De fantastische geur van Agarhout gaat in de diepten van de mystiek
De unieke geur van agarhout
Vroeger slechts aan de Maharadja`s, Sjeiks, prinsen en koningen voorbehouden. De unieke geur van agarhout is complex en aangenaam. Daardoor heeft agarhout en zijn etherische olie wereldwijd een grote culturele en religieuze betekenis gekregen. Het wordt vermeld in de oudste geschreven teksten – de Sanskrit Vedas van India. Het geurige hout wordt al meer dan tweeduizend jaar gebruikt als wierook bij traditionele heilige vieringen door boeddhisten, hindoes en moslims en als een belangrijk onderdeel van traditionele Ayurvedische, Tibetaanse en oosterse geneeskunde en parfums. In de derde eeuw na Christus in China vermeldt de kroniek Nan zhou yi wu zhi (vreemde dingen uit het zuiden), geschreven door Wa Zhen uit de Oostelijke Wu-dynastie, dat agarhout geproduceerd wordt in de prefectuur Rinan (nu in centraal Vietnam) en hoe men het verzamelde in de bergen. Vanaf 1580, toen Nguyễn Hoàng heerser werd over de centrale provincies van modern Vietnam, moedigde hij handel aan met andere landen, in het bijzonder China en Japan.
Het hout der goden
Al bij klassieke beschavingen wordt er al melding van gemaakt, ook dat het toen door zijn schaarste al schrikbarend duur was. Zo gebruikten de Egyptenaren het bij de mummificering en wordt melding gemaakt in de vroegste Chinese medicijnboeken; het oude hout zou het slechte ‘chi’ uit het lichaam verwijderen.
Agarhout is een unieke houtsoort dat recent ook wordt gebruikt in Westerse parfums; een houtsoort die waarschijnlijk ook meteen de duurste is. Agarwood is een van de vele namen. De meest gebruikte naam is de Arabische naam Oudh of Oud (spreek uit als ‘oed’); andere namen zijn de Latijnse naam Aquilaria, agar, aloehout, adelaarshout, agalocha, aguru en gaharu.
Van de boomsoort Aquilaria zijn meer dan 15 verschillende soorten bekend, de meest geliefde voor Oudh in parfums is de Aquillaria Malacenensis. Deze boom is de zogenaamde koningin van de Indonesische Oudh, die wel 40 m hoog kan worden en met een diameter van 80 cm.
Duurste ter wereld
De harsproducerende Aquilaria- en Gyrinopssoorten zijn zeer gewild in de parfumindustrie en maken de bomen tot de duurste ter wereld. Naar schatting wordt de wereldbehoefte slechts voor 40% gedekt door export, waardoor een liter agarolie in 2007 wel 10.000-14.000 USD op kon brengen en sommige opkopers er wel tien keer zoveel voor over hadden.
Obsessive Oudh
Een parfum met een euforisch aroma van passie en emotie, dat de drager een schitterend, onoverwinnelijk aura geeft. Warm, verleidelijk en mysterieus, er is iets buitengewoons aan de hand met dit parfum. De kruidige, kalmerende opening kan het goed vinden met de viriel-krachtige en houtachtige basis. Oudh is altijd de klassieke basis geweest voor de beste parfums, Obsessive Oudh geeft het extravagantie en buitensporigheid dat tot de verbeelding spreekt bij je bewonderaars’.
Het eerste parfumhuis dat oudh in Europa introduceerde was Les Parfums Montale. De oprichter – Pierre Montale –was voor hij zijn deuren in 2001 opende in Parijs (26, Place Vendôme) werkzaam in Saoedi-Arabië waar hij exclusieve parfums op maat creëerde voor de lokale elite (koninklijke families, sultans, sjeiks).