News Ticker

Waarom is Geert Wilders enorm geliefd bij de SBS 6-kijkers?

sanoma

Onlangs was Geert Wilders te zien bij SBS 6 waar hij werd geïnterviewd door presentator Rob Geus en dat was een bewuste keuze, aangezien de kijkers van SBS 6 massaal stemmen op de PVV, de partij van Geert Wilders. Dat blijkt althans uit een peiling van het SBS 6-programma Hart van Nederland.

Verkiezingsshow

De mensen achter het nieuwsprogramma kwamen woensdagavond met een twee uur durende verkiezingsshow op prime time: Stem van Nederland. Kijkers konden via internet laten weten op welke partij ze gaan stemmen. Een duizelingwekkende 44 procent koos voor de anti-islam-partij van Wilders, ver boven het landelijk gemiddelde.

Volgens de meest recente Peilingwijzer is ongeveer 15 procent van stemmend Nederland van plan om op Wilders te stemmen. Als alleen naar SBS 6-kijker wordt gekeken, ligt dat percentage dus drie keer zo hoog.

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

PVV blij
PVV-Kamerleden Fleur Agema en Martin Bosma laten op Twitter weten erg blij te zijn met de hoge score van PVV onder de kijkers van SBS 6.

De andere grootste partijen onder SBS 6-kijkers zijn D66 (19 procent), CDA (13 procent) en SP (10 procent). GroenLinks, PvdA en VVD halen allen 4 procent; 50Plus 2 procent.

Wilders weet dat zijn achterban graag naar Patty Brard en Rob Geus kijkt en besloot daarom mee te werken aan het verkiezingsprogramma van SBS 6. Naar tv-optredens waarin hij kritisch bevraagd wordt, gaat hij niet of zegt hij af.

Henk en Ingrid

SBS 6-baas Remco van Leen gaf in november al aan zich meer te willen richten op de gewone man en vrouw, Henk en Ingrid. “Steeds meer Nederlanders hebben niets met politiek en dan bedoel ik niet alleen de boze PVV-stemmers. Mensen die geen zin hebben om ’s avonds op de bank opgevoed te worden.”

De grote concurrent RTL is openlijk anti-PVV en vaart een linkse koers waarbij bijvoorbeeld afscheid is genomen van Zwarte Piet. Van Leen: “Ik vind dat het onze taak niet is. SBS bepaalt niet wat Nederland moet vinden. Het is de betutteling waar heel veel mensen geen zin in hebben. Daar moeten wij ver vandaan blijven.”

Lage kijkcijfers

De avondvullende verkiezingsshow van SBS 6 is echter woensdagavond geen succes gebleken. Er keken 275.000 kijkers (4 procent) naar Stem van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Stem van Nederland was een poging om de kloof tussen het gewone volk en politiek Den Haag te dichten.

 

Photo credit: FaceMePLS via Foter.com / CC BY

 

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1