News Ticker

Champagne van grote klasse: MOËT & CHANDON GRAND VINTAGE 2015

De eerste zonnestralen hebben ons de afgelopen dagen goed laten ontspannen en van die dagen gaan er ongetwijfeld nog een hoop volgen. Hoe doe je dat ontspannen beter dan met een lekker glaasje champagne?

Moët & Chandon presenteert met trots hun Grand Vintage 2015 in wit en rosé; gemaakt van druiven van een kenmerkende rijpheid en imposante kwaliteit die in de nazomer van 2015 zijn geoogst en die zijn geblend tot buitengewoon zachte champagnes. Dit zijn alweer de 76e Grand Vintage en de 45e Grand Vintage Rosé van het champagnehuis. 

‘Iedere Grand Vintage is mijn persoonlijke interpretatie van een specifiek jaar. En daarom uniek in z’n soort. De Grand Vintage is een kans om het karakter van een bepaald jaar vanuit mijn visie te beleven. Het is geen “samenvatting” van het jaar, maar meer mijn symbolische interpretatie. Ik selecteer de wijnen die uiteindelijk de blend zullen vormen net zoals een fotograaf die zijn foto’s inlijst.’ – Benoît Gouez (Keldermeester bij Moët & Chandon)

GRAND VINTAGE 2015

De Moët & Chandon Grand Vintage 2015 komt uit een jaar waarin scherpe contrasten de boventoon voerden en is een rijpe, zachte en meeslepende champagne. Karakteristiek zijn de citroengele kleur, heldere reflecties, fijne belletjes en het romige schuim. Het bouquet is ingehouden totdat er zich een subtiele hint naar een zacht en fris wit-groen universum ontwaart. Toetsen van broodkruimels, verse brioche en amandelspijs maken plaats voor vlierbloesem en jasmijn om vervolgens over te gaan in witte perzik en watermeloen aangevuld met garrigue bij zonsopgang. Het smaakpalet is direct en zelfverzekerd. De gulle structuur met bloem-, anijs- en mentholnuances zorgt voor een lichte en frisse, zonnige vintage. De heerlijk lange afdronk is licht sappig met een delicate bitterheid die doet denken aan verse amandelen.

GRAND VINTAGE ROSÉ 2015

De Moët & Chandon Vintage Rosé 2015 onderscheidt zich door zijn sprankelendheid, kruidige bouquet en krachtige smaakpalet. Granaatroze tinten met blauwachtige reflecties schijnen door de fijne belletjes en het romige schuim. De eerste aroma’s doen denken aan zongerijpte, donkere bessen, zoals misschien zwarte bes, braam en zwarte kers. Hinten van vijg en wilde aardbei worden gecombineerd met de kruidige aroma’s van roze en aromatische peper en piment. Een vleugje bloemige garrigue voegt frisheid toe aan het geheel. In het smaakpalet domineert de geconcentreerde, donkere en intense pinot noir. De tannines creëren hoeken en onthullen facetten, net als een ruwe edelsteen. De tongstrelende bitterheid van sleepruimen en veenbessen met toetsen van munt en anijs verfrist de afdronk

PROEFNOTITIES

Het jaar 2015 stond in het teken van extreme weersomstandigheden. Een zachte winter ging over in een warme lente. En de droge zomer die daarop volgde, ging gepaard met zonneschijn, watertekorten en hitterecords. Toen Benoît Gouez, keldermeester bij Moët & Chandon, en zijn team na de oogst de niet-mousserende wijnen proefden, ontdekten ze een goedgerijpte vrucht die symbool stond voor het licht in een jaar dat gekenmerkt werd door de felheid van de brandende zon.

‘Een blend creëren voor een Grand Vintage bij Moet & Chandon is net alsof je werkt vanaf een negatief; je kunt de vormen en contouren zien, je kunt tevreden zijn over het resultaat, maar je weet pas hoe de foto er écht uit komt te zien als je hem hebt ontwikkeld.’ – Benoît Gouez (Keldermeester bij Moët & Chando

EEN TERUGBLIK OP DE OMSTANDIGHEDEN IN EN DE OOGST VAN 2015

Het jaar 2015 stond in het teken van een felle, bloedhete zomer. Het was op veel gebieden een jaar van bewustwording, aangewakkerd door het besef dat het klimaat steeds verder opwarmt en dat dat invloed heeft op de Champagne-regio.

De oogst, die 21 dagen duurde, startte, ondanks de heterogene rijping van de vruchten door watertekort, op 7 september in de felle zon en onder verder rustige weersomstandigheden. Nog geen paar dagen later stonden de wijngaarden blank door zware regenbuien. Toch waren de vruchten goed gerijpt en hadden ze een goede concentratie en bijzondere aroma’s. De rode druiven waren van een exceptionele kwaliteit: de pinot meuniers waren voortreffelijk en de pinot noirs onthulden een rijpheid met een krachtige, fruitige neus en volle afdronk. Het fruit was gezond met goedgerijpte, prachtig stralende druiven.

Tegen het einde van een rustige oogst bleken de gezondheid van de druiven en de opbrengst bevredigend. De aanhoudende regen heeft geen invloed gehad op de gezondheid en de kwaliteit van de druiven, ondanks dat de plukkers voor grote uitdagingen werden gesteld. De sappen vloeiden rijkelijk en de rijpheid was goed met een gemiddeld potentieel alcoholpercentage van 10,5%. Met 6,9 g H2SO4/l en een gemiddelde pH-waarde van 3,09 lag de zuurtegraad onder het tienjarig gemiddelde, hoewel de waarde wel dicht tegen die van 2005 en 2006 aan lag. Er waren in de jaren 1999 en 2003 zelfs nog lagere zuurtegraden, terwijl die jaren royale en uitstekende wijnjaren bleken te zijn.

De ongekende droogte van maart tot en met augustus vormde een bedreiging voor het stikstofgehalte van de druiven, vooral voor de chardonnay. Wijnmakers zorgden voor een goede fermentatie en wisten interessante, karaktervolle wijnen te produceren. De aromatische frisheid van de pinot meuniers en de pinot noirs was bewaard gebleven: ze lieten, gezond en rijp, een volle en krachtige fruitigheid en een structuur zien die bevorderlijk was voor een lange rijping.

De keldermeester had de keuze uit wijnen van zowel het prachtige landgoed van het champagnehuis als van een ongelofelijke verscheidenheid aan wijnen van wijngaardpartners. Al deze wijnen waren gemaakt van de drie druivensoorten uit de regio en waren van een kwaliteit die aan de eisen voor een Moët & Chandon Grand Vintage voldeed.

‘Het jaar 2015 was er een van bewustwording en besef dat klimaatverandering niet meer weg te denken is. Die bewustwording en dat besef waren er niet alleen bij ons op de wijngaard, maar ook in de rest van de wereld. De Grand Vintage 2015 is een champagne met het oog op bezinning; hij markeert het begin van een nieuwe dag.’  – Benoît Gouez (Keldermeester bij Moët & Chandon)

Adviersverkoopprijs: €73,-

 

About Menno Lindeblad

Founder at Designstudio Lindeblad®, AmsterdamToday® ParadigmataMedia® FreelanceJournalism® and ExecutiveBusiness®. As a strategist, publisher and online content specialist, I believe media is serious business for the creative minds that wish to succeed the most in this digital age. My professional life is dominated by two activities: trying to understand things and to put things in motion. The first has lead to various columns and articles. The second has put on the path of entrepreneurship. My mission is to empower young entrepreneurs with the tools, programming, mentorship, network, funds and freedom they need to activate their talent. Do you ever laugh, cry, get angry or inspired? You’ll fit right in. Got a pitch, tip or leak? Contact me via email: M.Lindeblad@AmsterdamToday.eu Contact: Website | Facebook | More Posts

UA-62801321-1