News Ticker

Gratis theatervoorstellingen op het terrein van de Westergasfabriek

westergasfabriek

Ontdek het Westergasfabriek-terrein door de ogen van buurtbewoners tijdens ‘Westergas Stories’. Op zondag 15 juli presenteert de Theaterhuiskamer vijf korte theatervoorstellingen op unieke locaties. De voorstellingen duren gemiddeld 30 minuten en zijn gratis toegankelijk. Ze spelen meermaals tussen 10.00 en 17.00 uur.

Onder meer het voormalige machinegebouw, een zolder en een kapel vormen het decor voor de voorstellingen. De stukken zijn allemaal gebaseerd op waargebeurde verhalen en worden gespeeld door buurtbewoners. Circa 35 mensen werkten mee aan het ontstaan ervan.

15-jarig bestaan

De Theaterhuiskamer ontwikkelde de voorstellingen ter ere van het 15-jarig bestaan van het Westergasfabriek-terrein in zijn huidige vorm. Makers Reineke Jonker en Maaike van de Westeringh startten in oktober vorig jaar een zoektocht naar verhalen en ervaringen die zich afspelen op deze bijzondere plek. Ze spraken met tientallen gebruikers en ontdekten hoe rijk het gebied in het Westerpark aan verhalen en belevenissen is. Iedereen maakt er wel wat mee.

Zoals hondenbezitters die hun vrolijke viervoeter kwijtraken en weer terugvinden op het Haarlemmerplein, terwijl de hond het verkeer staat te ‘regelen’. Maar ook een 10-jarige met een prachtige herinnering aan die ene keer dat zij in het park schitterde op een groot filmdoek. Of de jongeman die, sinds hij drie jaar geleden uit Gambia kwam, elke zaterdagavond de show steelt op de dansvloer bij Pacific Parc.

Ook de historie is rijk. Zo was de opa van de zusjes Van der Zanden onderdirecteur van de gasfabriek. Hij woonde in een van de Bazenwoningen en de zusjes wisten in hun jeugd niet beter dan dat het park de tuin van hun opa was. Hun verhaal wordt nu gespeeld door twee jonge zusjes uit de buurt.

Ervaren makers

Van de Westeringh en Jonker en hebben de nodige ervaring met community theater. Ze ontwikkelden onder meer het vorig jaar uitverkochte: In de Tussentijd. Met Westergas Stories zetten de twee de waargebeurde en soms zeer persoonlijke verhalen van gebruikers van het terrein nu om in vijf unieke theatervoorstellingen. Een uitdagende opdracht, maar het resultaat mag er wezen. Jonker: “Het was voor ons bijzonder om door het park te dwalen en zoveel te ontdekken. Door het horen van de verschillende verhalen en het ontmoeten van buurtbewoners krijgt het cultuurpark meer diepte en komt de geschiedenis tot leven. De voorstellingen geven een inkijkje in de grenzeloze mogelijkheden van de plek.”

Meer informatie

Meer informatie over de verschillende voorstellingen en speeltijden zijn te vinden op: www.kudde.info en www.facebook.com/Theaterhuiskamer. Vooraf reserveren is gewenst.

Westergas Stories

Vijf voorstellingen van 30 minuten

De tuin van opa
De opa van zussen Cora van der Zanden en Maja Groen van der Zanden was ooit onderdirecteur van de Westergasfabriek.

Wie laat de hond uit?
Honden Lena en Maylo worden regelmatig uitgelaten rond de Westergasfabriek. Hun baasjes vertellen vol liefde over hun avonturen.

White Dragon
Roland Gotjé ontwikkelde zich in de jaren ’80 bij de Westergasfabriek tot Kung Fu meester.

Het zwarte goud
De opa van Leo werkte ooit als stoker op de Westergasfabriek. Leo brengt in zijn onemanshow zijn opa en de gasfabriek weer tot leven.

Ode aan de Westergasfabriek
Vijftien buurtbewoners van allerlei pluimage, brengen een ode aan hun geliefde Westergasfabriek.

Bron: Theaterhuiskamer

Photo by d_vdm on Foter.com / CC BY-SA

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1