News Ticker

Borsten vasthouden kan stress met 60% verminderen

borst

We leven in een stressvolle tijd. Hoe gaan we het beste met stress om? Laten we eerst eens kijken wat we weten of stress. In ieder geval is er een aantrekkelijke methode om met stress om te gaan, maar daar komen we later op terug.

Stress in Nederland

Het aantal psychische klachten in relatie tot arbeid (stress, burnout, vermoeidheid, overspannenheid) is de laatste jaren toegenomen. Van de 7 miljoen mensen die in Nederland betaald werken, hebben er 1,7 miljoen regelmatig te maken met een hoge werkdruk. Dat is één op vier mensen met kans op overspannenheid of burnout. Werkstress is dus een veel voorkomend verschijnsel. Het komt voor in alle bedrijfstakken en in alle soorten beroepen.

Gevolgen van stress

Teveel voortdurende stress zorgt ervoor dat het lichaam niet kan herstellen en het blijft alert en geactiveerd. Het lichaam geeft dan voorrang aan het handhaven van die toestand boven allerlei andere lichaamsfuncties, zoals de spijsvertering en het immuunsysteem. Dit kan allerlei lichamelijke en psychische klachten veroorzaken. Daarnaast is er verandering in gedrag en op het werk.

Lichamelijke klachten: verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, slapeloosheid, hartkloppingen, spierpijn, hoofdpijn, aanhoudende vermoeidheid, slechte eetlust, verminderde weerstand en maag- en darmstoornissen.

Psychische klachten: depressiviteit, niet meer kunnen genieten, prikkelbaarheid en irritatie, verminderde interesse, besluiteloosheid, gevoelens van machteloosheid, gejaagdheid, snelle geëmotioneerdheid en angst.

Veranderingen in gedrag: teveel eten meer roken drinken en medicijnen gebruiken concentratieproblemen druk praten veel klagen cynisme en verbittering.

Op het werk: verminderde productie meer fouten, besluiteloosheid minder motivatie meer kortdurend verzuim onderlinge spanningen en conflicten.

Deze klachten zijn alarmsignalen. Hoe eerder je de klachten herkent en maatregelen neemt om iets aan de oorzaken te doen, hoe kleiner de kans dat je overspannen raakt. Neem de klachten serieus!

Let wel: klachten worden niet altijd veroorzaakt door werkstress. Ze kunnen ook andere oorzaken hebben. Kijk daarom niet alleen naar oplossingen op het werk. Op de website “stressplein.eu” kun je verschillende testen doen om te kijken of je last hebt van ongezonde stress.

Enkele cijfers

Jaarlijks worden er ongeveer 30.000 mensen afgekeurd wegens stress of overspanning. Ongeveer 1/3 van de mensen in de WAO heeft last van psychische klachten, vaak als gevolg van stress op het werk. 10% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft last van burnout verschijnselen. Zestig procent van de Nederlandse werknemers heeft met stress te maken. Dit is 15% meer dan elders in de EU.

Een sympathieke oplossing tegen stress

Stiekem wisten we het allang, maar het is nu eindelijk ook bewezen: het vasthouden van borsten kan stress met wel 60% verminderen! Eerder werd al aangetoond dat mannen die regelmatig naar borsten kijken tot wel 5 jaar langer leven. Dit komt doordat het kijken naar borsten stress verminderend werkt.

Nu is aangetoond dat ook het vasthouden van een goed stel borsten zorgt voor minder stress en tevens een gelukzalig gevoel teweegbrengt. Deel dit je met je vrienden, maar vooral met je vriendin. De volgende keer dat je je dan gestrest voelt heb je een goed excuus om ze even vast te houden!

 

Photo credit: Frankensteinnn via Foter.com / CC BY

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1