News Ticker

ABO Coaching® en buitensportactiviteiten verminderen symptomen van Burn-out en PTSS

abo5

De gevolgen van een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) kunnen zeer ingrijpend zijn. Het geeft beperkingen in psychosociaal- en motorisch functioneren, een vergroot risico op een alcohol – of drugsverslaving en in een aantal gevallen eindigt het in een suïcide. Daarnaast is er een grotere kans op een fysieke co-morbiditeit als psychosomatiek, obesitas, diabetes en metabool syndroom. Vergeleken met een vergelijkbare groep is het risico op metabool syndroom bij mensen met PTSS bijna twee keer zo groot.

abo3

De huidige evidence-based behandeling van PTSS is vooral gericht op cognitieve gedragstherapie en medicamenteuze behandeling.

Door middel van Adventure Based Outdoor Coaching® en veel buitensport activiteiten in combinatie met ontspanning en weerbaarheidstraining, heeft ABO Coaching® zorg kunnen dragen dat cliënten fysiek en mentaal beter functioneren na het meerdaagse behandelprogramma.

In Amerika werkt de Adventure Based Therapy al vanaf 1945, maar ABO Coaching® voegt daarin veel extra updates toe door ervaringsdeskundigheid op het gebied van PTSS en feedback van cliënten. Het spreken van “dezelfde taal” is een must. ABO Coaching® heeft veel ervaring in het coachen van (oud) politiemensen en veteranen met PTSS. Volgens Onno de Visser, werkzaam als ABO Coach® en Algemeen Directeur is het een kwestie van tijd dat de reguliere GGZ gebruik gaat maken van dit concept, omdat het gewoonweg werkt.

abo1

Onno: “Het gaat niet alleen om de fysieke activiteit, maar juist de coaching die eraan toegevoegd is om cliënten ook daadwerkelijk het gevoel van waardering en een luisterend oor mee te geven. Daarnaast werkt ABO Coaching® ook aan de agressie regulering, omdat er weinig oog is voor alle opgekropte verdriet, wanhoop en angst, wat zich dan kan uiten in agressie. Bij een psycholoog kun je dit niet altijd kwijt op de wijze die je zou wensen, maar bij ABO Coaching® kan en mag dat wel, waardoor men na zo’n sessie volledig ontladen en opgelucht is. De stootkussens en boks zakken hangen dan ook her en der verspreid over hun terrein.”

Door middel van een systematische review en uitgevoerde meta-analyse om de invloed van buitensportactiviteiten in combinatie met coaching op PTSS te meten, wordt nu onderzoek gedaan. Inmiddels is er wel onderzoek geweest door middel van alleen fysieke activiteiten. De uitkomst daarin gaf het verschil al aan, in groepen die deelnamen aan de fysieke activiteiten en de symptomen van PTSS significant verminderen. Zowel voor de lichamelijke als geestelijke klachten is het goed om gefaseerd te coachen op het gebied van de buitensport.

abo2

Door toevoeging van een (imaginaire) exposure behandeling kan het positieve effect nog meer toenemen, te denken valt aan cognitieve trainingen waarbij het beeld van de trauma een andere plaats krijgt en niet meer als herinnering met pijn.

Inmiddels zijn alle cliënten van ABO Coaching weer volop aan het sporten, waarin zij voordat zij deelnamen aan het programma veel fysieke- en mentale klachten ervaarden. Het is niet gezegd dat alles verdwijnt, maar er is wel weer een balans aanwezig om deel te nemen aan een normale sociaal-maatschappelijke verhouding in werk en privé.

Bent u nieuwsgierig geworden?

Meer informatie vindt u op de website van ABO Coaching® op www.abocoaching.com.

abo6

Bron: abocoaching.com

Photo credit: abocoaching.com

 

 

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1