News Ticker

The Japanese Salon viert 400 jaar Rinpa Kunst

azumislider

Kunst is een belangrijk onderdeel van ons leven. Kunst heeft te maken met creativiteit, cultuur en empathie. Nederland staat bekend om zijn beroemde oude schilders, zoals Rembrandt en Vincent van Gogh en Japan heeft ook een rijke geschiedenis op het gebied van kunst. Deze geschiedenis is echter minder goed bekend in Nederland en de Japanse kunstverzamelaar en entrepreneur Azumi Uchitani wil dit graag veranderen. Ze sprak onder andere op TEDxAmsterdamWomen in 2010 over de Japanse cultuur.

Wie is Azumi Uchitani?

De elegante Azumi Uchitani werd geboren in de prachtige Japanse prefecture van Wakayama in het Kansai gebied. Het is gelegen in de buurt van grote plaatsen zoals Osaka en Kyoto. Azumi, dat “mooi” betekent, groeide op in een traditionele Japanse familie. Haar flamboyante grootvader heeft haar de liefde voor kunst en muziek geleerd. Haar grootmoeder was een kimonomaakster en de kimono is haar tweede huid geworden.

azumientree

Azumi’s familie was nauw betrokken bij de activiteiten van hun tempels en Japanse heiligdommen en ze deden veel aan de bekende Japanse theeceremonies als ook het bloemschikken, waarbij zij prachtige kimono’s droegen bij deze gelegenheden. Haar familie kreeg hun kracht vanuit het boeddhisme en met name het Shingon-boeddhisme. De Japanse monnik Kukai speelt hierin een belangrijke rol. Kukai, ook bekend als Kobo Daishi, is een van de Japanse monniken, die boeddhisme uit China naar Japan rond het  jaar 805 bracht. Belangrijk om te vermelden is de “Koya berg”, aangezien deze berg het centrum van het Shingon-boeddhisme is en een belangrijk heiligdom is.

Shintoïsme of Shinto is de inheemse godsdienst van Japan. Het woord is een combinatie van twee Chinese tekens (神道) en betekent “de weg van de goden”. In het Shinto worden Kami (natuurgeesten) vereerd. Sommige Kami zijn lokale geesten, terwijl anderen zijn geassocieerd met grotere objecten en verschijnselen in de natuur. Amaterasu, bijvoorbeeld, is de godin van de zon.

Na haar middelbare schoolopleiding ging Azumi communicatie en Engels studeren. Ze studeerde aan de universiteit Heian Jogakuin (gevestigd in Kyoto en Osaka) waar alleen vrouwen studeren. Haar focus was gericht op interculturele communicatie en diversiteit van culturen. Ze bleef zich verder interesseren in de Japanse traditionele kunst.

Buitenlandse studie

In 1993 studeerde Azumi een jaar in Cambridge in Engeland. Ze ging naar Summer school waar ze onderwerpen als kunstgeschiedenis, interculturele betrekkingen en Engels studeerde. Azumi was zo enthousiast over deze kant van de wereld dat ze in 1994 naar Dublin in Ierland ging om te werken als Japanse linguïst en daar een post graduate studie in Business Management volgde. Het Ierse Bureau voor Toerisme benoemde Azumi als gids en promotor van Ierland in Japan en waar ze fungeerde als schakel tussen Japan en Ierland op toeristisch gebied. Ze werd ook benoemd tot Business Development Executive bij een multinationaal softwarebedrijf voor de Japanse markt.

In deze periode was Azumi, naast haar werk, begonnen met het verzamelen van kunst en antiek en was ze betrokken bij het kopen en verkopen van onroerend goed.

Nederland

In 1999 verhuisde Azumi naar Amsterdam en zette een consultancy bedrijf op om softwarelicenties in Europa, Japan en de Verenigde Staten te verkopen en ze was een brug tussen culturen om deals te kunnen sluiten. Azumi verkocht bijvoorbeeld de licentie van de software van Nijntje, die Miffy heet in Japan, aan SEGA Japan en heeft educatieve software voor kinderen van 2 jaar oud mede gecreëerd.

Haar interesse in de financiële markten leidde ertoe dat ze bij een Japanse investment bank in Amsterdam ging werken en dat gaf haar een goed inzicht in hoe geldmarkten werken en hoe economische trends verlopen. Sinds 2006 heeft ze haar eigen adviesbureau Uchitani Consultancy en is ze een vertrouwde adviseur van Europese en Japanse management executives met betrekking tot financiën, IT en elektronische sectoren.

Het is haar passie om een dieper begrip van de Japanse cultuur in Europa te realiseren door middel van trainingen, openbare speeches en lezingen in heel Europa. In 2009 begon Azumi haar Japanese Salon en was ze spreekster op TEDxWOMEN Amsterdam.

Japanese Salon

Azumi: “Ik was sterk geïnspireerd door het prachtige erfgoed, dat je vaak ziet in de oude grachtenpanden in Amsterdam. De sfeer van deze interieurs bracht mij onmiddellijk terug naar het gevoel van de 18e eeuw Salons waar invloedrijke culturele bijeenkomsten plaats hadden. In een grachtenpand aan de Keizersgracht 606 had ik regelmatig een fraaie ruimte gehuurd en daarvan mijn eigen Salon gemaakt waar ik mensen kon samenbrengen om ze in contact te brengen met de Japanse kunst en cultuur. Ik heb daar een geweldige tijd gehad, maar ik moest mijn eigen vaste plaats hebben. Vooral, omdat ik een plek nodig had waar ik mijn Japanse kunstwerken kon exposeren en waar ik als galeriehoudster advies kon geven aan kunstverzamelaars, maar ook waar ik speciale lezingen “master classes” over Japanse kunst en cultuur kon geven als ook mijn workshops in meditatie, Japanse thee ceremonies en Japanse kalligrafie, want zo zie ik de functie van een Salon. Een plek waar je niet alleen “materiële rijkdom” kunt verkrijgen, maar ook “innerlijke rijkdom”, zodat je je leven kunt verrijken met de essenties van Japan.”

In juni 2015 werd haar lang gekoesterde droom tenslotte vervuld en Azumi begon haar eigen Japanese Salon op de Spiegelstraat 11 c in Bussum. Ze heeft nu eindelijk haar eigen “Salon” waar zij haar klanten kan ontvangen op haar eigen charmante wijze in een sfeervolle Japanse omgeving.

Byobu is “De kunst van Wijsheid”

azumifoto6

Als u haar Japanese Salon binnenkomt, voel je de aangename Japanse sfeer. Aandachtstrekker is haar eigen bruiloft kimono en vooral de prachtige oude Japanse kamerschermen. De Japanse naam voor kamerscherm is “byobu”. Byobu betekent “muur wind”. Bescherming tegen de wind. De byobu’s komen alleen uit Kyoto. De prachtige byobu’s, die tentoongesteld zijn door Azumi in haar Japanese Salon, zijn afkomstig uit de 18e, 19e en vroege 20e eeuw. Prijzen zijn op aanvraag.

Azumi: “Mijn family roots zijn van Kyoto en dan ben je trots op de byobu’s, die allemaal afkomstig zijn van Kyoto. Vooral toen ik kwam wonen en werken in Europa viel mij dit op. Ik zag hoe mooi Europese kunst is, met name was ik gefascineerd door de Art Nouveau periode, en vanuit dat perspectief zag ik hoe belangrijk en prachtig onze eigen oude Japanse kunst zelf is en hoe Japanse kunst Europese kunst heeft beïnvloed. Byobu’s zijn mijn liefde. Deze liefde is heel diep. Mijn eigen mening is dat de kunst van wijsheid is afgebeeld op de byobu!”

azumifoto7

Azumi vervolgt: “Byobu’s zijn verzamelstukken onder Europese en Amerikaanse kunstkenners. Dit jaar, in 2015, neemt de stad Kyoto het initiatief om de verjaardag van 400 jaar Rinpa kunst te vieren en veel feestelijke tentoonstellingen en evenementen zullen gehouden worden in de musea, die collecties van Rinpa hebben. Er is dus veel aandacht voor Rinpa kunst. Veel van de Japanners willen speciale Byobu’s zien op deze gelegenheden. De meeste staan op de lijst van nationaal en cultureel erfgoed. Tijdens de promotie van de viering van 400 jaar Rinpa kunst zullen de byobu’s veel aandacht trekken door hun “duidelijke en sensuele” stijl met hun intimiteit met de natuur en de seizoenen welke Ukiyo-e kunstenaars evenals Europese kunstenaars beïnvloed hebben. Het zal u niet verbazen dat Japanse organisaties en privé-verzamelaars byobu’s terug willen kopen. Dientengevolge, is de verwachting dat de prijzen in de toekomst door deze mogelijk aantrekkende vraag uit Japan stijgen zal. Bovendien, ondanks de economische ondergang in Europa, is het verbazingwekkend dat de vraag naar Japanse kunst, design en life style producten in Europa non-stop toegenomen is en zal blijven. Byobu’s zijn veelzijdig, gemaakt in verschillende maten, licht in gewicht, gemakkelijk vervoerbaar en eenvoudig op te slaan. Al met al is een byobu daardoor een aantrekkelijke investering.”

De functie van een Japanse byobu

In de 16e tot de 18e eeuw werden byobu’s vaak in opdracht vervaardigd. De klant wilde iets met zijn byobu uitdrukken. Het was vooral bedoeld om anderen te tonen dat het zeer goed met je gaat. Daardoor zie je veel symbolen van welvaart op de byobu. Er waren vaak beelden op een byobu te zien, die een verhaal vertelden. Een hele cultuur zit achter de byobu. Dat maakt de byobu zo interessant en waardevol.

azumi13

De byubo’s werden gemaakt door verschillende “scholen”. Je hebt de Tosa School, de Kano School en de Rinpa School. Azumi zelf is zeer gecharmeerd van de Rinpa School. Als u Azumi in haar Japanese Salon bezoekt, zal ze u alles kunnen vertellen over haar voorkeur voor de Rinpa School en ze zal u ook uitleggen wat de andere scholen aan mooie elementen hebben. Ze is expert op dit gebied!

Naast de symbolieke en decoratitieve doeleinden had een byobu verschillende praktische functies. Een byobu bood bescherming tegen de tocht, men kon bepaalde dingen achter de byobu verbergen, je kon je aankleden achter het kamerscherm en kleinere byobu’s werden gebruikt bij de Japanse theeceremonie.

Japanese Salon en haar diensten

azumimooi

Azumi brengt kwaliteit en inspiratie in uw leven door middel van Japanse kunstwerken en wijsheid. Haar diensten zijn heel ruim te noemen. Azumi’s salon fungeert als een kunstgalerie van Japanse kunstwerken en alsmede een plek om elkaar te ontmoeten, ervaringen op te doen en om te leren over Japan.
Zij heeft magische ogen, die prachtige unieke Japanse kunstwerken van hoge kwaliteit herkennen en ze combineert deze naadloos met de Europese interieurs. Met haar intuïtie, exquise smaak, kennis, uitgebreid netwerk in de kunstwereld, geholpen door haar achtergrond in de wereld van investment kan ze snel selecteren, beoordelen en datgene bieden waar haar klanten naar op zoek zijn. Azumi geeft gedegen adviezen aan klanten inzake de aankoop van Japanse kunstwerken. Niet alleen wat antieke schermen betreft, maar ook hedendaagse kunst, zoals fotografie.

Ze is een geweldige gastvrouw en ze leert u over de Japanse geschiedenis, cultuur, kunst, taal, filosofie op de meest fascinerende manier, waardoor u een dieper inzicht in Japan krijgt.

De Japanese Salon zal master classes, exclusieve cursussen en individuele sessies geven vanaf januari 2016.

Azumi werkt, naast haar werk voor de Japanese Salon, als business consultant en geeft lezingen en publieke toespraken in binnen- en buitenland.

Stichting Japanese Salon

Leuk om te vermelden, is dat Azumi, sinds ze 5 jaar oud was, piano speelt en het heerlijk vindt om muziek van Chopin te spelen. Daarnaast heeft Azumi in 2011, nadat Japan was getroffen door een enorme aardbeving, een goede doel stichting opgericht, die vernoemd is naar haar Japanese Salon. Het opgehaalde geld werd verzonden naar de Midwife vereniging van Japan om moeders en kinderen te helpen.

De Japanese Salon inspireert

azumiws2

De Japanese Salon is een absolute must om te bezoeken als u meer wilt weten over Japan en haar kunst en haar cultuur. Azumi Uchitani zal u op een zeer gastvrije wijze verwelkomen en zij zal u graag advies geven over alles wat u wilt weten over Japan. Ze heeft prachtige oude Japanse kamerschermen in haar salon, maar ze heeft meer zaken, die het waard zijn om naar te kijken, zoals oude Japanse keramische voorwerpen en, vooral, de originele Japanse bruiloft kimono is geweldig om te zien.

We hebben deelgenomen aan Azumi’s master class over Japanse cultuur en kunst en haar zeer leuke workshop over Japanse kalligrafie. Japanse kalligrafie wordt op maandagochtend gegeven en haar master classes worden op vrijdagavond gegeven. Vraag Azumi om de details.

Naar onze mening is de Japanese Salon van Azumi Uchitani een bron van inspiratie en een must om te bezoeken en zoals Azumi al eerder vertelde een plek waar je niet alleen “materiële rijkdom” kunt verkrijgen, maar ook “innerlijke rijkdom”, zodat je je leven kunt verrijken met de essentie van Japan.

Informatie over de Japanese Salon

azumilogo3

Adres: Spiegelstraat 11 c, 1405 HV Bussum

Telefoon: + 31-6 50 693887

E-mail:  office@uchitani.com

Website: in www.japaneseart.nl

Facebook: Japanese Salon by Azumi Uchitani

Openingstijden:

Maandag: 09:30-10:30 (Japanse kalligrafie)

Woensdag: 14.00-18.00

Donderdag: 14.00-18.00

Vrijdag: 14.00-18.00 uur / 18:00-20:00 voor master classes

Zaterdag: 14.00-18.00 uur

Andere afspraken op verzoek

Fotogalerij

azumifoto

TE KOOP

azumibyobu3

TE KOOP

azumibyobu4

TE KOOP

azumibyobu4

VERKOCHT

azumibyobu6

VERKOCHT

azumif1     azumifoto9

azumifoto10     azumiws3

azumiscreen     azumifoto11

azumiklanten                                 azumibooks

azumibyobu11

azumifoto8

Photocredits: Amsterdam Today / Japanese Salon

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1