News Ticker

Leer Japans kalligraferen met Azumi Uchitani

azumi

De charmante Japanse eigenares Azumi Uchitani van de in Bussum gesitueerde gallery “Japanese Salon” geeft les in het kalligraferen van Japanse tekens. Kalligraferen van Japanse tekens combineert Azumi met een vorm van meditatie, want het kalligraferen van Japanse tekens doe je niet zo maar even.

azumi1      azumi2

Azumi Uchitani: “Japanse tekens kalligraferen heeft de juiste energie en de juiste sierlijkheid nodig. Vandaar dat we het belangrijk vinden om met gevoel de Japanse tekens met de kwast en de zelfgemaakte inkt op het dunne rijstpapier te schilderen. Voordat we dat doen, nemen we een moment van rust en maken onze hersenen vrij van gedachten. We richten ons volledig op wat we gaan schilderen. Dan wordt het resultaat het mooiste!”

Volgens Azumi dien je minimaal 800 Japanse tekens te leren om goed in Japan vooruit te komen qua leesbare communicatie en er zijn zelfs meer dan 1400 Japanse tekens.

azumi3     azumi6

Voordat we begonnen met de les verzocht Azumi ons om gedurende 15 seconden aan 1 ding te denken. Dat gaf rust en het maakte je geconcentreerder op hetgeen we gingen doen. Azumi vroeg ons waar we aan dachten en van daaruit kwam Azumi op het Japanse teken van “Licht”. Maar we mochten pas aan dit Japanse teken beginnen, nadat we eerst een aantal streken hadden geoefend. Je moest eerst goed wennen aan de penseel en hoe de inkt door het fraaie rijstpapier werd opgenomen.

Het kalligraferen van Japanse tekens is vergelijkbaar met ons normale handschrift. Je kunt een sierlijk handschift hebben of een wat slordiger handschrift. Hoe je gekalligrafeerde Japanse teken op het papier komt, heeft alles te maken met hoe je het penseel hanteert en met welk gevoel je dat doet. Perfectie hoeft niet. Gevoel leggen in je penseel en met sierlijke bewegingen het Japanse teken op het rijstpapier schilderen is gewenst. Als je dat goed kunt en dat is een kwestie van veel oefenen, dan krijg je een prachtig resultaat.

azumi8     azumi11

Na een tijdje geoefend te hebben met de penseel en de inkt op het rijstpapier dat aan de bovenkant glad was en aan de onderkant ruw liet Azumi zien hoe je het Japanse teken “Licht” schildert. Ze nam haar rust en nam het teken in zich op. Vervolgens pakte ze haar penseel en doopte het in de inkt. Met rust, maar wel met een bepaalde energie zette ze de haren van de penseel vol met inkt op het rijstpapier en schilderde het eerste deel van de in totaal 5 delen van het Japanse teken “Licht”. Daarna schilderde ze vastberaden, maar met een prachtige sierlijke stijl de andere 4 onderdelen, zodat het Japanse teken “Licht” op het rijstpapier zichtbaar werd. De beurt was toen aan de cursisten en het resultaat was redelijk te noemen. De door de cursisten geschilderde Japanse teken “Licht” was best herkenbaar, maar had nog niet de persoonlijke touch, zoals Azumi die had gegeven aan haar geschilderde Japanse teken. Op de foto met de twee geschilderde tekens staat links het teken dat door Azumi is geschilderd en rechts mijn versie.

Het uur vloog voorbij, want naast allemaal leuke en nieuwe informatie ben je bezig met het onder de knie krijgen van het kalligraferen en het oefenen met de penseel. Voordat de cursus eindige vroeg ik of Azumi mijn voornaam “Frank” in het Japans wilde schilderen. Op de rechterfoto van de foto’s hieronder staat mijn voornaam van boven naar beneden door Azumi geschilderd. Leuk om je eigen voornaam in het Japans te zien zien.

azumi4     azumi12

Azumi Uchitani geeft op een hele prettige manier les in het kalligraferen van Japanse tekens. Zij vraagt 20,- euro voor een uur per cursist. Dat is het echt waard, want ze is met passie bezig om je te leren hoe je op de best mogelijke manier Japanse tekens dient te kalligraferen.

Japanse thee ceremonie

Naast het Japans kalligraferen kunt u ook bij Azumi terecht voor een indrukwekkende Japanse thee ceremonie.

Wilt u meer weten of informatie aanvragen?

Telefoon: 06-50693887

E-mail: office@uchitani.com

Internet: www.azumiuchitani.com

Facebook: Japanese Salon by Azumi Uchitani

Photo and Video Credit: Amsterdam Today

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1