News Ticker

Bosnië na de oorlog: Fotograaf Ziyah Gafić met Chris Keulemans

De fotorapportage Heartland vertelt een verhaal over Bosnië na de oorlog door de ogen van fotograaf Ziyah Gafić. Op 5 oktober 2017 presenteert hij zijn boek, Heartland, bij Pages Bookstore Café Amsterdam. Chris Keulemans, een schrijver die vaak met Gafić heeft gewerkt, zal met hem in gesprek gaan. Het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) verwelkomen u op dit evenement bij Pages Bookstore Café Amsterdam aan de Herengracht 603, Amsterdam.

Bosnia

“Heartland is een visuele reis en een eerbetoon aan mijn lijdende vaderland.”  – Ziyah Gafić

Ziyah Gafić (1980, Sarajevo) was 12 jaar toen de Bosnische oorlog begon. Hij groeide tijdens de oorlog en werd erdoor gevormd. Hij zag mediaverslagen over zijn vaderland, maar hij beleefde zelf de oorlog anders. Er waren scherpschutters actief, water en elektriciteit waren schaars en soms had hij honger. Maar er was ook een underground muziekscene, en een groep tieners die verse shrapnel verzamelden om het aan de meisjes te laten zien…

De oorlog is nu al twee decennia afgelopen, maar Gafić zegt dat Bosnië in een cyclus van ethno-politiek is opgesloten, verzwakt door systematische corruptie. Toch gaan mensen net zoals tijdens de oorlog op een andere manier met hun dagelijks bestaan door.

In de foto’s en tekst van Heartland toont Gafić de eenzaamheid en de vastberadenheid van mensen die overleven ondanks de bittere vernietiging van hun gemeenschap en levenswijze.

Ziyah Gafić is een projectpartner van het Prins Claus Fonds. De publicatie van Heartland en van zijn eerdere werk Paradise Lost werd mogelijk gemaakt door de ondersteuning van het Fonds.

“Vrede kan niet alleen het gebrek aan geweld zijn.” – Ziyah Gafić

Advertentie

Plaats gratis uw vacatures voor mediaprofessionals op Freelance Journalism

Chris Keulemans (Tunis, 1960), was tot september 2014 artistiek directeur van de Tolhuistuin in Amsterdam. Hij is in Bagdad, Irak opgegroeid. In 1985 heeft hij de literaire boekenwinkel Perdu in Amsterdam opgericht. In de jaren negentig werkte hij bij De Balie, een centrum voor cultuur en politiek in Amsterdam, eerst als curator, later als directeur.

Boekpresentatie Heartland: Ziyah Gafić in gesprek met Chris Keulemans

5 oktober 2017, 18.00 – 19.30, deuren open om 17.30

Pages Bookstore Café Amsterdam

Herengracht 603 in de Prince Claus Fund Gallery

Gratis toegang

Advertentie

Waarom levert online adverteren meer op dan adverteren in een krant?

Boek details

Afmetingen 30x30cm. Hardback. 112 pagina’s. 64 beelden. Teksten van Ziyah Gafić, Ozren Kebo, Dragan Bursać. Talen: Engels en Bosnisch. Heartland was mede mogelijk gemaakt door steun van het Prins Claus Fonds. Voor aankoop details, ga naar www.princeclausfund.org.

Locatie

Pages Bookstore Café Amsterdam is gevestigd in de Prins Claus Fonds Galerij aan de Herengracht 603 in Amsterdam. De eerste Pages werd opgericht in Istanbul als een ontmoetingsplek voor Syrische vluchtelingen en locals, waar iedereen spontaan events kan organiseren, kan lezen en genieten van muziek, optredens en kunst. Pages bestaat nu ook in Amsterdam en is tot en met oktober 2017 dagelijks open. Pages zoekt vanaf november 2017 een nieuwe locatie in Amsterdam.

Het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) begonnen in 2017 een nieuwe samenwerking om internationale kunst en buitengewone ontwerpers aan Amsterdam te presenteren. Door activiteiten zoals Pages Bookstore Café Amsterdam hebben het Prins Claus Fonds en het AFK het volgende doel: het creëren en stimuleren van wederzijdse inspiratie en co-creatie in de stad, en het neerzetten van nieuwe maatschappelijk-culturele ideeën.

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: Gnusam via Foter.com / CC BY-ND

Photo credit: ANP Pers Support

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1