News Ticker

Goede doelen zetelen in dure panden op toplocaties

herengracht

Een kwart van de grote goede doelen in Nederland heeft een kantoor op een dure toplocatie. Van het geld dat door donateurs wordt opgebracht, huren sommige goede doelen zelfs statige grachtenpanden in hartje Amsterdam.

Dat blijkt uit onderzoek door het AD. Greenpeace was vorig jaar het meeste kwijt aan huur: bijna een half miljoen euro. De milieuorganisatie verhuisde naar een hip kantoorpand aan het IJ in Amsterdam. Voor ruim 2 ton liet Greenpeace het kantoor verbouwen en inrichten. Ook het Aids Fonds, Plan Nederland en het Prins Bernhard Cultuurfonds spenderen jaarlijks tonnen aan kantoorruimte. Het Aids Fonds gaf in 2014 ruim 230.000 euro uit aan de huur van twee panden aan de Keizersgracht en de Herengracht in Amsterdam. Ook Amnesty International en Human Rights Watch vertoeven in de Amsterdamse grachtengordel.
Advertentie

Waarom levert online adverteren meer op dan adverteren in een krant?

Geld aan strijkstok
,,Ongepast,” oordeelt Theo Schuyt, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ,,Fondsen die afhankelijk zijn van donateurs moeten zich ernstig afvragen of het wel nodig is om op zo’n toplocatie te zitten. Als de huisvestingskosten hoog zijn, voelt dat alsof er geld aan de strijkstok blijft hangen.”Amsterdam is veruit de duurste stad om kantoorruimte te huren. De gemiddelde huurprijs in de hoofdstad bedroeg vorig jaar bijna 200 euro per vierkante meter, terwijl het landelijke gemiddelde 125 euro is. Zelfs voor Amsterdamse begrippen zijn het Aids Fonds en Greenpeace veel kwijt: zo’n 220 euro per vierkante meter.
Bron: ad.nl
Photo credit: j. kunst / Foter / CC BY-ND 
About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1