News Ticker

Nederland breekt record in octrooien in 2016

octrooi

Het jaar 2016 was voor Nederland een succesvol ‘octrooi jaar’. Dat wordt vandaag duidelijk tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2016 van het Europees Octrooibureau (EOB). Het EOB verleende vorig jaar 2.784 octrooien aan Nederlandse bedrijven – een groei van 39,8% ten opzichte van 2015 waarmee het de sterkste groei is in 10 jaar. Inzake het aantal octrooiaanvragen bij het EOB (d.w.z. de ingediende aanvragen door uitvinders of bedrijven die volgens het EOB voldoen aan de juridische criteria) was Nederland de nummer 4 in Europa en de nummer 7 wereldwijd, ondanks de daling in octrooiaanvragen met 3,6% ten opzichte van 2015. De daling wordt met name veroorzaakt door de scherpe daling van 58% in de Nederlandse octrooiaanvragen in de biotechnologie.

Philips opnieuw nummer 1

Onder de bedrijven was Philips opnieuw nummer 1 met de meeste octrooiaanvragen bij het EOB. Al in 2015 was Philips topaanvrager. Huawei was de nieuwe nummer 2 (in slechts 3 jaar opgeklommen vanaf de 11e plek). Samsung, LG en United Technologies volgen daarna. De top-10 bestond uit vier bedrijven uit Europa, drie uit de Verenigde Staten, twee uit Korea en één uit China.

Aantal aanvragen per capita: Nederland op twee

Europa ‘s potentieel in termen van innovatie en technologie wordt ook wel uitgedrukt in het aantal Europese octrooiaanvragen in relatie tot het aantal inwoners van een land.

Zwitserland voert in 2016 wederom de ranglijst aan met 892 aanvragen per miljoen inwoners. Nederland staat nu op de tweede plaats met 405 aanvragen (vorig jaar op de derde plaats), op drie Zweden (360), gevolgd door Denemarken (334) en Finland (331).

Totaal ontving het EOB 160.000 Europese octrooiaanvragen in 2016, gelijk aan het recordaantal van 2015. Er was een sterke groei in aanvragen uit China (+24,8%) en uit Korea (+6.5%), een daling in aanvragen uit de Verenigde Staten (-5.9%) en uit Japan (-1.9%), terwijl het aandeel van de 38 EOB lidstaten zo goed als stabiel bleef (-0,2%). De top-10 van landen waar de meeste aanvragen vandaan kwamen, bestaat uit de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, Frankrijk, Zwitserland, China, Nederland, Zuid-Korea, Verenigd Koninkrijk en Italië.

“De resultaten van 2016 bevestigen de aantrekkingskracht van Europa als toonaangevende mondiale markt voor innovaties”, aldus EOB President Benoît Battistelli. “In een snel veranderende wereld – zowel politiek als economisch – willen bedrijven uit de hele wereld hun octrooien blijven beschermen in Europa. Ondanks de indrukwekkende groei van het aantal aanvragen uit Azië, blijven Europese bedrijven vooroplopen als het gaat om innovatie en economische groei in hun thuismarkten, ze bewijzen daarmee veerkracht te hebben in onzekere economische situaties.”

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

Philips, Airbus and NXP Nederlandse topaanvragers

Met 2.568 aanvragen (+6.9%) was Philips veruit de meest actieve Nederlandse aanvrager bij het EOB, gevolgd door Airbus (679, +1.8%) en NXP (408, +65.2%). Binnen de belangrijkste technologische gebieden groeide het aantal aanvragen het meest in de categorieën Computertechnologie (+14%) en Medische Technologie (+11,4%). In het algemeen deed Nederland de meeste octrooiaanvragen voor Medische Technologie (13%, in 2015 11%), Elektrische machines en apparaten en energie (9%) en Computertechnologie (7%). Het aandeel Biotechnologie daalde van 9% naar 4%.

Noord-Brabant provincie met de meeste octrooiaanvragen

Regionaal gezien diende Noord-Brabant met 51,2% (in 2015 47,1%) de meeste octrooiaanvragen in van alle Nederlandse aanvragers, en was van de Europese regio’s de vijfde aanvrager bij het EOB. De provincies die volgden waren Zuid-Holland (15,3%, in 2015 16,3% ) en Limburg (10,2%, in 2015 14,8%). De grootste groei in het aantal aanvragen was te zien in Zeeland (+62,5%) en Overijssel (+14,8%). Wat de steden betreft, staat Eindhoven veruit bovenaan met 2.850 octrooiaanvragen ofwel een aandeel van 41,4%, daarmee Amsterdam (424 aanvragen, groei van 2,4% ten opzichte van 2015) en Rotterdam (260, +15% groei) ver achter zich latend.

Europees beeld varieert

2016 liet onder Europese landen een gevarieerd beeld zien als het gaat om octrooiaanvragen bij het EOB. Van de grotere Europese economieën met de meeste aanvragen, stond België bovenaan met een groei van 7% ten opzichte van 2015. Andere landen zoals Oostenrijk (+2.6%), Spanje (+2.6%), Zwitserland (+2.5%), Verenigd Koninkrijk (+1.8%) en Duitsland (+1.1%) lieten ook groei zien, terwijl het aantal aanvragen van Frankrijk daalde (-2.5%), evenals van Polen (-27.9%). Ook de Scandinavische landen dienden minder aanvragen in – Finland (-8.8%), Zweden (-7.4%), en Denemarken (-2.8%).

Meeste aanvragen in medische technologie

Medische technologie was in 2016 wederom het werkveld met het hoogste aantal octrooiaanvragen  (ondanks de lichte daling van -2,1% in 2016), weer gevolgd door Digitale Communicatie en Computertechnologie. De sterkste groei (van de top-10 werkvelden) was in Elektrische machines/apparaten/energie (+5.1%), gevolgd door Transport (+3.6%) en Computertechnologie (+2.9%).

Voor meer gedetailleerde statistieken en rapportage met betrekking tot 2016 zie het Jaarlijkse rapport van het EOB: www.epo.org/annual-report201

 

Fig.: Groei van door EOB verleende octrooien:

 

 

Fig.: Top 10 aanvragers in 2016:

 

Fig.: Aanvragen per miljoen inwoners:

 

Fig.: Groei Europese aanvragers:

 

Fig.: Herkomst van aanvragen:

 

Fig. Nederlandse top aanvragers bij het EOB in 2016:

 

Fig. Belangrijkste Europese regio’s in 2016:

Fig.: Top 50 aanvragen landen:

 

Fig.: Technische werkvelden met de meeste aanvragen:

 

Over het EOB

Met bijna 7.000 medewerkers is het Europees Octrooibureau (EOB) een van de grootste Europese openbare instellingen. Het hoofdkantoor bevindt zich in München, er zijn eveneens vestigingen in Den Haag, Berlijn, Wenen en Brussel. Het EOB werd opgericht met als doel de samenwerking op het gebied van octrooien in Europa te versterken. Dankzij de gecentraliseerde octrooiprocedure van het EOB kunnen uitvinders hun uitvindingen op een bijzonder doeltreffende manier in de 38 landen die lid zijn van het Europees Octrooibureau beschermen. Het EOB is bovendien ‘s werelds toonaangevende instantie op het gebied van  octrooi-informatie en octrooi-onderzoek.

Meer informatie: http://www.epo.org/

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: Metro Centric via Foter.com / CC BY

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1