News Ticker

Column van Integraal Personal Trainer en Vitaliteitscoach Iboya Triz

iboyaslider

Voormalig ballerina van Het Nationale Ballet Iboya Triz is een ervaren, internationaal erkend, gediplomeerd integraal personal trainer en vitaliteitscoach. Een herseninfarct, burn-out, whiplash en ernstig nek en rugletsel brachten een eind aan haar dans- en zangcarrière.

In haar zoektocht naar de oplossing om weer volledig te herstellen, kwam Iboya tot de conclusie dat er geen integrale aanpak bestond. Zij kon niet anders dan hier zelf mee aan de slag te gaan als ze weer optimaal fit wilde worden op het gebied van lichamelijke en mentale gezondheid. Zo is haar passie en de kracht van haar werkwijze voor Iboyatraining ontstaan.

De zoektocht naar haar eigen optimale vitaliteit heeft Iboya gemotiveerd om deze kennis en ervaringen voor anderen 1 op 1 of groepsverband in te kunnen zetten.

Iboya volgde diverse, nationale en internationaal erkende opleidingen. Hierbij heeft zij zich gespecialiseerd op het gebied van fysieke (topsport) training, orthomoleculaire voedingsleer en mentale rust. Zij is op haar vakgebied een van de meest toonaangevende personal trainers in Amsterdam met een unieke integrale revolutionaire visie en aanpak.

Column

Afvallen, je fitter en gelukkiger voelen? De geheime basis voor optimaal resultaat!

Of je nu wilt afvallen, je fitter of gelukkiger wilt voelen, een goede basis is essentieel voor optimaal resultaat. In deze column zal ik 1 belangrijke basis uitlichten welke essentieel is voor meer resultaat en ik zal tips geven wat je kunt doen om dit maximaal te optimaliseren, zodat jij nog betere resultaten kunt verwachten.

Vandaag de dag trainen mensen hard in de gym, letten ze op hun voeding met of zonder personal trainer. Dat klinkt als een goede aanpak mits de oefeningen ook goed worden uitgevoerd. Er goed uitzien kan je best blij maken hoewel….

Zijn er niet nog andere factoren die je geluksgevoel bepalen? Ja, die zijn er!

“Wist je dat 80% van jouw geluksgevoel afhankelijk is van de conditie van je darmen.”

world2

Er kan veel meer winst behaald worden. Mensen zijn niet altijd op de hoogte hoe groot het effect is als de darmen, lever en hormonen geoptimaliseerd worden. Vaak wordt er alleen aandacht besteed aan hoogwaardige voeding met aanvullen van tekorten met vitamines, mineralen, enzymen en essentiële vetzuren wat mede een belangrijke basis is.

Het is van belang om ervoor te zorgen dat het spijsverteringsstelsel efficiënt werkt en de slechte darmbacterie niet overheerst. Alleen als de goede en slechte darmbacteriën in balans zijn, kunnen voedingstoffen goed worden opgenomen en stofjes worden aangemaakt die voor 80% jouw geluksgevoel beïnvloeden.

Bij de tentoonstelling Body worlds op het Damrak te Amsterdam wordt dit heel mooi uitgelecht. Ik zou je zeker willen adviseren om eens deze indrukwekkende tentoonstelling te bezoeken.

De darmen

darmen2

Om een beter beeld te krijgen zal ik iets meer uitdiepen over de functie van de darmen.

De darmen hebben een zeer belangrijke taak. Als de darmen niet optimaal functioneren, omdat je darmflora (slechte en goede darmbacteriën) niet in balans is, zullen bepaalde processen niet goed verlopen die veel effect hebben op effectief afvallen, je fitter en gelukkiger voelen.

Belangrijke processen onder invloed van de darmen zijn;

 • Goede spijsvertering en opname voedingstoffen
 • Hormoonbalans, invloed op het opslaan of verbranden van vet en op je geluksgevoel
 • Immuunsysteem
 • Aanmaak van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter. Deze stof heeft verschillende belangrijke functies bij de spijsvertering. Onder andere het hongergevoel. Daarbij is het een voorloper van melatonine, een stof die zorgt voor een goede nachtrust en herstel. Herstel is van groot belang voor een optimaal resultaat van een training. In het maagdarmstelsel worden de grootste hoeveelheden serotonine gevonden, waar het de rol heeft van een hormoon. Serotonine wordt soms ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat het depressies tegen gaat.

De volgende factoren zorgen ervoor dat je darmen uit balans raken en voedingstoffen niet goed worden opgenomen en er onnodige vetopslag kan ontstaan.

 • Een ongezond voedingspatroon, vooral suikerrijke en geraffineerde voeding
 • Alcohol
 • Zware langdurige trainingen
 • Te vaak na 23:00 naar bed. Netflixen is funest “been there, done it” en met grote gevolgen namelijk vetopslag rondom de middel en darmklachten ondanks dat ik voor de rest een gezonde lifestyle naleefde
 • Stress
 • Medicijn gebruik en antibiotica
 • Tarwe, gluten, melkproducten en voedselallergieën
 • Ziektes en een verzwakt immuunsysteem
 • Parasieten en schimmels

Het spijsverteringsstelsel is een prachtig systeem dat de darmflora onder normale omstandigheden prima in balans kan houden. Tevens is dit ook een zeer kwetsbaar systeem wat snel uit balans kan raken waarbij direct diverse vervelende symptomen kunnen ontstaan.

Om een paar te noemen;

 • Opgeblazen gevoel
 • Diarree of juist verstoppingen
 • Vermoeidheid en depressies
 • Hoofdpijn en migraine
 • Diabetes

Dus het optimaliseren van de darmen is van groot belang om goed te kunnen afvallen en je fitter en gelukkiger te voelen.

Hoe kun je je darmen optimaliseren?

Een goede probioticakuur, kefir op waterbasis en het eten van groene bladgroenten en gefermenteerde groenten helpen om de darmen te optimaliseren.

Werkt dit niet binnen 2 weken dan spelen er meer factoren een rol en adviseer ik je om langs te komen in mijn praktijk te Amsterdam.

Wil je nu eindelijk eens echte resultaten en meer weten over het effect van de lever, darmen, hormonen, herstel van een burn-out en echt effectief leren trainen in de juiste houding? Schrijf je dan in voor de workshops.

http://iboyatraining.com/inschrijven-workshops/

Iboya Triz

High-end integraal personal trainer te Amsterdam

www.iboyatraining.com

Like us: https://www.facebook.com/Iboyatraining

Iboyacolumn

Photo credits: Jerome Modigliani

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1