News Ticker

John de Mol wordt volledig eigenaar van SBS6

sbs6johndemol

John de Mol is een man met een missie en als deze missie niet slaagt is hij niet blij. Zijn moeite om De Telegraaf Media Groep over te nemen is niet beloond, want het Belgische Mediahuis loopt hem voor de voeten. Hij koopt wel steeds aandelen van TMG. Daarnaast heeft hij zijn zinnen gezet op SBS6.

Sanoma

Mediatycoon John de Mol koopt namelijk Sanoma uit bij SBS. Waar hij nu nog een derde van alle aandelen bezit, is hij straks de enige eigenaar. Dat maakt De Mols bedrijf Talpa binnenkort bekend, vertellen ingewijden vandaag aan het AD. Het lijkt erop dat het De Mol niet gaat lukken om de Telegraaf Media Groep in zijn bezit te krijgen en daarom richt hij zijn pijlen volgens het AD op SBS. “Zonder Sanoma heeft hij alle ruimte om met de tv-zenders te doen wat hij wil. Mét Sanoma was die zeggenschap beperkter.”

SBS werd in 2011 eigendom van Sanoma en Talpa. Het bedrijf werd voor ruim een miljard euro gekocht.

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

Proeftuin

De samenwerking tussen Sanoma en Talpa verliep lange tijd echter zeer stroef. Waar Sanoma gewoon goede kijkcijfers wil, heeft De Mol nóg een belang: SBS is de proeftuin voor zijn tv-productiebedrijf. Talpa wilde meer geld in SBS investeren, Sanoma wilde de geldkraan dichthouden.

Op het hoogtepunt van de ruzie tussen Sanoma en Talpa, in 2014, gaf De Mol aan het uitkopen van Sanoma als een serieuze optie te zien. “Ik kan leven met het model dat Sanoma zegt momenteel andere prioriteiten te hebben en daarom toch haar belang verkoopt. Als zij het niet willen verkopen, maar wel tot een juiste samenwerking willen komen, waarbij er besef is dat in SBS geïnvesteerd moet worden, vind ik het ook prima. Je kan bij mij alle kanten op.”

De geruchten over een breuk gingen al langer. In februari zei De Mol nog: “Ik heb altijd het gevoel gehad: mede-aandeelhouder Sanoma zit niet voor eeuwig in SBS. Maar dat zal moeten blijken.”

De uitgeverij verkoopt zijn belang van 67 procent in het mediabedrijf aan mede-eigenaar Talpa, waardoor John de Mol nu de volledige eigenaar wordt. Sanoma ontvangt een bedrag van 237 miljoen euro én verkrijgt honderd procent van de aandelen van Veronica Uitgeverij als onderdeel van de transactie. Dat betekent dat Veronica Magazine naar Sanoma gaat en geen eigendom wordt van De Mol.

Wel wordt De Mol honderd procent eigenaar van SBS 6, Veronica, Net5 en SBS 9. Dat geeft hem de mogelijkheid om meer te investeren in de tv-zenders. Sanoma hield de afgelopen jaren juist de hand op de knip.

Photo credit: FaceMePLS via Foter.com / CC BY

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1