News Ticker

Jeroen Pauw gebruikt naar eigen zeggen wel eens drugs

Het Amsterdam Dance Event is bezig en dan zijn drugs altijd in de buurt. Niet alleen bij het ADE, maar bij de meeste Dance Events. Het schijnt niet zonder te kunnen. Net als een feestje zonder alcohol.

Jeroen Pauw kwam er woensdagavond in zijn talkshow openlijk voor uit dat hij weleens drugs gebruikt. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. In Amsterdam is het XTC-feest Amsterdam Dance Event weer van start gegaan en daarom organiseerde Pauw een debat over of je als drugsgebruiker medeverantwoordelijk bent voor drugscriminaliteit. “Wie gebruikt er wel eens drugs hier aan tafel? Ik zelf ook wel“, vroeg hij aan zijn gasten, waaronder PvdA-prominent Lilianne Ploumen.

Uiteindelijk stak alleen Gino van Dam zijn vinger op, maar hij was dan ook uitgenodigd omdat hij drugs gebruikt. Pauw vroeg aan hem: “Er zitten hier twee mensen, naast ikzelf, die zeggen: ‘Ik gebruik wel eens wat.’ Ben je je bewust van het geweldsaspect?”

Van Dam: “Tot vandaag heb ik er nooit zo over nagedacht, maar ik begin me nu wel een klein beetje schuldig te voelen als we het er zo over hebben. Maar de vraag is er en we willen het gebruiken.”

De ChristenUnie verkondigde aan tafel het geluid dat drugsgebruikers criminaliteit aanwakkeren, maar Pauw gaf aan dat hij dat de omgekeerde wereld vindt.

Pauw: “Ik vind eerlijk gezegd: het is crimineel omdat het verboden is. Tabak en drank, die ook niet per se goed zijn voor de gezondheid, zijn niet verboden en dan wordt het gereguleerd. Je kunt zien hoeveel alcohol en nicotine erin zit. Je kunt het op plekken kopen, dus je weet dat het gekeurd is en je er niet ziek van wordt. Je weet dan waar je aan toe bent. Als je dat met drugs ook zou doen, dan zou je geen criminaliteit hebben en zou je denk ik ook geen slachtoffers hebben.”

Tijs van den Brink, die ook te gast was, is tegen legalisering van XTC. “Volgens mij leven we in een democratie. We hebben met z’n allen afgesproken dat dit harddrugs zijn, die verboden zijn. Als je een Amsterdam Dance Event organiseert, moet je zorgen dat er geen harddrugs komen. De overheid wil alcohol en roken terugdringen, waarom zou je dan hiervan zeggen: ga het legaliseren. Je weet dat het rotzooi is.”

Photo by Jos van Zetten on Foter.com / CC BY

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1