van het pand heeft ze altijd prachtig gevonden. Wij kunnen ons dat voorstellen, want door de split level indeling voelt alles heel ruim aan. Esther: “Ik heb dit pand puur op gevoel gekozen. Ik wilde ook geen andere panden meer bezichtigen. Het voelde meteen goed. Wel hebben mijn man Jaier en ik het hele pand gestript en opnieuw ingericht. Wij hebben twee keukens geplaatst, waarbij de bovenste keuken dient voor mijn cateringactiviteiten en de onderste keuken wordt gebruikt voor mijn kookworkshops, kookevenementen en private dinners. Bij binnenkomst tref je een hele grote tafel waar men kan dineren en ook achterin heb ik een aantrekkelijke ruimte met veel lichtinval waar de gasten kunnen eten. Ik ben echt heel blij met deze gezellige en overzichtelijke ruimte!”

Flexitarisch koken

esther3

Bij de familie van Esther was het vroeger gewoon om bijna elke dag vlees te eten bij het avondeten. Dit doet ze niet meer. Zelf eet ze nu veel minder vlees en juist veel meer gerechten op basis van de vegetarische gedachte. Omdat zij niet geheel vegetarisch eet en heel af en toe wat vlees, gevogelte of vis noemt ze haar vorm van koken flexitarisch koken. Voor de liefhebber is dat een prima combinatie en minder vlees eten is sowieso beter voor mens en milieu.

Tijdens ons bezoek had Esther heerlijke vegetarische, maar ook flexitarische gerechten gemaakt, die we mochten proeven en wat waren deze gerechten allemaal vol smaak door het gebruik van heerlijke kruiden en verse producten. Esther: “Mijn man Jaier verbouwt zelf een groot deel van onze groenten op een eigen stuk grond in Amstelveen. Hij doet dat met veel plezier en door deze vorm van biologisch omgaan met onze eigen groenten, is alles veel gezonder en smaakvoller.”

Recepten van Irak tot India

esther4

Het verhaal van Esther begint in 2013 bij haar thuis in de keuken als ze voor vrienden en familie gerechten bereidt van joods, koosjere oorsprong. Haar gezonde maaltijden komen uit Irak, Rusland, Ghana en India en wijken altijd net even af van een standaard recept. Esther voegt basilicum toe aan watermeloen, citroen aan quinoa voor de bite en peterselie aan vis, tegen de stank. Rode draad in haar manier van koken zijn zuivere, duurzame producten.

Bijzondere ervaring

Een workshop bij Esther’s Cookery is een bijzondere ervaring. Hartige mini muffins, chocoladetaart op basis van biet, salade met aubergine en feta? Wat te doen met linzen, bulgur, erwten of soja? Esther: ”Ik laat mensen zien dat gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn en dat je een eigen invulling kan geven aan recepten en kookideeën. Na afloop eet de groep samen aan tafel alles op. Afwas doen is niet nodig.”

Facebook kalender

Iedere maand zijn er nieuwe kook- en eetevents, die bekend worden gemaakt via haar Facebookpagina, haar website www.estherscookery.nl en haar blog ikweetwatikeet met zo’n 5000 volgers. Het aanbod varieert van koken zonder vlees tot een introductie in de slanke keuken. Ook is het mogelijk om samen met een groep bekenden te koken en kookles te krijgen van Esther.

Photo Gallery

esther5     esther6

esther7     esther8

esther9     esther10

esther11     esther12

esther13     esther14

esther15     esther18

esther16     esther17

Photo credits: Amsterdam Today

About Redacteur

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1