News Ticker

Jacqueline Bueno de Mesquita: “Ik mis mijn vader nog elke dag!”

jacqueline

Jacqueline: “Op 23 juli jongstleden zou mijn vader 100 jaar oud zijn geworden. Hij is 87 jaar geworden, maar op basis van wat hij allemaal had meegemaakt, kun je zeggen dat mijn vader misschien wel 150 jaar oud is geworden. Met familie en vrienden hebben we deze bijzondere dag gevierd en hebben we geproost op zijn honderdste geboortedag en vele herinneringen aan hem de revue laten passeren.

Abraham Bueno de Mesquita

bdm11

Photo credit: Familie Bueno de Mesquita

Bijna iedereen van boven de 50 jaar kent of heeft de getalenteerde komiek, acteur en muzikant Bueno de Mesquita wel eens gezien in de jaren zestig, zeventig en tachtig bij tv-programma’s met onder andere Rudy Carrell en Rita Corita met wie hij samenwerkte als komiek. Vanaf 1968 werkte Bueno in de tv-shows van Rudy Carrell in Duitsland waar hij veel succes oogstte en een geliefde tv-persoonlijkheid was.

Bueno de Mesquita was werkzaam vanaf 1947 tot aan 1988. Hij werkte bijvoorbeeld als bandparodist, hetgeen André van Duin ook geen windeieren heeft opgeleverd nadat hij Bueno met deze act op tv had gezien en ook begon als bandparodist. Daarnaast werkte Bueno als muzikant (piano, viool, gitaar en percussie), onder andere in het tango- en rumba-orkest van Malando waar hij gitaar en percussie speelde, en bij The Skymasters. Als acteur had hij een rol in de televisieserie “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? In de jaren zestig had Bueno een kleine hit met de single Marina. 

bdm22

Photo credit: Familie Bueno de Mesquita

Andere tv-sterren waar Bueno mee werkte waren Ron Brandsteder, Fred Benavente, Dick van Bommel, Eddy de Valk, Frans Vrolijk, Ben Cramer, Johnny Kraaykamp Sr, Roland Wagter Jr, Harry de Groot, Arie Maasland, Addy Kleijngeld, Willy Alberti, Bassie en Adriaan, en het Cocktail Trio.

Vele jaren lang heeft Bueno met veel plezier in Loosdrecht gewoond met zijn vrouw Marga en hun kinderen Mike en Jacqueline waar ze vaak te vinden waren op de Loosdrechtse Plassen waar ze een fraaie kruiser hadden liggen.

Jacqueline “In 1991 ben ik met mijn toenmalige echtgenoot verhuisd naar Lelystad en daar is onze zoon Thomas geboren. Mijn ouders wilde graag vaker hun kleinzoon kunnen zien en ze zijn daarom in 1993 verhuisd naar Lelystad waar Bueno niet stil wilde zitten en Ambassadeur is geworden van de stad Lelystad en waar hij in 2003 een koninklijke onderscheiding, lid van de Orde van Oranje Nassau, heeft gekregen voor zijn vele verdiensten als komiek, acteur en muzikant tijdens een receptie in het Aviodrome.”

bdm8

Photo credit: Familie Bueno de Mesquita

Heel grappig was de vergelijking met de Britse acteur Andrew Sachs, die Manuel speelde in de komische Engelse serie Fawlty Towers met John Cleese. Veel mensen dachten dat Bueno dit was, aangezien ze hetzelfde uiterlijk hadden en dezelfde mimiek. Manuel kwam volgens eigen zeggen uit Barcelona en Bueno heeft Portugese roots, dus de vergelijking was evident.

bdm33

Photo credit: Fred Docter

In zijn vrije tijd was Bueno bezig met paardrijden hetgeen hij dan ook tot zijn vijf-en-tachtigste heeft gedaan.

bdm44

Photo credit: Familie Bueno de Mesquita

Cello met één snaar

Abraham Bueno de Mesquita is Joods en van Portugese afkomst. Op 23 juli 1918 werd “Appie” op het Rapenburg in Amsterdam geboren en waar hij vervolgens is opgegroeid.

In de Tweede Wereldoorlog kwam Bueno de Mesquita in het doorgangskamp van Kazerne Dossin in het Belgische Mechelen terecht. Toen de SS-commandant muzikanten zocht, meldde Bueno de Mesquita zich aan en voorkwam hij deportatie naar Auschwitz. Gelukkig heeft Bueno de Tweede Wereldoorlog overleefd net als zijn broer en kunstenaar Max Bueno de Mesquita, maar dat kan helaas niet gezegd worden over de rest van zijn familie, die allemaal vergast zijn door de Nazi’s.

bdm2

Photo credit: Familie Bueno de Mesquita

Zijn levensverhaal is beschreven in zijn boek met de indrukwekkende titel “Cello met één snaar”. Deze cello gebruikte Bueno om de Duitsers te vermaken en alleen al aan de titel van dit prachtige boek voel je de pijn en verdriet, die Bueno, net als zovele gedeporteerden, moet hebben gevoeld in deze verschrikkelijke en zwarte periode. Gelukkig had de cello één snaar, want zonder snaar kun je niet spelen en deze ene snaar symboliseert het positieve in het leven, want met deze cello met één snaar kon Bueno zich in leven houden. Het mooie bronzen beeld dat op de cover van Bueno’s boek staat afgebeeld, is gemaakt door zijn broer Max.

bdm7

Photo credit: Fred Docter

Op 19 augustus 2005 overleed Abraham Bueno de Mesquita en tijdens zijn crematie werd een prachtig nummer gespeeld dat zijn goede vriend Ben Cramer voor hem had gearrangeerd op basis van Ben’s nummer “Hij was maar een clown”. Via deze link kunt u dit bijzondere nummer horen. Met dank aan Ben Cramer en Will Geerling van Geerling Evenementen & Artiesten.

Photo credit: Fred Docter

Om Bueno de Mesquita terug te brengen naar de plek waar hij jarenlang met zijn gezin met plezier heeft gewoond, is besloten om in 2010 zijn as te verstrooien op de Loosdrechtse Plassen in bijzijn van zijn familie en vrienden.

Boven: Yvonne van Ankeren (buurvrouw van Bueno), Marian Rosenberg (buurvrouw Jacqueline)

Onder: Hans Rosenberg (buurman Jacqueline), Lotvi, Sarah (dochter van Yvonne), Jacqueline Bueno de Mesquita, Marie-Anne en Mike Bueno de Mesquita

Photo Credits: Familie Bueno de Mesquita

Video Gallery

Om uw herinneringen aan Bueno de Mesquita op te halen, kunt u genieten van enkele video’s waar Bueno zijn talenten showt als komiek, acteur en muzikant.

Photo credit slider photo: Amsterdam Today

Video Credits: YouTube

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1