News Ticker

Wim Pijbes stopt als directeur Museum Voorlinden

Wim Pijbes (54) vertrekt na drie maanden als algemeen directeur van het onlangs geopende Museum Voorlinden in Wassenaar.

Dramatisch

Pijbes zegt dinsdag tegen de Volkskrant: “Het is anders gelopen dan gewenst”. “Het is ook wel dramatisch. Ik wens meer ruimte.” Wat hij daarmee bedoelde, wilde hij niet zeggen.

Een experiment kan lukken, maar ook mislukken. Doorgaan is niet goed voor mij.

Pijbes verklaarde eind augustus dat zijn overstap van het Rijksmuseum naar Museum Voorlinden een “contrast op alle vlakken” is. “Maar dat was ook precies wat ik zocht.”

Wim Pijbes
Pijbes bezocht het Winkler Prins Lyceum in Veendam, waar hij met Bert Visscher aan schoolcabaret deed. Pijbes werd zijn manager. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In die jaren werkte hij als lichtontwerper en theatertechnicus. Na zijn doctoraal examen (1987) werkte hij in Theater Lantaren/Venster in Rotterdam.Vanaf 1992 organiseerde hij voor de Rijksdienst Beeldende Kunst exposities in Japan over de 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst. Ook realiseerde hij een tentoonstelling over Nederlands design op de Triënnale in Milaan. In 1994 richtte hij organisatiebureau Art Support op. Hij realiseerde tentoonstellingen over Nederlands design in onder meer Milaan, Keulen en Frankfurt. In 1996 trad Pijbes in dienst van de Kunsthal Rotterdam, eerst als tentoonstellingscoördinator, in 1997 als adjunct-directeur en in 2000 als directeur. Hij was lid van de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum in Amsterdam en de Raad van Advies van de Tiger Business Lounge van het International Filmfestival Rotterdam. Op 1 juli 2008 werd Pijbes hoofddirecteur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hiermee volgde hij Ronald de Leeuw op, die zijn museale loopbaan beëindigde. In de eerste jaren van zijn directeurschap heeft Pijbes zich intensief beziggehouden met de verbouwing van het Rijksmuseum, dat in april 2013 na jaren de deuren weer opende. Op 24 maart 2014 ontving hij als hoofddirecteur van het Rijksmuseum Barack Obama, de eerste die als fungerend president van de Verenigde Staten een bezoek aan Amsterdam bracht. Pijbes werd per 1 juli 2016 aangesteld als algemeen directeur van het nieuwe Museum Voorlinden te Wassenaar. Hij had zichzelf aangeboden. Als hoofddirecteur van het Rijksmuseum werd hij per 15 juli 2016 opgevolgd door zijn rechterhand, directeur Collecties Taco Dibbits.

 

Photo credit: Minister-president via Foter.com / CC BY

About Menno Lindeblad

Founder at Designstudio Lindeblad®, AmsterdamToday® ParadigmataMedia® FreelanceJournalism® and ExecutiveBusiness®. As a strategist, publisher and online content specialist, I believe media is serious business for the creative minds that wish to succeed the most in this digital age. My professional life is dominated by two activities: trying to understand things and to put things in motion. The first has lead to various columns and articles. The second has put on the path of entrepreneurship. My mission is to empower young entrepreneurs with the tools, programming, mentorship, network, funds and freedom they need to activate their talent. Do you ever laugh, cry, get angry or inspired? You’ll fit right in. Got a pitch, tip or leak? Contact me via email: M.Lindeblad@AmsterdamToday.eu Contact: Website | Facebook | More Posts

UA-62801321-1