News Ticker

Burgemeester Van der Laan wil handhaving borrelshops

borrelshops

Tussen supermarkten en slijters is een hevige strijd gaande over de zogenaamde borrelshops, onbemande slijterijen bij supermarkten. De Drank- en Horecawet (DHW) schrijft voor dat een slijterij tijdens openingstijden altijd bemand moet zijn, er moet een leidinggevende aanwezig zijn. De supermarkten negeren dat gebod massaal.

Omdat handhaving van de DHW sinds enkele jaren niet meer door de centrale overheid plaats vindt, maar door burgemeesters, zijn de slijters gedwongen in iedere gemeente afzonderlijk procedures te voeren om supermarkten tot naleving te dwingen. De supermarkten worden in hun verzet aangevoerd door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de slijters door de Koninklijke SlijtersUnie.

De SlijtersUnie had burgemeester Van der Laan gevraagd om op te treden tegen een borrelshop van Vomar. Van der Laan had aanvankelijk geweigerd handhavend op te treden, maar de rechtbank Amsterdam heeft die beslissing vernietigd. Het CBL is daartegen in hoger beroep gegaan bij de Raad van State en heeft in dat kader Van der Laan gevraagd om steun door eveneens in hoger beroep te gaan.

Advertentie

Plaats gratis uw vacatures voor mediaprofessionals op Freelance Journalism

Van der Laan laat in zijn brief aan het CBL weten dat hij begrijpt dat het lastig is om ervoor te zorgen dat er altijd een leidinggevende in de slijterij aanwezig is, maar dat hij de uitspraak van de rechtbank wenst te respecteren en geen hoger beroep zal instellen.  “Dit standpunt is weliswaar strikt (naar de letter van de wet), maar voor de handhavingspraktijk helder en daarmee in het kader van het alcoholmatigingsbeleid (verantwoord verstrekken) verdedigbaar.”

Advertentie

Waarom levert online adverteren meer op dan adverteren in een krant?

De brief van Van der Laan, waarin hij zijn standpunt formuleert is van mei van dit jaar, maar is nu pas openbaar gemaakt in het kader van de procedure bij de Raad van State.

Ron Andes, voorzitter van de SlijtersUnie reageert verheugd: “Van der Laan slaat de spijker op de kop, over waar in deze discussie over gaat, een heldere handhavingspraktijk en verantwoord verstrekken van alcohol.”

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: citizenM hotels via Foter.com / CC BY-ND

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1