News Ticker

Tien tips voor de kerstborrel: “Begin niet over opslag”!

kerstborrel

Het is weer tijd voor de jaarlijkse bedrijfskerstborrel. Tekeer gaan op de dansvloer om je collega’s te imponeren? Boven de glühwein om opslag vragen? Binnenkort moet half werkend Nederland naar de kerstborrel van zijn werkgever. Etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler vertelt over de do’s en don’ts tijdens de jaarlijkse borrels en gala’s.

1. Wees duidelijk over geld
,,Niets is zo gênant als gedoe over geld. Iedereen kent dat gevoel: als laatste feestganger met de rekening blijven zitten. Wees daarom als bedrijf duidelijk over de eventuele kosten, zeker als de borrel buitenshuis plaats vindt. Open bar? Twee consumptiebonnen? Communiceer helder.”
2. Snijd geen issues aan
,,Stemmige muziek en een andere omgeving dan een kantoortuin vol computers betekent niet dat je je leidinggevenden moet overrompelen met lastige vragen. Dus geen informatie inwinnen over die komende reorganisatie. En zeker niet hengelen naar opslag. Vermijd zulke gespreksonderwerpen.”
3. Zorg voor genoeg hapjes
,,Laat als bedrijf ’s middags voldoende eten aanrukken. Of houd de borrel ’s avonds. Een van de grootste valkuilen blijkt – hoewel iedereen het weet – nog steeds drinken op een lege maag. Al zijn het alleen maar een paar suffe kaasstengels of nootjes: zet ze neer.”
4. Word niet te persoonlijk
,,Breng collega’s die je oppervlakkig kent niet in verlegenheid door te informeren naar te intieme zaken zoals de staat van zijn of haar relatie of de opvoeding van de kinderen. Het lijkt een poging tot meeleven of interesse tonen, maar het kan pijnlijke momenten veroorzaken als hij of zij net in scheiding ligt.”
5. Trek iets feestelijks aan
,,Ook al ben je geen man of vrouw van uiterlijk vertoon: probeer er eens wat feestelijker uit te zien dan op een doorsnee dag en laat dat kantoorkloffie thuis. Black tie is overdreven, maar besteed extra aandacht aan je kleding, zie er verzorgd uit. Daarmee geef je aan dat zo’n bijeenkomst belangrijk is.”
6. Negeer geen collega’s
,,Als het formele gedeelte van de kerstborrel ten einde loopt en het feest zich verplaatst naar een andere kroeg: vraag iedereen mee. Ook al kun je die ene collega niet luchten of zien. Je wilt de week erna niet worden geconfronteerd met scheve gezichten.”
7. Mobieltjes uit, svp
,,Durf als bedrijf nou eens aan iedereen te vragen om de smartphones op zak te houden. Dan krijg je geen situaties waarin iedereen zich aan de gesprekken onttrekt door naar zijn telefoon te staren. Maar ook ben je verlost van de nasleep in de vorm van gênante kiekjes van collega’s in kennelijke staat op Twitter of Facebook.”
8. Vermijd roddelen
,,Probeer niet in het gevlei te komen of de lachers op je hand te krijgen door over anderen te gaan roddelen. Zeker niet wanneer je de onderlinge relaties binnen je bedrijf niet precies in kaart hebt. Er kunnen onbekende vriendschapsbanden bestaan en de kans bestaat altijd dat informatie wordt doorgeklept.”
9. Laat je zien
,,Onttrek je niet aan de borrel, de lunch of het feest, maar laat je zien. Of je nu een hekel hebt aan georganiseerde gezelligheid of niet. Met je komst geef je aan dat je wilt investeren. En eigenlijk: als iets van 17.00 tot 19.00 uur duurt, is dat toch best te overzien?”
10. Rustig aan met drank
,,Foute moves op de dansvloer? Handtastelijk gedrag? Grove grappen? Nee, nee, nee! Vertoon nooit drank gerelateerd gedrag. Want hoe informeel de situatie misschien ook aanvoelt, het blijft altijd werk. De week erna moet je weer met elkaar door.”
Bron: ad.nl
Photo Credit: Photo by Sjoerd van der Hucht Photography on Foter.com / CC BY-SA
Advertentie

Publiciteit nodig? Publiceer onbeperkt advertorials voor 1 vast tarief!

About Editorial Office

Samen met onze content creators van FreelanceJournalism.eu maken we content die werkt. Of het nu gaat om een video, rich-media of een blog, onze specialisten zorgen voor hoogwaardige content. Onze missie is om mediaprofessionals te verenigen om samen krachtiger op te trekken. --- Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u ook auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 300 tot 600 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1