Tergooi heeft onlangs de eerste HugMee buideldoek in gebruik genomen
De afdeling Gynaecologie & Verloskunde van Tergooi heeft onlangs de eerste HugMee buideldoek in gebruik genomen. De HugMee is een speciaal ontwikkelde buideldoek met als doel om tijdens de geplande keizersnede het eerste contact tussen moeder en kind, huid op huid zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. Tergooi is het eerste ziekenhuis dat de buidel gebruikt bij geplande, natuurlijke keizersneden.
De HugMee-buideldoek is ontworpen door Anne-Marie Louwerse, productdeveloper bij BabyBloom Healthcare, NICU nurse en ervaringsdeskundige. De HugMee-buideldoek zit verwerkt in een speciaal voor de aanstaande moeder bestemd operatiejasje dat zij vlak voor de keizersnede aan krijgt. De baby wordt direct na de geboorte (in de zogenaamde ‘gouden uren’) in zijligging in de HugMee gelegd. Zo ontstaat direct en op een veilige manier huidcontact tussen moeder en kind. Thom van Voorden (foto) was het eerste kindje dat op 20 januari in deze buidel werd gelegd.
De buidel heeft uitsparingen om aanrakingen door vader en moeder mogelijk te maken. De baby kan vanaf de geboorte op een veilige en ongestoorde manier bij de moeder huid–op-huid blijven liggen.
Tergooi gebruikt de buideldoek om de aanstaande moeder die de keizersnede moet ondergaan een zo natuurlijk mogelijke ervaring te geven. Gynaecoloog Babette Braams van Tergooi: ‘Het is vaak een tegenvaller voor een zwangere vrouw om te horen dat ze niet op een natuurlijke manier kan bevallen. We proberen het de aanstaande ouders uiteraard al zo comfortabel mogelijk te maken. Deze buideldoek na een natuurlijke keizersnede is daarop een waardevolle aanvulling’.
Het is wetenschappelijk bewezen dat ononderbroken huid-op-huidcontact direct na de geboorte een positief effect heeft op de bloeddruk, ademhaling, temperatuur en bloedsuikerregulatie van de pasgeborene. Bij de moeder zorgt het huidcontact voor vermindering van pijn, een positief gevoel, stabiele controles en minder bloedverlies.
In Tergooi vinden jaarlijks rond de 1.700 medische en 450 poliklinische bevallingen plaats. Daarvan bevallen zo’n 400 aanstaande moeders via een keizersnede, waarvan 200 via de geplande keizersnede.
Bron: tergooi.nl
Photo credit: tergooi.nl