News Ticker

Dynamisch randprogramma eerste Nacht voor de Nacht

debalie

Tijdens de Nacht voor de Nacht op zaterdag 25 februari, hét evenement waarbij de bezoeker met één ticket 21 Amsterdamse clubs kan bezoeken, vindt naast het clubhoppen ook een interessant randprogramma plaats. Tijdens het event opent De Balie haar deuren voor debatten over diversiteit binnen de nachtcultuur. Tevens kan de clubbezoeker zijn nachtelijke honger stillen met kwalitatieve gerechten en wijnen tijdens het nachtdiner in het sterrenrestaurant RIJKS, dat bereid wordt door Chefkok Joris Bijdendijk.  

Nachtdebat in De Balie

nachtvoornacht

Diversiteit is een belangrijk gegeven, ook binnen de Amsterdamse nachtcultuur. Stichting N8BM A’DAM wil constant een dialoog stimuleren tussen organisatoren en uitgaanspubliek: “Het is makkelijk om te denken dat we heel tolerant zijn en daarom achterover te leunen, maar als je niet het gesprek met elkaar aangaat, weet je dat niet,” aldus nachtburgemeester Mirik Milan. Tijdens het nachtdebat zullen sprekers zoals wethouder Diversiteit Simone Kukenheim (D66), publicist Linda Duits, DJ Broadcast-hoofdredacteur Eelco Couvreur en Maan Meelker van Subbacultcha het uitgaanspubliek betrekken bij thema’s rondom creative, sociale en culturele diversiteit. Hierna schuiven onder andere Kimberly Willems (Museumnacht), Merijn van den Heuvel (Shelter), René Barens (CC Muziekcafé), Jacek Rajewski van Binoq Atana (Code Culturele Diversiteit) aan om door middel van kringgesprekken met het uitgaanspubliek in discussie te gaan. Het nachtdebat is live te volgen via de livestream van De Balie.

Kunstinstallatie in De Balie

Na de gesprekken gaat om middernacht de kunstinstallatie I Dance Alone van Bogomir Doringer in première. Het project is ontstaan in Joegoslavië door zijn obsessie voor de clubcultuur die in opstand kwam tegen de oorlog in de jaren negentig. Voor zijn onderzoek dook de kunstenaar de nacht in en vanuit het bovenaanzicht observeerde en filmde hij verschillende culturen, clubs en evenementen. Deze resultaten zijn gemonteerd tot een documentatie van zowel dansende individuen als één collectief. Het Mediafonds, Stimuleringsfonds en AFK stelden subsidie beschikbaar voor dit onderzoek naar het clubleven als organisme. Dj en producer Frank Haag heeft een soundscape onder de beelden gezet.

Nachtelijk dineren in restaurant RIJKS

Wie na middernacht iets anders wil eten dan een zak patat, shoarma of kapsalon, heeft vanwege het schaars kwalitatieve aanbod weinig keus. Chefkok Joris Bijdendijk wil een lans breken voor kwalitatief eten in de nacht, want voor de nachtelijke eter valt er in Amsterdam nog veel winst te behalen op culinair gebied. Tijdens het nachtdiner krijgt het uitgaanspubliek de unieke kans om de drukke club te verruilen voor een hoogstaand diner met tafellinnen in restaurant RIJKS. Verwacht een goed diner met lekkere wijnen zonder poespas. Chefkok Bijdendijk: “Op een ongewoon tijdstip moet er ongewoon gegeten kunnen worden.” Deze visie licht hij verder toe tijdens een korte toespraak na middernacht. Daarnaast vertelt wijnexpert Vinoniek de gasten over de bijpassende wijnen en brengt spoken word artist Jimmy Jansen een ode aan de nacht. Er komen vandaag nog een aantal plaatsen vrij voor het nachtdiner, extra aanvragen worden op een wachtlijst geplaatst.

Over Nacht voor de Nacht

Tijdens het stadsbrede event Nacht voor de Nacht laten 21 clubs zien hoe levendig en veelzijdig de Amsterdamse nachtcultuur is. De twintig deelnemende clubs verenigen zich met Stichting N8BM A’DAM in de missie om de Amsterdamse clubcultuur een podium te geven. Initiatiefnemer Nachtburgemeester Mirik Milan is bijzonder trots dat zo’n kleine stad een programmering van wereldformaat heeft. “Je kunt op 25 februari de volledige breedte van het Amsterdamse nachtleven ontdekken. Van een hardstyle feest in de Westerunie tot techno in 24-uursclubs als De School en Shelter, tot hiphop in de Jimmy Woo en Disco Dolly. Maar ook diverse soorten house in de grote zalen van de Marktkantine en Warehouse Elementenstraat en eclectische avonden in poptempels als Melkweg en Paradiso. En dat alles – inclusief het bijzondere randprogramma – met één passe-partout van € 15!” .

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

Complete programma nachtdebat De Balie

21:00 zaal open
21:30 debat sociale diversiteit met:
Linda Duits, publicist
Simone Kukenheim, wethouder Diversiteit

Kimberly Willems, Museumnacht
Ernst Mertens, De School
Lola Benzina / Lorenzo Borella
Jacek Rajewski, Binoq Atana
Moderator: Mirik Milan
22:20 pauze
22:25 debat culturele aanbod / locaties met:
Eelco Couvreur, DJ Broadcast
Merijn van den Heuvel, Shelter
Rene Barens, CC Muziekcafé
Martin Vorswijk, High Profilers
Moderator: Marco de Goede
23:10 pauze
23:15 debat creatieve aanbod / soort met:
Maan Meelker, Subbacultcha
Shane Burmania, The Rest is Noise
Manne van der Zee, Sugarfactory en Wicked Jazz Sounds
Olof van Winden, TodaysArt Festival
Moderator: Mirik Milan
00:00 Première I Dance Alone; Clubbing as an organism + Q&A with Bogomir Doringer
00:15 Kunstinstallatie I Dance Alone; Clubbing as an organism

03:00 End

Bron: Kult & Ace

 

Photo credit: francismckee via Foter.com / CC BY

Photo credit: Kult & Ace

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1