News Ticker

Een verdwenen Mondriaan onder de hamer

pietmondriaan

Bijna honderd jaar was het schilderij ‘Grazende kalfjes’ van Piet Mondriaan zoek. Nu komt deze vroege Mondriaan, geschilderd tussen 1901 en 1903, op een veiling. Aan dit schilderij, met vele bizarre verhalen, is door taxateurs een richtprijs van tussen de 100 en 150 duizend euro toegekend. Onder het schilderij zit een andere voorstelling verborgen en ooit werd het toegeschreven aan Frits Mondriaan, de oom van Piet. Het Certificaat van echtheid toont echter overduidelijk aan dat het om een authentieke Piet Mondriaan gaat. Het wordt op 16 november bij het Venduehuis Den Haag geveild.

mondriaan

Piet Mondriaan (1872-1944) is vooral bekend als schilder van composities met primaire kleurvlakjes in geel, rood en blauw, die hij maakte vanaf 1920. Minder bekend is dat hij daarvoor boerderijen, weides met grazend vee of zelfs een stilleven met appels schilderde.

In de zogeheten catalogue raisonné, met alle werken van Mondriaan, staan twee werken die lang niet te traceren waren. Eén daarvan werd tijdens een tentoonstelling in 1903 omschreven als ‘Grazende kalfjes’. Waarschijnlijk is dit schilderij in 1909 onder de hamer gekomen als ‘Landschap met vee’. Daarna verdween het bijna honderd jaar van de aardbodem.

Het kwam in 2006 weer boven water onder de titel ‘Vee in boomgaard’, met als maker Frits Mondriaan, de oom van Piet. De koper vermoedde echter dat dit schilderij niet van Frits maar van Piet was en liet het grondig onderzoeken, onder meer in Grenoble bij The European Synchrotron Radiation Facility in een super-röntgenapparaat.

Niet alleen bleek dat zich onder het huidige tafereel meerdere onderschilderingen bevinden – er werden nog twee kalfjes ontdekt -, ook bleek er een stilleven met appels, een vaas en boeken onder te zitten, een thema wat Piet Mondriaan vaker heeft geschilderd.

Dat dit schilderij het lang vermiste werk ‘Grazende kalfjes’ was, is inmiddels onomstotelijk bewezen. Zo staan op het spieraam aan de achterzijde de naam ‘Mondriaan’ en de titel ‘Grazende kalfjes’. En omdat op het spieraam ook ‘Ringdijk 81’ vermeld wordt, het adres van Piet Mondriaan in Amsterdam-Watergraafsmeer tussen mei 1903 en januari 1904, is het schilderij vrij exact te dateren.

Aangezien begin 1900 Frits populairder was dan Piet, en diens werk dus meer opbracht, is in de handtekening aan de P gekrabd en is er een F van gemaakt. Wie deze ogenschijnlijk kleine ingreep heeft uitgevoerd blijft een vraag. Vandaag de dag scheelt de opbrengst een paar nullen in het voordeel van Piet, blijkens de taxatie van de richtprijs tussen de 100 en 150 duizend euro. Met Certificaat van echtheid.

Tijdens de kijkdagen bij het Venduehuis Den Haag van 10 t/m 14 november is dit werk te zien. Op woensdag 16 november wordt het bij het Venduehuis Den Haag geveild. Deze veiling is ook online te volgen.

U kunt via deze link ons eerder gepubliceerde artikel over de handel in kunst bekijken.

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: ANP Pers Support

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1